Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Zinga, bingo met dobbelstenen | Review

Zinga, bingo met dobbelstenen | Review 7 mei 2022Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Zinga, het dobbelspel

Met het Zinga dobbelspel haal je een spel in huis waar het draait om getallen, kleuren en dobbelstenen. En eigenlijk heeft het ook nog wel wat weg van bingo, al roep je in dit geval ‘ZINGA’! Klinkt uitdagend, niet dan? Wij hebben het spel getest en vertellen je er alles over!

Zinga, het dobbelspel

Rol met de dobbelstenen en ga aan de slag met de juiste combinatie van kleuren en getallen. Zie jij de juiste combinatie? Sla dan zo snel mogelijk op de bel om je medespelers af te troeven! Let wel op dat je zo min mogelijk fouten maakt, want bij 3 fouten lig je uit het spel!

Zinga, het dobbelspel

De inhoud

Het Zinga dobbelspel bevat vier Zinga-kaarten, potloden, dobbelstenen, een blauwe pion, een bel en de spelregels. Slechts een aantal spelonderdelen die in een redelijk klein doosje zitten verpakt.

De inhoud

Hoe werkt Zinga?

Het dobbelspel Zinga heeft een aantal eenvoudige regels, waardoor het spel snel aan te leren is. Je begint met het uitdelen van de Zinga-vellen, een soort bingokaarten. Op dit vel zie je verschillende getallen in verschillende kleuren. Alle kleuren komen overeen met de dobbelstenen die je nodig hebt. En naast de gekleurde dobbelsteen is er ook een witte dobbelsteen in het spel. Leg al deze spelonderdelen klaar samen met de blauwe pion en de bel en kies een startspeler!

Startopstelling

De startspeler is de actieve speler. Een actieve speler werpt alle dobbelstenen, de witte en de gekleurde. Zodra deze uitgerold zijn start voor iedereen het spel. De actieve speler bekijkt alle dobbelstenen en mag ook de witte dobbelsteen gebruiken, de overige spelers mogen dat niet.

Ligt er bijvoorbeeld een rode 5, een groene 3, een blauwe 5, een gele 1, een oranje 6 en een witte 2 op tafel? Dan mag de actieve speler op de bel slaan wanneer hij een getal ziet dat overeenkomt met de getallen op zijn Zinga-vel. Hierbij heeft de actieve speler de keuze uit getallen op de gekleurde dobbelstenen of een combinatie van een gekleurde en een witte dobbelsteen. Heeft de actieve speler bijvoorbeeld blauw 7 (blauwe 5 + witte 2 = blauw 7) op zijn vel staan, dan mag deze speler op de bel drukken. Drukt de actieve speler als eerst dan mag hij blauw 7 afkruisen en is de beurt voor alle spelers voorbij. De volgende speler met de klok mee wordt nu de actieve speler.

Zinga, het dobbelspel

Spelers die niet de dobbelstenen gooien mogen ook meespelen tijdens de beurt van een actieve speler. Zij mogen echter niet het getal op de witte dobbelsteen gebruiken. In het geval van de bovenstaande worp had een speler alleen mogen bellen voor bijvoorbeeld blauw 5, groen 3, rood 5, geel 1 of oranje 6.

Het is dus een kwestie van snelheid en de juiste getallen en kleurcombinaties te maken, want de speler die als eerst 5 getallen (horizontaal, verticaal of diagonaal) op een rij heeft wint het spel. Snelheid is dus belangrijk, maar ook concentratie want fouten worden afgestraft! Maak je 3 fouten dan lig je uit het spel, tenzij je de blauwe pion hebt bemachtigd. Deze blauwe pion mag je bij je neerzetten zodra je als eerste belt bij het getal blauw 9 (staat bij iedereen midden op de kaart). Maak je je 3e fout, dan mag je de pion inzetten. Nog leuker is het dat je iemand mag dwarsbomen. Maakt een speler bijna Zinga, dan mag je de blauwe pion inzetten om de beurt ongeldig te verklaren. Extra spannend dus!

Wat vinden wij van het dobbelspel Zinga?

Misschien ben ik thuis wel diegene die snelle, tactische spelletjes het leukste vind. Dus vol enthousiasme begon ik aan een potje Zinga met Fenna (bijna 8). En waar zij direct riep ‘Dit lukt me niet, mama!’ was zij wel degene die het eerst potje won. Want zoals ik al eerder zij, de regels zijn eigenlijk zo simpel dat je ze heel snel onder de knie hebt. En dan is het een kwestie van een beetje geluk, tactiek en snelheid.

Zinga, het dobbelspel

Met zijn twee├źn is het al een leuke uitdaging, maar Zinga kan je met maximaal 4 spelers spelen. Dat wordt natuurlijk nog veel uitdagender. Hoe meer ogen, hoe moeilijker om als eerste op de bel te drukken. En de bel is natuurlijk een spelelement dat vooral bij kinderen in de smaak valt.

Voor iedereen die op zoek is naar een snel dobbelspel is Zinga absoluut een aanrader. Ook als je van bingo houdt is het erg leuk, maar vergeet niet dat je hier niet relaxt getalletjes wegstreept, zonder snelheid ga je dit spel niet winnen!

Ook leuk om te spelen: Port Royal | Tactisch kaartspel van 999 Games

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.