Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Treelings | Vuurvliegjes bereiden festival voor

Treelings | Vuurvliegjes bereiden festival voor 16 juni 2020Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Treelings

In de wereld van de Treelings wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen op het jaarlijkse vuurvliegjesfestival. Schitterende, lichtgevende zwermen van vuurvliegjes mogen tijdens de aankomende zomerzonnewende alleen van de hoogste plateaus in de stad opstijgen. Het doel is dus om zo hoog mogelijke bomen te bouwen zodat de vuurvliegjes van jouw bomen opstijgen en jij de meeste punten binnenhaalt! Een tactisch en snel spelletje van White Goblin Games!

Wat zit er in de doos?

  • 1 startspelerkaart
  • 108 gildekaarten (6 verschillende kleuren, 18 kaarten per kleur)
  • 5 overzichtskaarten
  • 5 ansichtkaarten
  • 1 vuurvliegjes-festivalkaarten
  • Spelregels

Hoe speel je Treelings?

Het begint met een klein stukje voorbereiding. Elke speler krijgt drie gildekaarten. In het midden komt een trekstapel te liggen, met op de 21ste plek van onder een festivalkaart. Als die kaart tegen het eind van het spel tevoorschijn komt weet je dat het bijna klaar is. De drie kaarten die je hebt gekregen leg je open voor je neer. Als je kaarten van dezelfde kleur hebt leg je ze boven elkaar (als een rijtje).

Vervolgens wordt er een markt van vijf kaarten opengelegd en wordt de startspeler aangewezen.

Als je aan de beurt bent, moet je het volgende doen:
1. Vul de markt aan. Er moeten altijd vijf kaarten liggen.
2. Pak kaarten uit de markt.

Bij de tweede stap heb je twee opties. Of je pakt alle kaarten van dezelfde kleur. Dus als er bijvoorbeeld twee gele liggen mag je ze allebei. Of je pakt alle kaarten waarvan er maar één op de markt ligt. Dus als er van paars, blauw en grijs maar één liggen mag je deze alle drie pakken.

De kaarten moet je vervolgens in jouw district neerleggen. Of je maakt nieuwe bomen naast de kleuren die je al hebt, of je kunt stapelen. Het is niet mogelijk om van één kleur twee verschillende stapeltjes te maken. Je krijgt uiteindelijk punten voor de hoogste bomen die je hebt gemaakt.

Treelings eindigt bijna als de festivalkaart (zie hierboven) verschijnt. Alle spelers gaan door totdat de startspeler weer aan de beurt is. Die mag zijn beurt vervolgens niet meer uitvoeren en het spel is klaar. Tijd om punten te tellen!

De puntentelling is vrij belangrijk omdat je hier tijdens het spel al rekening mee moet houden. Je bent namelijk met het krijgen van punten afhankelijk van de spelers naast jou. Een boom kan namelijk alleen punten opleveren als hij even hoog of hoger is dan de bomen er direct naast. Dus als jouw medespeler een boom van 6 kaarten hebt en jij een boom van 5 er naast hebt liggen, krijgt hij punten voor zijn boom en jij geen voor de jouwe. De speler met de meeste punten wint.

Als je het spel meerdere keren speelt, kun je een ansichtkaart pakken. Dat is een overwinningskaart zodat je weet hoe vaak je hebt gewonnen.

Een aanrader?

Voor kinderen vind ik Treelings een heel leuk spel. Op het doosje staat 8+ en ik denk dat dat qua niveau wel aardig klopt. Het is met 10 minuten lekker kort en het is ook goed uit te leggen. Dit is ook een leuk spelletje om kinderen te introduceren met bepaalde spelelementen. Zoals rekening houden met je tegenspeler en alvast de puntentelling in gedachten houden tijdens het spel.

Voor volwassenen is het spelletje misschien wat simpel, maar het stukje tactiek waarbij je goed met tellen hoeveel kaarten je buren hebben is wel een grappig element. Dit is vooral leuk als je met 4 of 5 speler speelt. Ik denk dat het geschikt is voor mensen die van simpele en korte kaartspellen houden, maar zou het vooral voor de wat oudere kinderen aanraden.

Voor 16,95 is het zeker het proberen waard!

Meer White Goblin Games? Ben je al bekend met Supercats? Dat is ook een snel kaartspel!

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.