Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

De Reuzendans – Dansend door de straten van Dendermonde

De Reuzendans – Dansend door de straten van Dendermonde 20 mei 20202 Comments

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

De Reuzendans

Dendermonde in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen heeft een traditie waarin reuzen de hoofdrol spelen. Tijdens het evenement trekken drie historische gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath dansend door het stadscentrum. Het evenement trekt jaarlijks 40.000 bezoekers. En op dit evenement is een spel gebaseerd: De Reuzendans.

De Reuzendans

De Reuzendans is een familiespel voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar. Het spel komt van de hand van Andries Geldof. Hij lanceert het spel met zijn nieuwe firma De Spellebaardier. Jumping Turtle Games heeft de productie en logistiek voor z’n rekening genomen.

De reuzen van Dendermonde zijn in de optocht niet alleen populair door hun prachtige uiterlijk, maar ook door hun sierlijke dans. En om die dans draait het allemaal in het spel. Het spelbord bestaat dan ook uit de straten van Dendermonde. In het spel bestuur jij één reus doorheen de straten van de stad. Op elk plein kan je proberen om de andere reuzen te overtreffen met de mooiste danspasjes.

De Reuzendans

Hoe gaat het spel in zijn werk?

Zoals gezegd bestuurt iedere speler een reus. In het spel zijn verplaatsingskaarten en danskaarten. Elke beurt speel je één kaart om te bewegen en eventueel een kaart om te dansen. Elke speler heeft dezelfde kaartenstapel, dus vooral je timing is ontzettend belangrijk. Op het spelbord zijn verschillende pleinen te vinden, aan de randen. Daar mag gedanst worden. Wil je punten scoren? Voer hier dan een dans uit. Dat kan door te roteren (draaien) of paraderen. Komt er nog een speler na jou op het plein? Die mag ook dansen, maar alleen als hij/zij meer punten neer kan leggen dan jij.

De Reuzendans

Als je op het eind van de parade met de overwinning aan de haal wil gaan, zal je dus goed moeten plannen en een beetje geluk hebben. Je hebt namelijk maar een bepaald aantal kaarten en je zult dus een beetje moeten puzzelen waar jij jouw kaarten in wilt zetten om zo de dansen op de verschillende pleinen te winnen. Als laatste plein is De Grote Markt. Daar kun je extra punten winnen, dus het kan ook een tactiek zijn om juist je kaarten vast te houden.

De Reuzendans

Wat vonden wij van het spel?

Je kunt het spel met z’n vijven spelen maximaal. Wij speelden het met z’n tweetjes. Onze kinderen zijn er nog te jong voor en door de coronamaatregelen is het niet mogelijk geweest om een extra persoon erbij te halen. Laat ik voorop stellen dat ik denk dat het leuker is om dit spel met meerdere mensen te spelen, omdat er dan veel meer concurrentie is en je beter na moet denken. Het spel is vrij simpel uit te leggen dus het is echt leuk om met iets oudere kinderen te doen, kan ik me voorstellen.

De Reuzendans

Maar ook met z’n tweeën is het een amusant spel. Ik vond het leuk omdat het gebaseerd is op een echt iets. Ik wist helemaal niet dat er in België dat soort tradities zijn en heb me dus daarover ingelezen. Zo leer ik weer wat en dat vind ik altijd leuk aan een spel. Mijn man vond het leuk omdat het een vrij basic spel is qua uitleg en ik niet met pagina’s lange handleidingen kwam hoe het spel werkt. Dan haakt hij meestal af 😉 Het spel duurt niet zo lang en je kunt dus snel meerdere potjes achter elkaar spelen. Dan krijg je ook de tactiek een beetje door. De eerste paar keer kreeg ik het namelijk voor elkaar om niet eens De Grote Markt te halen. Oops.

De Reuzendans

De vormgeving is overigens schitterend. Het spel ziet er prachtig uit. Je zou maar in Dendermonde wonen, hoe cool is het om dan zo’n spel van je eigen stad te hebben?!

Al met al is De Reuzendans een mooi spel, leuk om met de familie te spelen. Een goede toevoeging in de spellenkast ook voor als ons zoontje ietsje ouder is!

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

2 comments

  1. Top review! Maar we hebben niet alleen dit spel, er is ook een Monopoly-editie van Dendermonde met ons Ros Beiaard op de cover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.