999 Games Reviews Spellen en Puzzels

De Kwakzalvers van Kakelenburg – De Alchemisten

De Kwakzalvers van Kakelenburg – De Alchemisten 24 april 2021Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Kwakzalvers van Kakelenburg De Alchemisten 7

De Kwalzalvers van Kakelenburg van 999 Games is één van onze favoriete bordspellen. Het blijft één van de allerleùkste spellen die we ooit gespeeld hebben. Er zijn inmiddels meerdere uitbreidingen voor het spel beschikbaar. Eén daarvan is De Alchemisten. Vandaag vertellen we je hier alles over!

De Kwakzalvers van Kakelenburg

Eerst nog even over het basisspel. Eén keer per jaar komen in Kakelenburg de beste wonderdoktoren en beunhazen samen om drankjes tegen zweetvoeten, heimwee, de hik en liefdesverdriet te brouwen. Iedere kwakzalver kookt hier echter zijn eigen soep. Iedere speler trekt zolang ingrediënten uit zijn eigen, in de loop van het spel zelf samengestelde, voorraadbuidel totdat hij denkt dat zijn drank perfect is. Maar pas op: een paar knalerwten en de hele drank ontploft. Het is dus beter om op tijd te stoppen en een kleinere portie te koken om zo met de opbrengst ervan kostbare ingrediënten aan te schaffen. Zo vult de voorraadbuidel zich met steeds meer nuttige ingrediënten, waardoor de volgende drank wellicht nog beter wordt en meer punten oplevert.

Kwakzalvers van Kakelenburg De Alchemisten 7

De Kwakzalvers van Kakelenburg – De Alchemisten

Tot zover het basisspel. Dan komt De Kwakzalvers van Kakelenburg – De Alchemisten om de hoek kijken. Inmiddels zijn de alchemisten van Kakelenburg tot ver voorbij de grenzen van hun stad bekend. Hun geneeskunst is even beroemd als berucht. Hulpzoekenden komen van ver om hun, meestal exotische, klachten ‘vakkundig’ te laten behandelen door de wonderdokters. En hier komen de spelers om de hoek kijken. Het is de bedoeling dat je de beste toversoep maakt om het lijden van de patiënten te verminderen. Door destilleren krijgen de spelers waardevolle bonussen en speciale vaardigheden, die hen in de loop van het spel voordelen bieden. Verder bevat deze uitbreiding 20 nieuwe waarzeggerijkaarten en 2 nieuwe ingrediëntenboeken voor het narrenkruid. Let op! Je kunt dit spel dus niet spelen zonder het basisspel.

Inhoud van de doos

  • 5 alchemistenpistons
  • 5 essentiefiches
  • 8 patiëntenfiches
  • 8 patiëntentableaus
  • 2 ingrediëntenboeken (dubbelzijdig)
  • 20 essentiekaarten
  • 20 waarzeggerijkaarten
  • 40 knalerwtenfiches
  • 30 narrenkruidfiches
  • de spelregels

Wat vonden wij van de uitbreiding?

De Kwakzalvers van Kakelenburg – De Alchemisten is een fantastische uitbreiding. Het lijkt ingewikkeld door het vele materiaal en de regels, maar het is echt makkelijk te begrijpen. Hetzelfde gold voor het basisspel. Ik kan me voorstellen dat mensen overweldigd zijn door al het materiaal en alles regels, maar dat is echt niet nodig. Iedere speler krijgt een uitbreiding voor zijn op haar ketel. Die leg je daarboven. Daarna ga je aan de slag zoals je gewend bent vanuit het basisspel. Je bent met je eigen ketel bezig en daardoor zelf continu bezig. Je moet onthouden hoeveel knalerwten (de witte punten) er nog in jouw zak zitten en tot hoe ver je kunt gaan met het trekken van punten. Daarnaast hebben alle kleuren die je trekt weer hun eigen dingen, dus dat moet je allemaal goed in de gaten houden. Plus er zit een gokelement in; wanneer stop je met het trekken van ingrediënten uit jouw zak?

Kwakzalvers van Kakelenburg De Alchemisten 7

Daarna komt er een extra gedeelte waarmee je aan de slag gaat met de uitbreiding. Dit deel gaat eigenlijk ook vrij rap. Tijdens het destilleren kun je weer extra bonussen en voordelen krijgen die jou verder helpen in het spel. Dit kan voor iedere speler anders zijn. Iedere speler kiest namelijk aan het begin van het spel een patiënt die hij of zij moet gaan genezen. Deze hebben allerlei aparte ziektes zoals heksenbochel of oorwurm. Maar iedere patiënt brengt wat anders mee, dus zo speel je echt helemaal je eigen spel. Bij de oorwurm mag je bijvoorbeeld extra fiches trekken.

Wij hebben overigens de eerste paar potjes allemaal dezelfde patiënt gekozen om het allemaal begrijpelijk te houden voor iedereen en er zo een beetje in te komen. Heb je de uitbreiding helemaal door? Dan kun je natuurlijk echt helemaal jouw eigen tactiek kiezen en jouw eigen patiënt kiezen.

Heb je De Kwakzalvers van Kakelenburg thuis en vind je het een tof spel? Dan is De Alchemisten zeker een aanrader!

Kwakzalvers van Kakelenburg De Alchemisten 7

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.