Buitenspeelgoed Reviews Spellen en Puzzels Verlopen winacties

Lekker experimenteren in de natuur

Lekker experimenteren in de natuur 6 maart 202120 Comments

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

50 natuurexperimenten

Worden jullie kinderen ook zo vervelend van een hele dag binnen hangen? Daarom vlucht ik in het weekend altijd wel met ze naar buiten om ze ‘uit te laten’ en een frisse neus te halen. Maar na verloop van tijd heb je het park en bos in de buurt wel gezien. Voor dat soort momenten is dit kaartspel een uitkomst. Naar buiten met 50 natuurexperimenten om zelf te ontdekken van Tuckers Fun Factory!

Wat zit er in de doos van 50 natuurexperimenten?

In het doosje zitten 50 kaarten met daarop ideeën, tips, experimenten, spelletjes en knutselinstructies om je vele uren buiten te vermaken. Niet alleen in het bos, maar ook in het park of zelfs in je achtertuin. En je hebt er niet alleen iets aan in de lente of als het mooi weer is. Nee, ook als er sneeuw ligt of het regent, kun je wel een geschikte kaart vinden.

Ik zal een paar kaartjes van de 50 natuurexperimenten uitlichten. Op de kaart ‘Mijn magische bloem’ lees je instructies voor een experiment om een witte bloem te veranderen in welke kleur je maar wil. Ook zijn er instructies om je eigen weerstation te bouwen met een schoenendoos, satéstokje, een dennenappel en wat knutselspullen. Voor een wandeling in het bos kun je de kaart ‘bosexpeditie’ meenemen. Op de achterkant staan allerlei pootafdrukken met daarnaast het dier waar ze aan toebehoren. Er is voor ieder wat wils en met vijftig kaarten ben je voorlopig wel zoet.

Wat doen wij?

Het is nu volop herfst, dus wij gingen gewapend met een tas de natuur in om allerlei blaadjes, eikels en takjes te verzamelen. Daarmee wilden we een landschapskunstwerk maken. De takjes kunnen we later gebruiken om een vogelhuisje te knutselen voor de vogels in de tuin. In het bos speurt Vayèn ondertussen de grond af naar pootafdrukken.

Eenmaal thuis gaan we aan de slag. Laurie maakt landschapskunst in de tuin, helaas waait het wat hard en waaien de blaadjes weg, maar uiteindelijk maakt ze een prinses met een jurk. Opa en oma nemen vogelvoer mee en met zijn allen gaan we aan de slag om vogelhuisjes te maken. Die hangen nu in de tuin. Nog geen vogels gezien trouwens. Maar het regent de laatste dagen veel en het waait hard. Dus hopelijk komen ze nog.

Wat vinden we ervan?

Ik vind de opdrachten van de 50 natuurexperimenten heel afwisselend, heel leuk en uitdagend. Wat me wel opvalt is dat je je wel moet voorbereiden voor je op pad kan. Voor een aantal van de experimenten heb ik niet de spullen standaard in huis. Een paar voorbeelden; een vergrootglas, schoenendozen, ossewit (frituurvet), kleurstof. Dus niet alle opdrachten kun je zomaar ‘spontaan’ doen. Eerst zal je dan – in mijn geval – langs de supermarkt moeten. Maar het is vooral leuk om buiten te zijn met een doel en nog iets leuks in het vooruitzicht.

Opa en oma zijn na het vogelhuisje ook helemaal enthousiast. De knutselplannen voor volgende week staan al gepland. Dan gaan ze met de kids aan de slag om een ‘Winters feestmaal’ maken voor de vogels!

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

20 comments

 1. Voor mijn kleinzoon op het lijf geschreven . Doet niets liever dan alles in de natuur te onderzoeken ..Ook beestjes vangen , bekijken en natuurlijk weer loslaten

 2. Echt tof voor mijn zoontje die heel graag de wereld wil verkennen. En op deze natuurlijke manier kom je achter leuke nieuwe dingen!

 3. Dit lijkt me wel leuk voor op een zondag of een vrije middag met de kinderen. Ik ben benieuwd naar de activiteiten, ik loot dus graag mee.

 4. Wat leuk! 50 kaartjes met natuurexperimenten.
  Leuk om met de kleinkinderen te gaan doen.
  Wat is er nou leuker dan de natuur in te gaan.
  Ik volg bloglovin, maar heb om privéredenen geen Social Media.
  Graag doe ik mee.

 5. we hebben hier thuis onze eigen Freek VOnk… zoontje van bijna 4 struint graag, de struiken, bossen en watertjes af. Dus super leuk als we met hem samen dit boek kunnen ‘ontdekken’

 6. Dit lijkt me wel leuk voor op een zondag of een vrije middag met de kinderen. Ik ben benieuwd naar de activiteiten, ik maak graag een kansje.
  Ik volg op Bloglovin (loved/saved) en ontvang de nieuwsbrieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.