Boeken, School en Vrije tijd Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

Review: paardenboek De losse teugel

Review: paardenboek De losse teugel 27 april 2023Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

De losse teugel

Paardenliefhebbers opgelet! Aye de Kuijer en Judith Eiselin hebben een boek uitgebracht waarin de paardenliefde van elke pagina spat: De losse teugel. Het gaat over twee meisjes die samen allerlei avonturen op de manege meemaken. 232 pagina’s met een leuk en spannend verhaal en tussendoor allerlei leuke tekeningen.

De losse teugel

De losse teugel boek gaat over Nea. Zij mag op paardrijden! Op de manege vindt ze haar droompaard, namelijk een schattige IJslandse merrie die Eining heet. Maar Nea leert er ook een nieuwe vriendin kennen, de stoere Vlinder. En zo’n vriendin is voor de verlegen Nea ontzettend fijn. Ze kan het goed gebruiken nu haar ouders gaan scheiden.

Het was niet gelijk liefde op het eerste gezicht tussen de twee meiden: ”Vlinder stond nog steeds kromgebogen van het lachen. Nea keek boos naar haar. Vlinder leek zelf wel een paard, zoals ze daar stond te hinniken!”

Vlinder is kind aan huis op de manege, maar ze heeft nog geen beste vriendin. Dat verandert als Nea opduikt op de manege. Naast Nea is er ook een nieuw paard op de manege: het dure springpaard Christopher van Rozenhout tot Zoutelande.

”Het leek meer een naam voor een prins dan voor een paard. Nea keek voorzichtig naar binnen. ‘Boe!’ Vlinder kwam tevoorschijn van achter het grote paard. Ze lachte. ‘Dit is Christopher. Groot is-ie hè, je schrijft het gek met met -ph-, maar je zegt -f- =, kijk maar op dat bord, o, dat zag je misschien al? Kom je ook?’ Nea had nog nooit zo’n groot paard gezien. En Vlinder stond zomaar in zijn box!”

Mag Vlinder op hem trainen of moet ze vanwege geldzorgen thuis juist van paardrijden af? De twee nieuwe vriendinnen zijn avontuurlijk en gaan stiekem met de paarden de duinen in. Zonder zadel. Het verloopt helaas niet zoals gehoopt. Is dat het einde van hun tijd op de manege?

Dit vindt mijn dochter (9) ervan

Mijn oudste dochter is gek van paarden. Ze leest graag de Penny en heeft veel boeken die met paarden te maken hebben. En natuurlijk een grote paardenknuffel in haar bed. Zelf zegt ze over het boek:

”Het is een leuk boek. Er gebeuren veel avonturen. Ik hou ervan omdat ‘t veel met paarden te maken heeft en ik hou van paarden. Het gaat over meisjes en zij maken van alles mee. Ja ik zou het aanraden, voor kindjes net als ik boven de negen.”

Het is overigens het eerste boek van een paardenboekserie, dus er komen nog meer spannende avonturen aan! En in De losse teugel staan ook leuke tekeningen van Micky Dirkzwager. Fijn voor de afwisseling tijdens het lezen en een prikkeling voor de fantasie!

Persoonlijk vind ik ook dat het goed leesbare zinnen zijn en dat de schrijvers heel goed het gevoel hebben gevat van meisjes (of jongens) van die leeftijd. Het zit volgens mij dicht op hun belevingswereld en is daarom erg herkenbaar.

Meer lezen? Lees hier meer over Krabbelheks – Een magische warboel

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.