Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Bouw je eigen pretpark in het Meeple Land bordspel!

Bouw je eigen pretpark in het Meeple Land bordspel! 28 september 2023Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Meeple Land bordspel

Heb je ooit gedroomd van het runnen van je eigen pretpark? Met Meeple Land van Blue Orange Games kun je die droom waarmaken, en dat gewoon aan je keukentafel! In dit blog vertel ik je alles over dit fantastische bordspel. Van speluitleg tot onze eigen ervaring, het komt allemaal aan bod. Dus pak een kop thee en lees gezellig mee!

Het Meeple Land bordspel

Samen met manlief en de kinderen ging ik een tijd geleden op bezoek bij Koning Bordspel, een winkel vol prachtige bordspellen in Amersfoort. Met zijn allen kozen wij twee spellen uit: De Kwakzalvers van Kakelenburg en Meeple Land. En vandaag lees je hier alles over het bordspel Meeple Land. Het deed mij denken aan Roller Coaster Tycoon en het moest dus mee!

Wat zit er in de doos?

Meeple Land komt met een heleboel speelmateriaal, waaronder individuele plattegrondborden, attractie- en dienstentegels, buskaarten, meeples in verschillende kleuren, en nog veel meer. Kortom, alles wat je nodig hebt om je eigen pretpark te bouwen!

De inhoud
Makkelijk opbergen

Zo werkt het Meeple Land bordspel

Allereerst haal je alle onderdelen uit de doos. Leg vervolgens het parkingbord in het midden van de tafel. Dit bord wordt straks belangrijk voor de aankomende bussen met bezoekers. Je schudt de buskaarten en legt een paar naast het bord.Dan plaats je de rondeteller op het getal 1 op het parkingbord. Dit helpt je bijhouden hoeveel rondes je al hebt gespeeld.

Je maakt een voorraad van munten aan de zijkant van de tafel. Dit wordt je budget om attracties en diensten te kopen. Nu is het tijd voor de tegels. Je hebt kleine, middelgrote en grote. Je schudt ze, legt een selectie open naast het bord en maakt ze klaar om gekocht te worden (de attracties!).

Tot slot pak je een plattegrondbord en plaatst een ingang aan het begin van het bruine pad. Je kiest een startspeler en geeft die de toegangskaart. En dan ben je dan, klaar om te beginnen met Meeple Land.

Meeple Land bordspel

Het spelverloop

Meeple Land wordt gespeeld over 4 rondes. Elke ronde bestaat uit de volgende stappen:

 1. Inkomen: Aan het begin van de ronde ontvang je inkomen. Dit is het bedrag dat boven de rondeteller staat plus het bedrag dat de meeples (bezoekers) in je park opleveren.
 2. Acties: Als je aan de beurt bent, mag je één van de volgende acties doen:
  • Attractie of dienst kopen en plaatsen: Betaal de kosten en neem een tegel. Plaats deze in je park, waarbij wandelpaden altijd moet aansluiten aan een bestaand pad.
  • Adverteren: Betaal $2 of $3 om meeples te trekken die op de bovenste tegel van de trekstapel staan.
  • Passen: Als je niets wilt of kunt kopen, moet je passen. Kies dan een buskaart en plaats de bezoekers uit de bus bij je ingang.
 3. Einde van een ronde: Als alle spelers hebben gepast, voer je de volgende acties uit:
  • Bezoekers plaatsen: Plaats de meeples die je hebt ontvangen in je park.
  • Inkomsten ontvangen: Tel je inkomsten op (deze zijn afhankelijk van je attracties en bezoekers).
  • Startspeler bepalen: De speler met het minste geld wordt de nieuwe startspeler.
  • Nieuwe bussen plaatsen: Vul de buskaarten weer aan.
Meeple Land bordspel

Maar hoe win je dan het spel? Je komt aan bij de laatste ronde. Het is tijd om de scores op te maken. Je telt het aantal unieke attracties en de meeples in je park. Maar let op, meeples die niet binnen zijn gekomen en doodlopende paden kosten je punten.

Iedereen telt snel maar zorgvuldig, en dan worden de pennen neergelegd. Je vergelijkt de scores. De winnaar is duidelijk, en of je nu wint of verliest, je denkt ongetwijfeld alvast aan je strategie voor de volgende keer.

Onze ervaring

Samen met het hele gezin besloten wij Meeple Land te testen! Manlief had op Youtube al een video met uitleg bekeken en ik pakte de speluitleg erbij. Deze eenmaal doorgelezen bleken de regels heel eenvoudig. We hadden ze binnen no-time ook uitgelegd aan de kinderen (9 en 11 jaar oud). Dus was het tijd om te gaan spelen. Ronde voor ronde doorlopen alle spellers alle stappen en al snel ben je je eigen pretpark aan het bouwen, superleuk! Het is een heerlijk tactisch spel, want naast het bouwen van de mooiste attracties wil je natuurlijk ook bezoekers. Bouw het park dus slim, kies de juiste bus en zorg dat je meer punten scoort dan je tegenstanders! De winst ging dit keer naar manlief, maar ik kan niet wachten tot we nog een potje spelen om hem in te maken!

Meeple Land bordspel

Kortom: Meeple Land is een geweldig familiespel dat zowel strategisch als toegankelijk is. Het thema is goed uitgewerkt en de spelregels zijn eenvoudig te begrijpen. Een echte aanrader voor iedereen die van bordspellen houdt!

Ook leuk om te lezen: Wingspan Nesting Box | Het Wingspan-opbergsysteem

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.