999 Games Reviews Speelgoed van het Jaar 2019 Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Review | Het Menara bordspel

Review | Het Menara bordspel 13 oktober 20191 Comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Review Menara van 999 Games

Bouw een tempel van vrolijk gekleurde pilaren zonder hem in te laten storten. Dat is waar het in het bordspel Menara van 999 Games om draait. Met behulp van bouwtekeningen bouw je in dit coöperatieve bordspel de mooiste tempels. Met een nominatie voor de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2019 op zak belooft het weer een spektakel te worden!

Menara van 999 Games

Menara is één van de vijf spellen van 999 Games die dit jaar een nominatie voor de verkiezing Speelgoed van het Jaar op zak heeft. Het is een spel voor het hele gezin waarbij tactiek, behendigheid en inzicht van groot belang zijn. Bouwen jullie samen de mooiste tempel?

Het bordspel Menara

De inhoud

Het Menara bordspel bevat pilaren in verschillende kleuren, bouwlagen, een markt, een zwarte zak, bouwtekeningen en de spelregels. Zoals gewend van 999 Games allemaal van goede kwaliteit!

De inhoud

Hoe werkt het?

Het Menara bordspel heeft een aantal regels, maar het komt er altijd op neer dat je moet bouwen. Een tempel van minimaal drie verdiepingen hoog, maar als het even tegenzit nog hoger! We leggen in het kort uit hoe het werkt! Als eerst stop je alle pilaren in de zwarte zak en pak je drie bouwlagen en leg je deze aansluitend aan elkaar. De overige bouwlagen leg je op willekeurige volgorde op een stapel. Je maakt drie stapeltjes met bouwtekeningen (blauw, geel en rood) en plaatst de drie kaarten zonder kleur naast elkaar. Vervolgens trekken alle spelers blind een x aantal pilaren uit de zak. Het aantal is afhankelijk van het aantal spelers en de moeilijkheidsgraad die je kiest (deze zijn te vinden in de spelregels). En tot slot vul je de markt met 6 pilaren (ook blind getrokken).

 Het Menara bordspel

Nu ben je klaar om te beginnen! Op de bouwlagen zie je rondjes staan met een bepaalde kleur. Deze kleuren geven aan welke pilaren er geplaatst mogen worden. Elke beurt heb je vier opties:

  • Wissel pilaren om met pilaren op de markt
  • Pak een bouwkaart
  • Plaats pilaren
  • En vul je voorraad pilaren weer aan

Wat staat er op de bouwtekeningen?

De bouwtekeningen zijn er in verschillende niveaus: blauw (makkelijk), geel (gemiddeld) en rood (moeilijk). Op de kaarten staan opdrachten, bijvoorbeeld het aantal pilaren dat je moet plaatsen of het aantal pilaren dat je moet verplaatsen naar een andere bouwlaag. De kaarten zijn belangrijk in het spel, want kan je een bouwtekening niet uitvoeren ,dan betekent dit dat je een extra laag aan de tempel moet toevoegen om Menara te kunnen winnen.

Bouwtekeningen voor de tempel

De bouwtekeningen hebben tevens verschillende kleuren (de rand), hiermee wordt bepaald welke kant van de bouwlaag bovenop moet liggen. Je hebt ze in het wit en zwart en je plaatst een nieuwe bouwlaag als de bouwlaag eronder volledig is volgebouwd met de juiste pilaren.

Terug naar het spel

Het meest logische is om eerst een bouwtekening te pakken, want het is belangrijk dat je deze uitvoert. Vervolgens kijk je of je het red met je pilaren of dat je ze moet wisselen. Vervolgens voer je de bouwtekening uit. Is het gelukt? Dan pak je voldoende nieuwe pilaren om je voorraad aan te vullen. Niet gelukt? Plaats dan de kaart bij de drie blanco kaarten, de tempel moet nu een verdieping hoger gebouwd worden.

Menara van 999 Games

Heb je trouwens een bouwlaag helemaal gevuld met pilaren, dan mag je een nieuwe bouwlaag plaatsen. Op die manier is het de bedoeling dat je de tempel zo hoog mogelijk bouwt!

Hoe win je Menara?

Het bordspel Menara is op een aantal manieren te winnen. Je hebt het spel gewonnen als alle bouwtekeningen zijn gespeeld of als er geen pilaren meer zijn om de voorraden aan te vullen. Maar stort de toren in dan heb je direct verloren. Samenwerken is dus van groot belang!

Tempel ingestort

Speelgoed van het Jaar 2019

Menara is genomineerd voor de titel ‘Speelgoed van het Jaar 2019’. En een nominatie krijg je niet zo maar! Een vakjury, bestaande uit journalisten, inkopers en speelgoed- en spellendeskundigen beoordeelt het speelgoed in verschillende leeftijdscategorieën. Over dit nieuwe product van 999 Games zegt de jury het volgende:

Bij dit spel is handigheid (fijne motoriek en oog-hand coördinatie) nodig en ook veel strategisch inzicht (kiezen voor snelle groei of voor een meer stabiele toren). Ook moet er goed worden samengewerkt: tips geven, overleggen, luisteren naar het advies van anderen. Een leuk handigheidsspel dat fantasierijke constructies oplevert of dramatische instortingen.

Vakjury – Speelgoed van het Jaar 2019

Wat vinden wij van Menara?

Hier in huis waren wij eigenlijk geen fan van coöperatieve bordspellen, maar hier begint de laatste tijd verandering in te komen! Menara vinden we namelijk een heel uitdagend spel. Het eerste potje speelden wij zonder de bouwtekeningen, dit is heel handig om het spel even door te krijgen. En zowel Jamie (7 jaar) als Fenna (5 jaar) bouwden mee.

Menara tempel bouwen

Motorisch gezien is dit een heel goed spel. Plaats de pilaren op de juiste plek zonder dat de toren instort. Dit ging ons zonder de bouwkaarten dan ook goed af. Na het oefenpotje besloten we de bouwtekeningen erbij te gebruiken. En dan wordt het spel al snel een uitdaging! Communicatie is hierbij belangrijk, overleg en bespreek mogelijke vervolgstappen. Denk goed na en help elkaar. Alleen zo lukt het om de tempel zo mooi mogelijk te maken en het spel te winnen.

Review Menara van 999 Games

Het spel is op verschillende niveaus te spelen, waardoor je het jezelf altijd moeilijker kan maken. En de bouwlagen en bouwtekeningen zijn elk spel verschillend, zo blijft dit spel altijd een uitdaging! Wij zijn fan, sowieso heeft 999 Games vaak interessante spellen die net even iets anders zijn. Zo hebben we eerder ook de The Climbers mogen testen, ook een aanrader!

Hebben jullie het bordspel Menara al eens gespeeld?

Menara van 999 Games

€41,99
8.7

Prijs

8.0/10

Kwaliteit

9.5/10

Speelplezier

8.5/10

Pros

  • Origineel & leerzaam
  • Coöperatief bordspel

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

One comment

  1. Het Marena spel klinkt erg interessant omdat je het uit kan breiden naar verschillende moeilijkheidsgraden. Voor mijn beste vriend zou ik ook graag een spel willen kopen omdat hij binnenkort jarig is. Ik ga kijken wat er nog meer op de markt is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.