Houd je van het klassieke Yahtzee, maar zou je ook wel eens iets anders willen proberen? Dan is Kaarten Kniffel echt wat voor jou. Het is namelijk de kaartenvariant van het populaire Yahtzee en heeft door wat extra regels net wat meer uitdaging. Een leuke aanschaf met de vakantieperiode in het vooruitzicht.
Het doel van het spel
Je kunt Kaarten Kniffel spelen met 2-5 spelers en vanaf acht jaar. De spelers proberen zo snel mogelijk hoge totalen of speciale combinaties te verzamelen met de kaarten. Net als bij Yahtzee kun je bijvoorbeeld gaan voor full house of een kleine straat. Bij Kaarten Kniffel kun je ervoor kiezen om extra kaarten op hand te nemen om een mooiere uitslag te krijgen, maar dat levert je wel minpunten op. De speler die als eerste alle opdrachten heeft vervuld, eindigt het spel. Dan wordt gekeken wie de meeste punten heeft verdiend.
Kaarten Kniffel stap voor stap uitgelegd
Eerst schud je de kaarten en geef je iedere speler vijf kaarten. De rest wordt in het midden van de tafel gelegd en iedere speler krijgt een vel van het scoreblok. De jongste speler mag van start gaan en vervolgens wordt er met de klok mee gespeeld. De speler die aan de beurt is, heeft twee keuzes:
- Kaarten afleggen en daarna nieuwe trekken
Je mag 0 tot 5 kaarten uit je hand afleggen om nieuwe te pakken. Vervolgens mag je kiezen of je er evenveel terugpakt of één meer. Dus stel je voor dat je er twee aflegt, dan mag je er twee terugpakken of drie. Het is daarbij belangrijk om te weten dat je nooit meer dan tien kaarten op je hand mag hebben.
2. Kaarten spelen en punten scoren, daarna nieuwe kaarten trekken
Je speelt maximaal vijf kaarten open op tafel en schrijft de som van de kaarten of de puntenwaarde van de gespeelde combinatie op je scorevel. Als je aan het begin van je beurt meer dan vijf kaarten op hand had, krijg je voor elke extra kaart twee minpunten. Je moet dus een afweging maken of die minpunten erg zijn. Als je door extra kaarten een mooiere combinatie kunt maken die meer punten oplevert, dan zijn de minpunten niet zo erg. Na het spelen vul je je hand weer aan tot vijf kaarten.
Het scorevel bestaat eigenlijk uit twee delen. In het bovenste deel verzamel je de getallen. Dus bijvoorbeeld tweemaal een één, driemaal een vier etc. Als je al die opties voltooid hebt en het meer dan 63 punten is krijg je 35 punten extra. Als je bij die bovenste zes vakken minder dan 42 punten hebt gescoord, krijg je 20 minpunten.
De combinaties die je in het onderste deel van het scorevel kunt maken zijn gelijk aan Yahtzee. Namelijk de kleine en grote straat, full house, drie gelijke (three of a kind) en vier gelijke. Ook is er nog de optie: Kniffel. Dan heb je vijf kaarten met dezelfde waarde. Dat levert je altijd 50 punten op.
Nog belangrijk om te melden: zodra een speler nog maar één vakje heeft, moet hij dit gelijk melden. Eigenlijk net als bij Uno en de laatste kaart. Als je dit niet doet, krijg je 10 minpunten.
Als er een speler alle vakjes heeft ingevuld mag iedereen nog de beurt afmaken en stopt het spel. De speler met de meeste punten wint!
Het eindoordeel
Dat er zoveel verschillende varianten van Yahtzee zijn gemaakt sinds de start in 1954, is natuurlijk omdat het een heel toegankelijk en leuk spelletje is. Onlangs speelde ik bijvoorbeeld nog Chili Dice en ook het dobbelspel Catan is duidelijk op Yahtzee gebaseerd. Kaarten Kniffel is weer net anders omdat je nu niet dobbelt maar met kaarten speelt en de minpunten zijn een leuke toevoeging. Daardoor krijgt Yahtzee weer even een nieuwe element en dat zorgt voor een andere gameplay.
Het spelletje is toegankelijk omdat eigenlijk iedereen Yahtzee wel kent, vrolijk vormgegeven en 10,99 euro is ook een prima bedrag voor een leuk kaartspel als dit!