Boeken, School en Vrije tijd Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar

De zoon van de berentemmer | Review

De zoon van de berentemmer | Review 12 maart 2023Leave a comment

Judith is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 39 jaar en moeder van Luuk (10). Judith reist voor haar tijdschrift Duiken de hele wereld over.

De zoon van de berentemmer

Schaken en boeven zijn voor Luuk (10) dé ingrediënten voor een goed boek. De prijswinnende jeugdroman De zoon van de berentemmer van Xavier-Laurent Petit liet hem geen moment los en was dan ook in enkele dagen uit. En ja, de beer komt er maar eigenlijk weinig in voor.

De zoon van de berentemmer

In deze jeugdroman wordt het verhaal verteld van Ciprian, een jongen van Roma-afkomst wiens familie beren temt. Wanneer hun auto het begeeft en ze bedreigd worden door lokale bewoners en de politie, moeten ze hun beer achterlaten en met twee mannen naar Parijs reizen om te overleven. De reis is duur, maar de mannen bieden aan om het bedrag voor te schieten omdat er genoeg werk is in Parijs en ze het later kunnen terugbetalen.

Mensensmokkelaars

Eenmaal in Parijs blijkt al snel dat Ciprian en zijn familie niet in staat zijn om het bedrag terug te betalen, hoe hard ze ook werken om geld te verdienen. Hun schuld groeit en omdat ze illegaal het land zijn binnengekomen, zijn ze overgeleverd aan mensensmokkelaars die geen geweld schuwen. Hun toekomst lijkt hopeloos. Totdat Ciprian ontdekt dat hij een groot talent heeft voor schaken, wanneer hij een groep schaaksters ontmoet in een park. Eén van hen ziet zijn potentieel en helpt hem zijn talent te ontwikkelen.

Dit vond Luuk van het boek De berentemmer

“De titel zegt niets over het boek. De beer heeft weinig met het verhaal te maken, die laten ze uiteindelijk vrij in de natuur. Er was veel spanning en ik vond het vooral leuk dat Ciprian zo goed kon schaken, ik kan dat namelijk ook! Was ook een mini-uitleg over hoe je moet schaken. Was echt heel cool. Ciprian kan ook schaakpotjes een-op-een onthouden. Dat zou ik ook wel willen! In het boek staan geen plaatjes, maar ik was er blij mee omdat ik geen fan van plaatjes ben. In dit boek is het ook niet nodig. Ik geef het boek een 8,5!

Judith is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 39 jaar en moeder van Luuk (10). Judith reist voor haar tijdschrift Duiken de hele wereld over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.