“We zijn vandaag in Italië aangekomen met lezen, mama! Ik heb 50 kilometer gelezen!” Door de coronamaatregelen krijg ik veel mee van wat mijn zoon Luuk (8 jaar) nu eigenlijk allemaal leert op school. Eén van de ‘taken’ is 30 minuten stillezen. Als ze daarmee klaar zijn, moeten ze doorgeven hoeveel bladzijdes ze hebben gelezen. Alles wordt bij elkaar opgeteld en voilà, Luuks klas is al bijna aangekomen bij de Middellandse Zee!
Ruimtegekte
Dankzij het boek Ruimtegekte van Christopher Edge, weet Luuk flink wat ‘kilometers af te leggen’. Want dat hij er enthousiast over is, mag duidelijk zijn. Dat uiterlijk niet altijd alles zegt, blijkt in dit geval ook waar te zijn, want Luuk is niet direct weg van het boek. “Wat een hoop plaatjes! Van mij had er wel wat meer tekst in gemogen!” Het is inderdaad ongelooflijk dat een 8-jarige vindt dat er ‘te veel’ plaatjes in een boek staan. Maar goed. Naarmate hij verder leest, wordt het steeds stiller en ik hoor hem af en toe zelfs hardop lachen.
Waar gaat het boek over?
Hoofdrolspeler Jesse schaamt zich heel erg voor zijn vader. Iedere keer weer zegt zijn vader gekke dingen, waardoor hij weer voor schut staat. En zijn vader lijkt dit allemaal niet te merken. Tot grote ergernis en wanhoop van Jesse. Wanneer ze samen op een kampeeruitje gaan, verwacht Jesse dat dit het ergste uitje van zijn leven zal worden. Wat hij niet had kunnen bedenken, is dat zijn vader ontvoerd zal worden door een ruimteschip. Jesse probeert alles om zijn vader te bevrijden van de buitenaardse wezens, waarvan eentje een groot slijmerig monster is. Ook komt Jesse tot de schokkende ontdekking dat zijn vader zelf een heuse alien is!
Wat vond Luuk van het boek? “Het begon zoals een normaal boek en het werd steeds spannender en spannender. Ik wilde niet meer stoppen met lezen en had er zelfs zweethanden van gekregen! Ik had al 30 minuten gelezen voor school, maar ik wilde niet meer stoppen. De vader vond ik heel grappig, want die was een beetje raar: hij zei heel veel gekke dingen.”
“Wat ik heel leuk vond, was dat er ook een paar Star Wars dingen in stonden. Jesse speelde Luke Skywalker en de vader Darth Vader. De vader had zich verkleed met een zwarte cape en op zijn hoofd had hij een emmer gezet, met het gezicht van Darth Vader erop getekend. Toen dacht Jesse in zichzelf: dat lijkt meer op Darth Loser! Dat vond ik heel grappig! Het allerspannendste moment vond ik dat het ruimteschip kwam en dat ze probeerden te vluchten. Als je meer wilt weten, moet je het boek zelf lezen.”
Conclusie
Luuk was toch wel gecharmeerd van de leuke tekeningen en las Ruimtegekte heel snel uit. Het was vlot geschreven, en de spanning werd flink opgevoerd. “Dit boek is leuk voor kinderen die van spanning en actie houden. Ik vind het zelf echt een heel leuk boek. Ik geef het een negen!”, aldus Luuk. De laatste kilometers die hij heeft opgestuurd aan de juf, zijn er dan ook 78. Zijn boek is nu ook uit. De juf vroeg verder niet of hij dit binnen een half uur had gelezen. Ze zijn nu overigens bijna met de klas in Egypte.
Meer lezen? Ken je Hilda en de grote parade al?