999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Het Witte Kasteel van Himeji | Verborgen Parel?

Het Witte Kasteel van Himeji | Verborgen Parel? 5 oktober 2023Leave a comment
Het Witte Kasteel van Himeji

Wat is er aan de hand in bordspelland? Op s ’wereld grootste spellenbeurs SPIEL in Essen (Duitsland) wordt deze week reikhalzend uitgekeken naar de wereldwijde release van het spel White Castle. Gelukkig heeft 999 Games deze opvolger van het bekende Red Cathedral al naar Nederland gehaald en zullen wij in ons kikkerlandje niet langer hoeven wachten. De vraag is natuurlijk: is het allemaal een grote hype of hebben we te maken met een verborgen parel: Het Witte Kasteel van Himeji?

Inhoud Het Witte Kasteel van Himeji

Wat direct opvalt, is dat de doos qua afmetingen behoorlijk klein is: nog geen tweederde van een Ticket to Ride doos. Toch bevinden zich in deze verpakking meer meeples, tokens, borden en kaarten dan in vele andere spellen.

Het is echt te veel om op te noemen: voor elk van de maximaal vier spelers is er een eigen spelerstableau om je eigen voortgang op bij te houden. Je krijgt bijna dertig houten speelstukken per speler. Er is een verassend groot speelbord en vele soorten scoringskaarten, actiekaarten, tokens en fiches.

Het kost dan ook enige moeite om alles weer in de doos te krijgen, maar het neemt vervolgens niet veel plek in op de spelletjesplank.

Hoe speel je Het Witte Kasteel van Himeji?

In Het Witte Kasteel van Himeji probeer je als lokale stam een invloedrijke positie aan het hof te krijgen. Dit doe je door dobbels te kiezen en deze bij acties te plaatsen. Hierdoor krijg je inkomsten en speel je ook stamleden vrij van je tableau. Dit levert weer meer mogelijkheden en punten op.

Aangezien het spel enorm uitgebreid is, zal ik in vogelvlucht de gameplay bespreken. Het zal snel duidelijk worden waarom echte gamers dit spel zullen waarderen.

Een spelersbeurt begint met het selecteren van een van de dobbelstenen in de tuinen van het paleis. De getallen zijn op volgorde op superleuke bruggen gelegd en de buitenste dobbelsteen kan steeds gekozen worden. In deze tuinen kunnen door acties later ook tuinmannen worden neergezet.

Dobbelstenen plaatsen

Om resultaat te krijgen van je gekozen dobbelsteen, plaats je deze vervolgens ergens op het speelbord. De kleur van de dobbelstenen moet wel overeenkomen met het fiche. Witte dobbelstenen bij witte fiches, rode dobbelstenen bij rode fiches en zwarte dobbelstenen bij zwarte locaties. Er zijn ook open locaties waar de kleur niet uit maakt. Je kunt geld verdienen door een hogere dobbelsteen bij een lager nummer neer te leggen en andersom moet juist extra betalen voor die actie.

Je eigen spelersbord

Elke speler heeft een eigen domein waarop je de voedsel-, ijzer- en parelmoerinkomsten bijhoudt. Ook kun je dobbelstenen plaatsen om hiervandaan meeples vrij te spelen. Die zet je vervolgens op het grote speelbord om eenmalig coole acties te doen en aan het eind van het spel punten mee te scoren.

De houten speelfiguren zien er echt heel tof uit. Van afstand zijn ze soms moeilijk uit elkaar te houden, maar dat maakt voor het spel niet uit, omdat ze toch in hun eigen locatie blijven liggen.

Krijgers trainen

Door met ijzer krijgers vrij te spelen en deze op het trainingsterrein te plaatsen, kun je als het ware je verdediging sterker maken.

Er wordt verder niet gevochten of iets dergelijks, maar elke getrainde krijger zorgt voor bescherming van je hovelingen die daardoor aan het eind van het spel extra punten verdienen.

Aan het hof

Waar het allemaal in het verhaal om draait, is te klimmen op de sociale ladder. Dit wordt gesymboliseerd door de etages in het Witte Kasteel. Hovelingenmeeples kunnen steeds hoger komen en dit levert, naast punten voor het eindtotaal, ook actiekaarten op.

Er wordt dan een nieuwe actiekaart op die plek open gedraaid en op die manier verandert het speelbord ook steeds een beetje.

Nieuwe ronden en eindscore

Gedurende elke ronde scoor je hier en daar puntjes (rode waaiers), maar je bent voornamelijk aan het sparen voor de eindtelling (gele waaiers). Als er op de bruggen in totaal nog maar drie dobbelstenen over zijn, eindigt de ronde. Er wordt dan gekeken wie er het verste in op het seizoen-track is gekomen. Op dit tijdsspoor bepaal je met de reigermeeples de spelersvolgorde voor de nieuwe ronde. Erg belangrijk, want dan heb je eerder keuze voor goede dobbelstenen. Ook krijgen de tuinmannen bij de bruggen eventueel nog een extra actie en de nieuwe ronde kan beginnen.

Aan het eind van de derde ronde zijn de tuinmannen blijkbaar moe, want dan scoren ze alleen nog maar punten. Ook de hovelingen aan het hof hebben hun positie verworden en claimen hun sociale status. De krijgers vermenigvuldigen nog hovelingen door hun aanwezigheid in de trainingscentra en er worden punten gegeven voor het tijdsspoor en losliggend geld. Ik heb nog niets verteld over damyozegels, lantaarnbonussen en decreetkaarten, maar alles draagt bij aan een crunchy speelervaring met veel scoringskansen.

De speler met de meeste punten wint en geniet van de verworven status in het Witte Kasteel van Himeji.

Wat vonden wij er van?

Zelden heb ik een spel gespeeld waarbij er zoveel inhoud in zo’n klein doosje zit. De speelleeftijd is gesteld op ‘vanaf twaalf’ en dat is terecht. De mogelijkheden in dit spel zijn legio en beslissingen, planningen en acties kosten wel wat denkwerk. De gameplay is daarentegen lekker gestroomlijnd.

Wat ik zelf wat minder vond is de duidelijkheid van het grote bord. Het Witte Kasteel is een prachtig spel met schitterende materialen, maar als je het op tafel ziet liggen, lijkt het een brei aan speelmaterialen. Waar is nou dat kasteel? Dat is dus blijkbaar het middenstuk van het grote bord.

Een ander nadeel was het klaarzetten. Het is nogal een organisatie, vooral met de kleine fiches die niet zomaar random mogen worden geplaatst.

Toch… Ik niet wachten om dit expert-spel nog een keer te spelen. Het Witte Kasteel van Himeji van 999 Games zal nog vaker schitteren op de speeltafel. De herspeelbaarheid, tactische keuzes en diepe gameplay maken mij hongerig naar meer.

Het Witte Kasteel van Himeji

+/- 30 euro
8.3

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Speelplezier

8.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Pros

  • Veel inhoud
  • Veel tactische keuzes
  • Kleine doos
  • Mooi materiaal

Cons

  • Beetje onoverzichtelijk
  • Niet voor beginnende gamers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.