Speelgoed van het Jaar 2020 Speelgoed verkiezingen Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels Verlopen winacties

Overbooked – Are you ready for take-off?

Overbooked – Are you ready for take-off? 10 september 20207 Comments

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Bordspel Overbooked van Jumbo

Ben je klaar om aan de servicedesk te gaan zitten van de drukste luchthaven van ons land? Dit is precies wat je gaat doen in het spel Overbooked van Jumbo! Dit spel heeft de nominatie Speelgoed van het Jaar 2020 op zak, terecht of niet?

Overbooked van Jumo

Wat doe je wanneer een vliegtuig is overboekt? Jij werkt bij de servicedesk en moet er voor zorgen dat iedere passagier een stoel krijgt. Maar dat is nog een hele puzzel als je bij alle passagiers aan de wensen moet voldoen. De ene passagier wil graag bij het raam zitten terwijl sommige passagiers in een groep bij elkaar willen zitten. En dan is het vliegtuig ook nog eens overboekt! Lukt het jou om de meeste passagiers tevreden te stellen?

Bordspel Overbooked van Jumbo

Wij kregen de mogelijkheid om het spel Overbooked van Jumbo te testen en delen uiteraard onze bevindingen met jullie!

De inhoud

Het spel Overbooked komt in een stevige en vrij zware doos. En dat begrijp je al snel wanneer je de doos opent. Dit spel komt met aardig wat onderdelen. In de doos vind je een vertrekhal (het speelbord), 4 servicedesks, 4 dubbelzijdige vliegtuigen, 4 vliegtuigtrappen, 81 passagier speelkaarten, 15 event-kaarten, 24 dinervouchers, 150 passagiers, 1 verkeerstoren, 1 bagageband (scorekaart), 1 winnaarsbadge, 8 houten blokjes, 4 checklists en de spelregels!

De inhoud

Hoe werkt het spel?

Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid onderdelen dat bij het spel zit. Het lijkt veel en daardoor misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee!

De voorbereiding

Voordat je de eerste keer kan spelen ben je even bezig om alle onderdelen los te halen. Dus het kost even wat opstarttijd. Sorteer hierbij direct de onderdelen van dezelfde kleur, dan maakt het spel starten makkelijker.

Er zitten overigens ook vier losse plankjes bij met dezelfde kleur als de binnenkant van de doos. Hiermee verdeel je de doos in vakken, zodat je netjes alles kan sorteren. Kwam ik pas vrij laat achter 😉

De startopstelling

Heb je alle onderdelen los, dan is het tijd om de startopstelling neer te leggen. Deze staat in de spelregels uitgelegd. Let hierbij even op het aantal spelers, de vliegtuigen zijn dubbelzijdig, waarbij de ene kant nodig is voor een spel met 1 tot 3 spelers en de andere zijde is voor 4 spelers.

De startopstelling

Op de afbeelding hierboven zie je het blauwe vliegtuig voor 4 spelers en het groene vliegtuig voor 1 tot 3 spelers. Verder plaats je de vertrekhaal, vertrektoren, bagageband, etc. Het spel Overbooked bied je de hele beleving.

Overbooked: de spelregels

Oké, wat is nou eigenlijk de bedoeling? De bedoeling is om jouw vliegtuig zo vol mogelijk te krijgen en zoveel mogelijk passagiers tevreden te stellen. Maar hoe deel je het vliegtuig in? Hiervoor gebruik je de passagierskaarten, die liggen in de vertrekhal:

Vertrekhal Overbooked

De koffers geven aan hoeveel passagiers van welke kleur je moet plaatsen. En de icoontjes daarnaast geeft aan of ze bijvoorbeeld naast een raam of in het midden geplaatst moeten worden. Elke beurt moet je één van de vier kaarten spelen. Heb je het al door? Overbooked is een heel strategisch spel!

De puntentelling

Je blijft om beurten passagierskaarten spelen tot er van een bepaalde kleur geen passagiers meer zijn. Dan is het een kwestie van punten (of minpunten) tellen. Een kleine opsomming van de regels:

 • ieder paar (rode verliefde passagiers) naast elkaar levert +5 punten op, zitten er meer rode passagiers naast elkaar dan krijg je 0 punten
 • voor ieder ingesloten kind (witte passagiers) krijg je +3 punten
 • voor iedere gele, blauw of groene passagiersgroep krijg je punten voor het aantal aangrenzende passagiers. Heb jij de grootste groep van alle spelers dan mag je die punten verdubbelen
 • tijdens het spel worden er ook dinervouchers neergelegd bij het kiezen van een passagierskaart, voor elke 2 dinervouchers die je overhoudt krijg je +1 punt
 • overboekte passagiers die op de vliegtuigentrap belandt krijg je -2 punten
 • de speler met de meeste overboekte passagiers krijgt -2 punten
 • en elke lege stoel in het vliegtuig zorgt ook voor minpunten, -1 per passagier

De puntentelling kan je bijhouden op de bagageband, hier heb je de gekleurde blokjes voor nodig.

Bordspel Overbooked

Extra spelvarianten

Om Overbooked nog leuker te maken zijn er nog een aantal extra spelvarianten nodig. Zo staan er symbolen op de passagierskaarten die het spel moeilijker maken, maar je kunt ook de zwarte passagierskaarten en de event-kaarten toevoegen. Die maken het spel nog net wat lastiger!

Extra spelvarianten

En wist je dat het spel ook alleen te spelen is? Speciaal voor de zogenaamde solovliegers zijn er drie verschillende scenario’s om Overbooked alleen te spelen!

Speelgoed van het Jaar 2020

We zeiden het al eerder, Overbooked van Jumbo heeft een nominatie voor de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2020 op zak in de categorie 10 & 11 jaar. De jury heeft het volgende te zeggen over Overbooked:

Krijg jij iedereen aan boord? Puzzel al je stoelen vol en stel zo min mogelijk mensen teleur! Met de jumbojet van Jumbo in de wolken!

Jury Speelgoed van het Jaar 2020

En wat vinden wij, is dit spel de nominatie waard?

Overbooked, onze ervaring

Yess, Overbooked van Jumbo is zeker de nominatie waard. Het is al een cadeautje om het uit te pakken. Het spel ziet er heel vrolijk en uitnodigend uit. Ook aan alle passagiers is aandacht besteed en je waant je echt op een overvol vliegveld!

Bordspel Overbooked van Jumbo

Als je eenmaal alle onderdelen op zijn plek hebt liggen en de spelregels hebt doorgenomen is het spelen geblazen. Laat de hoeveelheid onderdelen je vooral niet afschrikken, want het spel wijst zich echt vanzelf. Het is een heerlijk tactisch spel, want hoe deel jij jouw vliegtuig het beste in. Hoe stel je passagiers tevreden om punten te scoren en zorg jij voor zo min mogelijk overboekingen om minpunten te voorkomen? Dat is de vraag!

Overbooked

Overbooked van Jumbo is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud. En kan met 1 tot 4 spelers gespeeld worden. Gemiddeld duurt een spelletje zo’n 30 minuten dus het heeft een fijne doorlooptijd. Je speelt dit spel voor jezelf, hebt weinig interactie met andere spelers en je kunt ze helaas ook niet echt dwarsbomen. Maar wanneer je in je eigen strategische puzzelwereld zit maakt dit ook helemaal niet uit!

Wist je dat ‘Ik leer symmetrie’ van Jumbo ook is genomineerd voor de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2020? Je leest onze ervaring met ‘Ik leer symmetrie’ hier!

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

7 comments

 1. Dit vinden mijn oudste kleinkinderen vast een heel leuk spel.
  Voor hen doe ik graag mee en volg op bloglovin.
  Ik heb geen facebook om privéredenen.

 2. Mijn zoon en ik gaan de uitdaging graag aan. Het ziet er inderdaad leuk uit, we zijn benieuwd!
  Ik ontvang de nieuwsbrief en volg op Bloglovin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.