Asmodee Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

7 Wonders uitbreiding Edifice | Review

7 Wonders uitbreiding Edifice | Review 12 mei 2023Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

7 Wonders is lange tijd één van mijn lievelingsspellen geweest. Voor degenen die het niet kennen: bij dit bordspel krijgt elke speler een wereldwonder en dat kun je uitbouwen met grondstoffen die je gaat produceren zoals klei, steen en erts. Het doel is om ervoor te zorgen dat je aan het eind de meeste overwinningspunten hebt. Die verdien je door het hebben van wetenschapskaarten, militaire overwinningen, bouwwerken, gilden en geld. Het is zoals je dat noemt een echt deck building spel. Dat betekent dat je tijdens het spel aan je eigen persoonlijke deck kaarten werkt en dat iedere speler dus heel duidelijk een eigen tactiek kiest. Inmiddels heeft 7 Wonders (uitgegeven in 2010) verschillende uitbreidingen en Edifice is er één van!

Dit zit er in de doos

  • 2 Wonder borden
  • 15 Edifice kaarten
  • 24 deelnamepionnen
  • 15 schuldfiches
  • 12 conflictfiches
  • 3 munten van waarde 6
  • 1 scoreblok
  • 1 blad met beschrijving van nieuwe effecten
  • De spelregels

Basisspel 7 Wonders

Om de uitbreiding te kunnen snappen, zal ik eerst het basisspel uitleggen. Die heb je ook nodig om Edifice te kunnen spelen. Omdat ik ervan uitga dat de meeste mensen die deze blog lezen het basisspel al kennen, zal ik er niet heel uitgebreid op ingaan. Hierbij dus een korte samenvatting!

Bij 7 Wonders krijgt elke speler aan het begin een Wonder bord en geld. Het spel wordt gespeeld in drie fases, namelijk tijdperk 1 tot en met 3. Elk tijdperk bestaat uit zes ronden waarbij alle spelers tegelijkertijd een kaart spelen.

Elke speler krijgt aan het begin van het nieuwe tijdperk zeven kaarten op hand. Dan gaat iedereen tegelijk van start. Iedereen kiest een kaart, iedereen voert een actie uit op de kaart of zijn wonder, iedereen kijkt of hij geld krijgt en vervolgens worden de kaarten doorgegeven aan de speler naast je.

Je kunt verschillende soorten kaarten spelen. Namelijk grondstofkaarten zodat je dingen kan bouwen. Of je kan militaire conflict kaarten spelen. Daarop staan schilden. Aan het einde van een tijdperk kunnen die overwinningspunten opleveren als je er meer hebt dan de spelers aan beide kanten naast je. Maar je kunt ook kaarten aan je wereldwonder aanleggen, waardoor je weer allerlei voordelen hebt zoals geld, overwinningspunten of schilden. Daarnaast kun je veel punten scoren door setjes van bepaalde kaarten te verzamelen.

Zoals je merkt moet je dus eigenlijk heel erg bepalen waar je voor kiest. Ga je bouwen aan je wonder? Ga je voor het militaire conflict of ga je verzamelen? Of doe je van alles een beetje? Het is een tactisch spel en elke keer anders, omdat het dus ook afhankelijk is van de kaarten die je doorkrijgt van de speler naast je en afhankelijk is van datgene wat de persoon naast jou al spaart.

Het spel eindigt na de zesde ronde. Dan worden alle punten geteld en de speler met de meeste punten wint.

Zo werkt de uitbreiding

Met deze uitbreiding komen er gemeenschappelijke gebouwen in het spel. Je kan daaraan meedoen om winst te maken. Maar het hoeft niet. De twee borden die worden toegevoegd zijn ‘Ur’ en ‘Carthage’.

Tijdens het spel volg je gewoon de basisregels van 7 Wonders. Daarnaast worden er in het middel van de tafel drie Edifice kaarten toegevoegd (voor elk tijdperk één). Afhankelijk van het aantal spelers worden er ook deelnamepionnen op die kaarten gelegd. Dat zijn de gebouwtjes.

Je volgt tijdens het spel dus gewoon de regels, maar er komen een paar nieuwe regels bij. Namelijk:

  • Deelname aan een project
  • Bouw de Edifice

Deelname aan een project: eenmaal per tijdperk kun je als je als je een fase van je Wonder bouwt, ook deelnemen aan de bouw van de Edifice van dat tijdperk. Je mag eraan meedoen zolang er nog minimaal één deelnamepion op staat. Je kan eraan meedoen door tegelijkertijd met de kosten van de fase van je Wonder ook de kosten voor de deelname aan het project te betalen. De kosten van de Edifice staan bovenaan de kaart genoemd. Het gaat altijd om geld, in tegenstelling tot de Wonderen waarbij je juist grondstoffen moet betalen.

Na het betalen pak je een deelnamepion van de Edifice en die zet je op je Wonder bord. Hieronder zie je hoe de Edificekaarten eruit zien.

Bouw de Edifice: Zodra de laatste deelnamepion van de kaart afgepakt wordt, draai je de kaart om naar de ‘gebouwd’ kant. Als je een pion hebt, ontvang je gelijk de beloning die op de kaart genoemd staat. Dat kunnen bijvoorbeeld overwinningspunten zijn, maar ook geld of militaire macht. Als aan het eind van een tijdperk (fase) de bouw niet voltooid is, krijgt niemand een beloning. Als je op dat moment ook geen deelnamepion hebt, moet je de straf ondergaan die op de kaart staat. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld moet betalen of dat je een kaart bij je Wereld bord moet verwijderen. Als je wel een pion hebt, krijg je geen straf.

Als je de straf niet kan betalen, verlies je niets. Maar je krijgt dan wel een schuldfiche (minpunten). Dat is per fase steeds meer. Dus in het eerste tijdperk zijn het -2 punten, in tijdperk twee zijn het er -3 en in tijdperk drie zijn het er al -5.

Het spel eindigt aan het einde van het derde tijdperk na het oplossen van de militaire conflicten. Het scoren van overwinningspunten gaat opdezelfde manier als bij het basisspel. Voor de uitbreiding is er een eigen scoreblok waar je dit op kunt invullen.

Dit vind ik ervan

Bovenaan schreef ik al dat 7 Wonders lange tijd één van mijn lievelingsspellen was. Na de aanschaf van dat spel, is mijn spellenkast zo uitgebreid dat ik vaak toch voor andere spellen kies. Niet omdat ik 7 Wonders niet meer leuk vind, maar als je iets dan heel vaak hebt gespeeld is het ook leuk om een ander spel te proberen. Dat verandert nu weer omdat ik nu deze leuke uitbreiding erbij heb.

Het leuke van Edifice is dat het makkelijk te begrijpen is, maar net weer een andere twist aan het spel geeft. Daarnaast kun je kiezen of je het gebruikt. Dus je kan de uitbreiding toevoegen en toch nog bewust inzetten op het basisspel. De minpunten of straffen die je krijgt door niet met de uitbreiding mee te bouwen, zijn namelijk best te doen. Dat zit goed in elkaar. Ik begrijp dat andere uitbreidingen ervoor zorgen dat het hele basisspel ook wel een beetje anders wordt qua regels en dat heeft deze uitbreiding juist niet. Ook dat vind ik fijn. Ik kan hem zeker aanraden. Een leuke nieuwe twist aan een top spel!

Meer spellen? Lees hier de review van Bongo Tongo

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.