999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

De Rode Kathedraal | Tactisch timen is beter bouwen

De Rode Kathedraal | Tactisch timen is beter bouwen 22 september 2024Leave a comment
De Rode Kathedraal

Dit jaar kwam De Rode Kathedraal van 999 Games uit. Voor ons in de lage landen is dit de opvolger van Het Witte Kasteel van Himeji, maar eigenlijk bestond De Rode Kathedraal in het buitenland juist eerder. Heeft 999 Games een goede keuze gemaakt om ook dit tactische resource management spel naar Nederland te halen?

Inhoud

De redelijk kleine doos zit boordevol speelmateriaal: bijna honderd houten speelstukken, kunststof edelstenen en geldfiches.

Ook vind je een groot speelbord voor de grondstoffen en alle vier spelers krijgen een eigen werkplaats. Het spel zou natuurlijk niet compleet zijn zonder de kathedraal zelf. Deze bouw je op met kaartjes.

Hoe speel je De Rode Kathedraal?

Op tafel ligt een het bouwplan van een indrukwekkende kathedraal. Een aantal rijen met kaartjes stellen de bouwtekeningen voor en jij bent een van de bouwmeesters. Tsaar Ivan de Verschrikkelijke heeft de opdracht gegeven er iets bijzonders van te maken en je verdient graag een roebel extra voor al je harde werk.

Voor je verrijst langzaam het machtige rode bouwwerk, beter bekend als de Basiliuskathedraal aan het rode plein in Moskou. De gameplay is diep maar in principe simpel. In ons gezin speelden de jonge tieners al snel op niveau mee.

Je kunt in je beurt drie verschillende acties uitvoeren:

Bouwdeel claimen

Vanaf je eigen spelerstableau kun je vlaggen plaatsen op de bouwkaartjes. Daarmee geef je aan dat jij dat deel gaat bouwen en je koopt als het kan ook meteen de bijbehorende werkplaatstegel. Deze tegeltjes zorgen voor extra inkomsten en geven een enorm leuk engine-builder effect aan het spel.

Grondstoffen

Op een ander centraal gelegen speelbord worden vier seizoenen gesymboliseerd in een zogenoemd ‘rondel’. Er zijn natuurlijk meer rondelgames in de spellenwereld en meestal bevalt zo’n grondstoffen-oogst-systeem me wel. De Rode Kathedraal doet dit wat mij betreft perfect.

Er zijn vijf gekleurde dobbelstenen die je mag verzetten. Het aantal stipjes dat op de dobbelsteen staat, ga je vooruit en dan rol je opnieuw. Waar je landt, geeft aan wat je inkomsten zijn. Staan in dat vakje al dobbelstenen, dan oogst je twee of drie keer zoveel. Per gebied kun je dan ook nog eens hulp krijgen van een van de vier gildekaarten. Ontzettend leuk om dit allemaal op de juiste manier te plannen.

Leveren

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het bouwen zelf. Je mag er ook voor kiezen om een, twee of drie grondstoffen vanaf je eigen tableau te leveren.

Deze leg je op jouw geclaimde bouwdeel en als je aan de voorwaarden voldoet, dan draai je het kaartje om. Je ontvangt je loon in roebels en punten. Ook kun je bijvoorbeeld een met edelstenen bewerkte deur, raam of torenspits bouwen voor nog meer punten.

De punten

De Rode Kathedraal heeft van de meest briljante puntensystemen die ik ooit in spellenland tegen ben gekomen! Het doel is om zoveel mogelijk prestige te verzamelen. Tot zo ver niets nieuws. Deze worden aan de rand van het speelbord aangegeven met gevleugelde gouden symbooltjes. Naast dat spoor ligt een tweede puntenspoor met kleinere tussenstappen. Deze verdien je door erkenningspunten die je van kerkleiders krijgt. Soms scoor je dus wat van de kleine punten, soms scoor je in een keer wat grotere stappen. Een zeer leuke en ingenieuze wisselwerking.

Als een speler al zijn zes bouwdelen heeft afgebouwd, volgt de eindtelling. Per toren wordt de bijdrage van elke speler in vlaggen en bouwwerken geteld en beloond met prestige. Degene met de meeste prestigepunten, is de winnaar.

Wat vonden wij ervan?

Met Het Witte Kasteel van Himeji als voorbeeld waren de verwachtingen aardig hoog. Na een aantal keer gespeeld te hebben gaat mijn voorkeur uit naar De Rode Kathedraal. De gameplay is wat mij betreft iets toegankelijker voor ons gezin en het speelbord is overzichtelijker.

Omdat je ‘maar’ drie acties kunt kiezen, zijn de beslissingen overzichtelijk, maar je moet ze wel goed timen. Wat als een andere speler net met die ene dobbelsteen er vandoor gaat, of net dat bouwdeel claimt dat jij wou hebben?  

De vijf dobbelstenen landen natuurlijk niet altijd op het juiste plekje op het rondel. In het eerste of tweede potje kan het dan wat langer duren voordat spelers steeds alle stappen hebben doorgerekend en wat de opties zijn. Inmiddels spelen we het binnen een uur en dat is perfect voor een spel van dit kaliber.

De Rode Kathedraal is een leuk, tactisch spel met originele en toegankelijke gameplay. De prijs-kwaliteit verhouding is geweldig. Hoewel de doos niet al te groot is, krijg je een hele vracht aan speelstukken, speelborden en kaartjes en dat voor een schappelijke prijs.

De Rode Kathedraal

+/- 30 euro
8.5

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Speelplezier

8.5/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Pros

  • Veel waar voor je geld
  • Originele mechanismen
  • Spannende gameplay

Cons

  • Soms wat berekenend

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.