Marshall, Chase, Rocky, Zuma, Rubble en Skye zijn verdwaald in een doolhof. Geen wonder, want de wegen in dit doolhof veranderen elke keer! Waar net nog een weg was, staat nu ineens een muur. Normaal helpen de helden andere mensen, maar nu is het de beurt aan de spelers. Kunnen de spelers de vriendjes uit het doolhof bevrijden? Klaar voor actie met Junior Labyrinth, geheel in Paw Patrol-stijl!!
Dit zit er in de vrolijke doos van Junior Labyrinth:
- De spelregels
- Een speelbord
- 17 vierkante doolhofkaarten
- 12 ronde kaartjes
- 4 speelfiguren
Zo speel je Junior Labyrinth!
Het doel van Junior Labyrinth is om de meeste ronde kaartjes te verzamelen. Het speelbord komt in het midden van de tafel te liggen. Alle doolhofkaarten worden gehusseld met de afbeelding naar beneden. Vervolgens worden ze op de vrije plekken van het speelbord neergelegd waardoor er een doolhof ontstaat.
Vier doolhofkaarten zijn op beide kanten bedrukt. Op de voorkant staan kruisingen met vier wegen. Die maken het spel veel gemakkelijker. Op de achterkant zijn bochten gemaakt. Voor het schudden moet je even beslissen hoeveel kruisingen je in het spel wilt doen. Hoe meer kruisingen je maakt hoe makkelijker het spel wordt. Aan het begin is dat wel handig en dus gebruiken wij ze gewoon alle vier.
Er blijft één doolhofkaart over. Deze leg je naast het speelbord. Dit kaartje is nodig om het doolhof te verschuiven. De ronde kaartjes schud je ook door elkaar met de plaatjes naar beneden en daarna leg je ze naast het speelbord klaar. Elke speler kiest een speelfiguur (geel, blauw, rood of roze) en zet die op het startveld met dezelfde kleur (in de hoeken van het speelbord).
Klaar voor actie!
De speler die aan de beurt is pakt een rond kaartje en draait deze om. Dit rondje wordt open neergelegd zodat iedereen het kan zien. Deze figuur uit Paw Patrol moet je in het doolhof zien te bereiken met je speelfiguur. Dat doe je door het doolhof eenmaal te verschuiven.
Aan de zijkanten van het speelbord staan blauwe pijlen. Op die plekken mag je het doolhof verschuiven. Daarna mag je met je speelfiguur doorlopen totdat de weg onderbroken wordt. Op een doolhofkaart mogen meerdere spelers staan. Als je de gezochte figuur hebt bereikt dan mag je het ronde kaartje houden. Je beurt is klaar en de volgende speler draait een nieuw rond kaartje om.
Het kan ook voorkomen dat het je niet lukt om de figuur te bereiken. Dan zet je je speelfiguur op een plek waar je de volgende beurt weer verder kan. De volgende speler is aan de beurt. Ook hij probeert naar jouw Paw Patrol-figuur te komen. Dat gaat net zo lang door totdat één van de twee spelers de gezochte figuur heeft bereikt. Deze speler wint het kaartje. Dan is de volgende speler aan de beurt.
Het spel eindigt zodra een speler de laatste Paw Patrol-figuur bereikt heeft. De speler met de meeste ronde kaartjes wint.
Een moeilijkere variant
Als je kinderen het spel al wat vaker hebben gespeeld of wat ouder zijn, kun je het wat moeilijker maken. Sowieso gebruik je dan geen kruisingen. Vervolgens worden de ronde kaartjes met de afbeelding naar beneden verdeeld over het aantal spelers.
Als iemand aan de beurt is, pakt die speler het bovenste kaartje van zijn stapel en bekijkt het zonder dat iemand het ziet. Alleen die persoon weet dan welke figuur hij moet bereiken in het veld. In deze moeilijkere variant mag je de speelbeurt van de vorige speler niet ongedaan maken. Dus je mag niet inschuiven waar het laatste kaartje is uitgeschoven.
Als het figuur is bereikt wordt het ronde kaartje open op tafel gelegd. De beurt is klaar. Als het niet lukt om een Paw Patrol held te bereiken dan wordt het speelfiguur ergens op het bord neergezet. De beurt is klaar en de volgende speler is. Het spel eindigt zodra een speler zijn laatste kaartje heeft bereikt en weer met zijn speelfiguur op zijn eigen startveld is. Die speler wint!
Dit vinden de kinderen ervan:
Mijn kinderen zijn 7, 4 en 3. Met alle drie heb ik het gespeeld en voor hun leeftijden is het eigenlijk goed te doen. Mijn jongste moet echt nog wel wat geholpen worden, maar snapt wel het principe van het doolhof. Ze snapt alleen nog niet de tactiek van het schuiven. Voor haar is het dus vooral leuk om haar Paw Patrol figuur te bereiken.
Mijn zoontje van vijf is iets minder enthousiast, omdat het in het spel kan voorkomen dat een speler de weg blokkeert. Hij kan nog niet zo goed tegen zijn verlies haha. Maar hij is wel gek van alles wat met Paw Patrol te maken heeft dus hij heeft het toch een aantal keer gespeeld.
Mijn oudste dochter snapt echt al het principe van het schuiven en speelt dus al veel meer tactisch. Dat is leuk om te zien en ze is er ook erg enthousiast over.
Junior Labyrinth is te spelen met twee tot vier spelers en officieel vanaf vier jaar. Het is leuk dat je twee varianten hebt en dat je het spel dus kan aanpassen in de moeilijkheidsgraad. Labyrinth van Ravensburger is er natuurlijk ook voor oudere kinderen en daarom is deze junior variant leuk om in te stappen. Dan leert het kind de spelgedachte al en kan het daarna door naar een moeilijkere versie.
De vormgeving is natuurlijk ook echt een hit met Paw Patrol en je hebt hem voor oudere kinderen bijvoorbeeld ook in de Super Mario en Pokémon versie. Echt een goeie tip voor Sinterklaas om mee te nemen op de stoomboot naar Nederland!
Meer Ravensburger? Ken je Familie Poen al?