999 Games Merken Reviews Speelgoed van het Jaar 2022 Speelgoed verkiezingen Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Bordspel Dodo | Winnaar Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspel Dodo | Winnaar Speelgoed van het Jaar 2022 4 december 2022Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Het bordspel Dodo van 999 Games - Winnaar Speelgoed van het Jaar 2022

Direct na ontvangst was Fenna (8) al enthousiast over het bordspel Dodo van 999 Games. En heel eerlijk? Ik snap het wel! Je haalt een kleurrijk spel in huis dat ook nog eens de Publieksprijs kinderspellen tijdens de verkiezing Speelgoed van het Jaar heeft gewonnen! Lees je mee waarom we zo enthousiast zijn?

Het bordspel Dodo

De heilige dodo van de Hagulaminapitopasi-stam (probeer dat maar eens snel uit te spreken ?) legt ieder jaar op de top van de berg een ei. Dit ei rolt heel langzaam richting de afgrond. Samen met je medespelers probeer je te voorkomen dat het ei naar beneden stort. Dit doe je door bruggen te bouwen die ervoor zorgen dat het ei veilig naar een boot aan de voet van de berg rolt. Zijn jullie te langzaam, dan valt het ei te pletter!

Het bordspel Dodo van 999 Games - Winnaar Speelgoed van het Jaar 2022

Het bordspel Dodo is een hilarisch geheugen- en actiespel. De bruggen bouw je door de juiste fiches te vinden tussen alle afgedekte fiches. Alleen als je onthoudt welke fiches waar liggen kun je op tijd de bruggen bouwen en het ei redden!

De inhoud

Het bordspel Dodo bestaat uit verschillende spelonderdelen. In de doos vind je o.a. 1 grondtegel, 3 bergwanden, 1 bergtop, 3 grondtegelhouders, 14 rotsuitstulpingen, 1 dodo, 1 nest, 1 wiebelend 1, 1 rotswand, 6 bruggen, 1 dobbelsteen, 58 bouwfiches, stickers en de spelregels.

De inhoud

Veel verschillende onderdelen, die je ook nog eens in elkaar moet bouwen bij aanvang van het spel. Maar schrik niet, dit klinkt erger dan het is. En zoals ik inmiddels van 999 Games wel gewend ben, is het ook in dit geval heel eenvoudig alle spelonderdelen op te bergen in de doos.

Hoe werkt het?

Het spel Dodo werkt heel eenvoudig! Maar voordat je begint moet je het wel even in elkaar zetten. Gelukkig vind je daarvoor een hele handige uitleg in de doos, zodat je dit binnen een minuut voor elkaar hebt. Geen paniek dus!

Uitleg
Uitleg

Zoals je ziet kost het de eerste keer iets meer werk. Want je moet alle onderdelen uit het karton drukken en de rotsen in elkaar klikken. Vervolgens volg je het stappenplan ‘Voor elk spel’ om de rots op te bouwen. Het opbouwen van de rots kost je nog geen 30 seconden, dus het lijkt echt allemaal moeilijker dan dat het is.

Het bordspel Dodo van 999 Games - Winnaar Speelgoed van het Jaar 2022

Heb je de rots in elkaar gebouwd dan leg je de bruggen (met houten zijde naar boven) op een stapel. Brug nummer 1 ligt bovenop en als laatste zie je brug 6. Je schud alle fiches door elkaar en legt ze gedekt rondom de rots. Plaats de dodo en het ei bovenop de rots, leg de dobbelsteen klaar en je kan beginnen!

Het spel begint door het ei van de dodo ‘los te laten’. Beweeg de dodo zodat het ei gaat rollen. Het ei rolt de rotswand op en aan het eind van de rotswand zie je de afgrond. Tenzij je daar op tijd een brug hebt gebouwd! Voor het bouwen van de brug heb je het juiste fiche nodig. Rol met de dobbelsteen, draai een fiche om en probeer hetzelfde symbool te vinden. Staat er op de dobbelsteen een plank en weet je in één keer ook een fiche met een plank te vinden? Dan mag je het fiche gebruiken om een brug te bouwen!

De bruggen

Hier boven zie je dat voor de eerste twee bruggen slechts twee fiches nodig zijn. De doodshoofdvariant is voor de expertversie van het spel. De eerste twee bruggen bouw je over het algemeen vrij snel, maar dan wordt het moeilijker. Lukt het jullie om alle 6 de bruggen te bouwen en de boot op de juiste positie te krijgen voordat het ei beneden is? Dan winnen jullie het spel!

Het bordspel Dodo van 999 Games - Winnaar Speelgoed van het Jaar 2022
De fiches met Hagulaminapitopasi-stam leden zijn jokers!

Wat vinden wij van het bordspel Dodo?

We kunnen er duidelijk over zijn: heel leuk! Het bordspel ziet er ontzettend leuk uit. De spelregels zijn heel eenvoudig, maar door de tijdsdruk van het rollende ei is het een spannend spel. Fenna was vooral meteen onder de indruk van het ei, dit rolt namelijk heel langzaam. Maar uiteindelijk rolt het ook weer snel genoeg om genoeg tijdsdruk te geven.

Hagulaminapitopasi-stam

En wil je het spel spannender maken? Haal dan de jokers uit het spel of speel de expert variant. Wij hebben alle versies gespeeld en zelfs toen riep Fenna: nog een potje?! Nou, dan weet je hier in huis dat het een geslaagd spel is wat regelmatig uit de kast getrokken gaat worden. Vooral het samenwerken, het goed nadenken (waar ligt welk fiche) en de tijdsdruk vindt Fenna erg leuk.

Opruimen
En zoals al eerder gezegd: eenvoudig op te ruimen & snel in elkaar te zetten.

Het bordspel Dodo is geschikt voor 1 t/m 4 spelers vanaf 6 jaar oud. Eén spelletje duurt ongeveer 10 minuten en je kan het dus op verschillende niveaus spelen.

Wij snappen wel dat Dodo de publieksprijs Speelgoed van het Jaar 2022 in de categorie kinderspellen heeft gewonnen. En als we een tip mogen geven, het is echt een leuk cadeau voor een verjaardag of tijdens de feestdagen!

Ook leuk om te lezen: Savannah Park van 999 Games | Review

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.