Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

De Zoektocht naar El Dorado | Review

De Zoektocht naar El Dorado | Review 21 december 2021Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

De zoektocht naar El Dorado

Diep in de dichte jungle van Zuid-Amerika ligt El Dorado. De stad van goud. Onbeperkte schatten wachten in dit verdwenen koninkrijk: goud, edelstenen en zeldzame artefacten. De spelers van het spel zijn onverschrokken avonturiers die op zoek gaan naar de verloren stad. Om dat te doen moeten ze een dappere expeditieleider worden en zo het team naar El Dorado leiden. Wie als eerste de grens van de gouden stad passeert, wint De Zoektocht naar El Dorado en krijgt alle schatten.

Dit zit er in de doos:

  • 1 dubbelzijdige startterreintegel (A/B) met startvelden (1-4)
  • 6 dubbelzijdige terreintegels (C/D tot en met M/N)
  • 2 dubbelzijdige terreinstukken (O/P en Q/R)
  • 1 dubbelzijdige eindtegel (de poort naar El Dorado)
  • 6 blokkades (1-6)
  • 4 expeditietableaus
  • 4 startdecks van elk 8 expeditiekaarten
  • 1 startspelerhoed
  • 54 expeditiekaarten voor de markt
  • 1 markttableau dat uit twee delen bestaat
  • 8 speelstukken
  • 36 grotfiches

Zo werkt De Zoektocht naar El Dorado!

Als je De Zoektocht naar El Dorado voor het eerst speelt, leg je het speelbord precies zo neer zoals het in de spelregels is afgebeeld. Er komt in het midden een bord te liggen met links daarvan een markt met allerlei kaarten. Elke speler krijgt voor zich een startdeck met kaarten te liggen en de poppetjes worden op de startplek van het speelbord neergezet.

Het spel bestaat vervolgens uit drie verschillende fasen:

  1. Kaarten spelen – De speler speelt kaarten om zijn speelstuk te verplaatsen en/of nieuwe kaarten te kopen
  2. Gespeelde kaarten afleggen – De speler legt alle gespeelde kaarten op zijn aflegstapel
  3. Kaarten trekken – De speler vult zijn hand weer aan tot vier kaarten.

Het doel van het spel is om vanaf de startpositie waar het speelstuk staat over het bord te wandelen en te eindigen bij El Dorado (de eindtegel). Per beurt heeft een speler drie fases die hij kan doorlopen zoals hierboven beschreven. Ik zal ze hieronder wat uitgebreider uitleggen:

Fase 1 – Kaarten spelen

Elke speler heeft vier kaarten op hand. Daarvan mag een speler zoveel kaarten als hij wil spelen om zijn speelstuk te verplaatsen en/of één kaart kopen uit de markt. De kaarten uit zijn hand mag hij maximaal één keer gebruiken.

De route naar El Dorado gaat over allerlei soorten land. Namelijk groen, geel en blauw en over puin (grijs) en over een basiskamp (rood). Op elk zeshoekig veldje staat aan welke voorwaarden een speler moet voldoen om er naar toe te mogen. Hoe meer symbolen er op staan, hoe moeilijker het is om erheen te gaan.

Je kan je poppetje naar een ander veld verplaatsen als je de juiste waarde op een handkaart hebt staan. Stel je voor je moet naar een groen veld waarop één kapmes staat, dan moet je een kaart hebben met het cijfer 1 erop en één kapmes. Zie onderstaande foto:

Als de speler de juiste kaart heeft, mag hij naar de volgende tegel toe. Als de speler daarna nog kaarten over heeft met de juiste voorwaarden mag hij die gebruiken om naar een volgend veld te gaan

Belangrijk om te weten: de zwarte velden doen niet mee en je mag niet samen met een andere speler op een tegel staan. Op het veld staan ook rode tegels (basiskamp) en grijze tegels (puin). Voor de grijze velden geldt dat alle kaarten naar keuze mogen worden gebruikt en dus niet aan een kleur hoeven te voldoen. Op het grijze veld staat wel hoeveel kaarten er nodig zijn. Soms heb je er maar één nodig om er te kunnen staan, verderop in het spel zijn dat er soms wel drie.

De kaarten die worden gebruikt om naar een puinveld te gaan worden boven het tableau van de speler gelegd en de kaarten die worden gebruikt om naar het basiskamp te gaan worden terug in de doos gelegd. Dit is dus gelijk een mooie tactiek om zwakke kaarten uit je handkaarten te krijgen zodat je meer kans hebt om je goeie kaarten te trekken.

Op het speelbord zijn ook hindernissen. Dat zijn smalle, zigzaggende strookjes tussen de verschillende tableaus. Als je die wil passeren moet je betalen wat erop staat. Dat kan bijvoorbeeld een groene kaart met twee kapmessen zijn. Als je de blokkade als eerste oversteekt mag je hem weghalen tussen de borden en bewaren.

Bij een gelijk spel komt deze blokkade van pas want de speler met de meeste blokkades wint dan.

In plaats of naast een verplaatsing op het bord kan een speler ook één nieuwe kaart kopen. De kaarten in de hand hebben soms muntjes op de kaart staan. Zoveel is de kaart waard. Kaarten zonder munt zijn een halve munt waard. De speler kiest een kaart van de onderste rij op de markt en betaalt met zijn kaarten de waarde daarvan. De gekochte kaart wordt op de aflegstapel van zijn tableau gelegd.

Als een stapel onderaan de markt leeg is, mag de speler een kaart kopen uit de stapels erboven. De rest van die stapel kaarten komt vervolgens op de onderste rij te liggen en is daardoor ook voor andere spelers beschikbaar om te kopen.

De meeste kaarten kunnen meerdere keren gebruikt worden, maar sommige kaarten hebben een rood kruisje op de kaart staan. Die worden na het spelen van de actie terug in de doos gelegd.

Het is belangrijk om nieuwe kaarten te kopen omdat het speelbord om steeds moeilijkere handkaarten vraagt. Aan het begin heb je misschien nog maar één kapmes nodig om naar een vakje te kunnen gaan, maar verderop zijn dat er bijvoorbeeld drie. Het is dus echt belangrijk dat je je deck steeds verder uitbreidt.

Fase 2 – Gespeelde kaarten afleggen

De speler legt alle kaarten die hij na fase 1 nog boven zijn tableau heeft liggen op de aflegstapel. Als er nog kaarten op hand zijn dan mag de speler per kaart bepalen of hij deze kaarten op hand wil houden voor de volgende beurt of dat hij ze wil afleggen.

Fase 3 – Kaarten trekken

De speler mag tot slot zijn hand weer aanvullen tot vier kaarten. Als de trekstapel niet genoeg kaarten heeft om de hand aan te vullen dan pakt hij de kaarten die er nog zijn en schudt daarna de aflegstapel. Die gebruikt hij als nieuwe trekstapel. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Het spel eindigt als één van de spelers de eindtegel bereikt. De andere spelers mogen daarna nog wel hun beurt afmaken. Als één speler El Dorado heeft bereikt wint hij het De Zoektocht naar El Dorado. Bij meerdere spelers wint de speler met de meeste blokkades.

Dit vinden wij ervan!

De Zoektocht naar El Dorado won vorig jaar de verkiezing Speelgoed van het Jaar in de categorie 10 en 11 jaar. De jury schreef over het spel: ”Leuk spel om met je kinderen te spelen. Je zit meteen ‘in het spel’. Mooi vormgegeven, zowel de doos als het spel. Goede prijs/kwaliteit verhouding.”

Ik ben het eens met dit juryoordeel. Het is inderdaad leuk vormgegeven, goed te begrijpen en ondanks dat het niet moeilijk is moet je wel echt strategisch denken en strategische keuzes maken. Het bord is elke keer anders en dat geeft het een leuke variatie.

Ik vind dat het spel in de spelregels ook heel erg goed wordt uitgelegd. De makers hebben nagedacht over een eerste bord, geven ook een voorbeeldpotje en daarnaast zijn er allerlei verschillende varianten afgebeeld in de spelregels hoe je het bord kan neerleggen. Zo wordt er heel erg meegedacht met de spelers. Natuurlijk is het ook zelf mogelijk om een bord te ontwerpen.

Het spel heeft geen moeilijke symbolen en dus spreekt eigenlijk alles wel voor zich. De materialen zijn ook mooi en stevig. Qua spelvorm is het deckbuilding. Dat houdt in dat je nieuwe kaarten aankoopt om je eigen ‘deck’ uit te breiden. Ik vind El Dorado daardoor erg veel weg hebben van Dominion. Alleen dan een simpelere variant waardoor het ook te spelen is vanaf tien jaar.

De Zoektocht naar El Dorado is goed te begrijpen en daarom ook makkelijk uit te leggen. Je pakt het echt snel op en bent dus zo klaar voor een leuke spellenavond als je het met mensen speelt die het nog niet kennen.

Als spelers het spel een paar keer hebben gespeeld is er ook nog een extra variant, namelijk de grotvariant. Daarbij kunnen spelers op het speelbord grotten ontdekken. Daar kunnen ze fiches krijgen met extra mogelijkheden. En dat biedt weer net wat extra variatie.

Een potje duurt gemiddeld 45 minuten en kan gespeeld worden met twee tot vier spelers. Ik kan het zeker aanraden!

Meer 999 Games? Lees hier onze review van Lamaland!

De Zoektocht naar El Dorado Bordspel

€29,99
8.2

Begrijpelijk

9.0/10

Vormgeving

7.5/10

Afwisselend

8.0/10

Pros

  • Makkelijk te begrijpen
  • Betaalbaar
  • Elke keer een ander speelbord

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.