Informatief & Tips Speelgoed voor kinderen van 0 t/m 2 jaar Speelgoed voor kinderen van 3 t/m 4 jaar Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar

Chemische stoffen in (houten) speelgoed, hoe zit dat?

Chemische stoffen in (houten) speelgoed, hoe zit dat? 8 juli 2022Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Chemische stoffen in houten speelgoed

Houten speelgoed is favoriet onder veel ouders. Het is stijlvol, duurzaam én veiliger voor je kind dan plastic speelgoed, wanneer het om chemische stoffen aankomt. Tenminste, dat denkt 67% van de Nederlanders. En wist je dat 69% zelfs denkt dat houten speelgoed helemaal geen chemische stoffen bevat? Dit alles blijkt uit onderzoek van Waarzitwatin. Maar wat is hier van waar? Hoe zit het met de chemische stoffen waarmee kinderen in aanraking komen?

Waarzitwatin.nl

Wij vinden spelen met speelgoed heel belangrijk, evenals de veiligheid van speelgoed, maar ook betrouwbare informatie is van groot belang. In dit artikel lees je het resultaat van een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Waarzitwatin. Waarzitwatin.nl is een initiatief van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op de website waarzitwatin.nl vind je niet alleen informatie over de veiligheid van speelgoed, maar ook over alle andere allerdaagse producten waarmee kinderen in aanraking komen.

Chemische stoffen in (houten) speelgoed

De kennis van de Nederlanders met betrekking tot chemische stoffen kan beter. Dit is een harde maar directe conclusie die uit het onderzoek is gebleken. Want wat zijn precies chemische stoffen?

De woorden ‘natuurlijk’ en ‘chemisch’ leiden tot verwarring. Chemische stoffen zijn namelijk overal, ook in de natuur. Of een stof gemaakt is door de natuur of in een fabriek, heeft geen invloed op de schadelijkheid. Ook is ‘natuurlijk’ speelgoed in de vorm van hout vaak bewerkt. Bijvoorbeeld met een verflaag of met lijm. Houten speelgoed is gewoon veilig te gebruiken, maar bevat niet altijd minder chemische stoffen dan plastic speelgoed.

Femke Affourtit, expert chemische stoffen in kinderproducten van Waarzitwatin

Nederlanders vinden veiligheid voor kinderproducten belangrijk, ruim driekwart vindt zelfs dat er strengere veiligheidseisen moeten worden opgesteld voor kinderproducten. En toch let meer dan de helft van de volwassenen bij aankoop van speelgoed niet op de aanwezigheid van chemische stoffen. 7 op de 10 ouders lezen de algemene informatie op de verpakking niet voordat speelgoed wordt gebruikt. En dit komt doordat zij erop vertrouwen dat kinderenproducten die in Nederland worden verkocht gewoon veilig zijn.

Vertrouwen in kinderproducten

In de basis het het vertrouwen in kinderproducten en speelgoed juist, want alle producten die je in Nederland in de winkel of webwinkel koopt moeten voldoen aan wettelijke eisen. Helemaal wanneer de producten zijn bestemd voor kinderen tot drie jaar oud. Toch is het altijd belangrijk om de gebruiksaanwijzing en verpakking van speelgoed goed door te lezen. Zo weet je altijd hoe het speelgoed veilig kan worden gebruikt. Daarnaast is het fijn om zelf te weten wat er in zit. Zo kan je bewust een keuze maken om een product wel of niet te gebruiken zoals bijvoorbeeld bij een allergie.

Chemische stoffen in houten speelgoed

Chemische stoffen zorgen er voor dat zonnebrand ook echt beschermt tegen de zon, handzeep eventuele ziektekiemen op je handen verwijdert en viltstiften een leuke kleur hebben. Het gebruik van deze chemische stoffen is niet schadelijk, zolang je weet hoe je het product veilig gebruikt. Al helemaal voor kinderen, want jonge kinderen stoppen snel iets in hun mond.

Femke Affourtit, expert chemische stoffen in kinderproducten van Waarzitwatin

Wil jij meer weten over chemische stoffen en speelgoed? Neem dan eens een kijkje op het platform Waarzitwatin.nl. Het platform biedt feitelijke informatie, tips, adviezen, zodat je jezelf kunt informeren.

Ook leuk om te lezen: Dit is het leukste houten speelgoed van Sophie de Giraf

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.