Reviews Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Spellen en Puzzels

Weggelopen dieren verzamelen in Cheeky Monkey

Weggelopen dieren verzamelen in Cheeky Monkey 19 januari 2020Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Cheeky Monkey

Als ik aan vroeger denk, denk ik vooral aan de regenachtige dagen thuis. Dan maakte ik puzzels met mijn moeder of speelde eindeloos spelletjes. Vandaag speel ik samen met Vayèn (6) een ideaal spelletje voor een regenachtige zondagmiddag; Cheeky Monkey van Jumping Turtle Games

De inhoud van de doos

“De apen hebben alle dieren losgelaten en jij moet ze helpen vangen! Verzamel zoveel dierenfiches als je wil, maar wees niet te gretig”, staat er achter op de doos. Nou een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dat advies moet ik maar onthouden.

Als ik de deksel van de doos van Cheeky Monkey haal, zie ik 52 kleine fiches met daarop verschillende dieren; walrussen, olifanten, kangoeroes, wilde honden, wilde varkens, zebra’s, giraffen en natuurlijk…. cheeky monkey’s. Naast kleine fiches zitten er ook acht grote bonusfiches en een zak in de doos. Het eerste wat me opvalt is dat alle materialen heel stevig zijn. Geen papier of slap karton waar kinderen makkelijk vouwen in maken. Maar stevig karton wat moeilijk beschadigd.

De regels van Cheeky Monkey

In het regelboekje lees ik dat je verschillende varianten van Cheeky Monkey kan spelen. Een heel makkelijke versie voor de kleintjes, iets moeilijker voor jongere spelers en de gewone versie. Voor die laatste kies ik, want ik speel samen met zesjarige Vayèn.

Alle kleine fiches zitten in een mooie vilten zak. Je begint met spelen door een dierenfiche uit de zak te trekken. Het rondje met daarop een dier leg je open voor je neer op tafel en daarna kan je twee dingen kiezen:

  1. Je speelt verder door een nieuw fiche uit de zak te trekken en voor je neer te leggen of;
  2. Je beurt af te ronden en het fiche op je persoonlijke stapel te leggen.
    Als je voor optie 1 kiest en je pakt hetzelfde dier uit de zak? Dan heb je pech en moeten alle fiches terug. Trek je een ander dier? Dan kan je ervoor kiezen een nieuw muntje uit de zak te trekken of stoppen en alle verschillende dieren op je persoonlijke stapel te leggen. Dan kan je ze niet meer kwijt raken. Nou ja, tenzij je tegenstander hetzelfde dier uit de zak haalt als het dier wat jij bovenop je stapel hebt liggen. Die mag dan afgepakt worden. Trek je een brutaal aapje? Ook die mag je omruilen met een dier naar keuze van iemands persoonlijke stapel. 

Klinkt misschien wat ingewikkeld als je het zo leest. Maar als je eenmaal een paar rondjes speelt, heb je het spelletje zo door. Ik was een aantal keer te gretig en pakte een paar beurten na elkaar twee dezelfde fiches uit de zak. Met als gevolg dat mijn overbuurvrouw een gigantische persoonlijke stapel had en ik het met een paar fiches moest doen.

Meer Jumping Turtle Games? Lees hier alles over Het Ongelooflijke Dierencircus

Nog een extra leukigheid; op de achterkant van de bonusfiches staat uitleg over het dier. Waar leven ze? Wat eten ze? Hoe zien ze eruit? Het is wel in het Engels omschreven dus even vertalen voor de jonge spelers.

Wij speelden het met zijn tweeën. Ik denk dat het spel een stuk leuker wordt als je het met meer personen speelt. Je kunt het in totaal met zes mensen spelen. Woensdag zijn opa en oma hier thuis, dus kunnen we dat mooi uitproberen. Het blijft namelijk nog wel even regenachtig buiten.

Cheeky Monkey

8.5

Speelplezier

8.5/10

Kwaliteit

9.5/10

Prijs

7.5/10

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.