Bij typische bordspellen denk je misschien als eerste aan klassiekers als Scrabble, Rummikub en Monopoly. Maar de laatste jaren is er echt wel een aantal spellen dat een grote opmars heeft gemaakt en tot de moderne klassiekers behoort die je echt in je kast moet hebben. Denk aan: Kolonisten van Catan, Ticket to Ride, 30 Seconds en ook zeker Carcassonne. Het spel bestaat inmiddels al twintig jaar en heeft daarom een speciale jubileumeditie uitgebracht!
Deze editie is in een feestelijk jasje gestoken. Zo zijn er stickers om de meeples (poppetjes) mee te versieren en extra mini uitbreidingen op het beroemde spel. De tegels zijn ook extra mooi gemaakt met mooie glans opdrukken en gedetailleerde illustraties.
Dit zit er in de Carcassonne Jubileumeditie!
- 104 landtegels in totaal
- waarvan 17 riviertegels voor mini-uitbreiding De Rivier
- waarvan 20 tegels voor de jubileumuitbreiding
- het scoretableau
- 40 meeples
- 5 abten voor mini-uitbreiding De Abt
- een stickervel om de meepels en abten mee te decoreren
- De basis spelregels en een extra bijlage voor de uitbreidingen
Voor wie Carcassonne nog niet kent
Bij Carcassonne leggen spelers om de beurt landtegels aan elkaar. Zo bouwen ze lange wegen, grote steden en belangrijke kloosters. Ook bewerken ze vruchtbaar land. Ze zetten hun meeples in als reiziger, ridder, monnik of boer. Dit levert hen tijdens en aan het einde van het spel punten op. De speler die de meeste punten heeft wint.
Het spelverloop uitgelegd:
1. Landtegel leggen
In het midden van de tafel ligt een starttegel klaar en verder allemaal gedekte stapels met landtegels. De speler die aan de beurt is pakt een landtegel van de gedekte stapels. Deze wordt tegen de starttegel aangelegd met minimaal één zijde. Het is belangrijk dat de tegel qua plaatje past. Dus groen kan tegen groen, een weg kan verder loop in een andere weg etc.
2. Een meeple zetten
De speler mag daarna een meeple uit zijn voorraad op de zojuist gelegde tegel leggen. Je kan de tegel neerleggen op de weg als reiziger, op het groene als boer, op een stad als ridder of op een klooster als monnik. Dat levert uiteindelijk punten op.
3. Puntentelling afhandelen.
Naast het spel ligt een scorebord. Als je punten hebt verdiend met je meeple, houd je dit gelijk bij op dit scorebord. Daar staat ook een meeple op en die kun je dus verplaatsen.
Zo verdien je punten:
1. Als reiziger:
Je krijgt punten als een weg wordt afgesloten en dus ‘af’ is. Elke tegel op de weg is een punt waard. In onderstaand voorbeeld is de weg van geel aan beide kanten afgesloten. Hij bestaat uit vijf tegels en dus is de weg vijf punten waard.
2. Als ridder
Als een stad volledig is afgebouwd en dus niet meer groter kan krijg je per tegel in de stad twee punten. Staat er op een tegel ook een stadswapen? Dan krijg je per wapen nog eens twee punten. In bovenstaand voorbeeld bestaat de stad uit zeven tegels (dus 14 punten) en er is een wapen dus de stad is 16 punten waard.
3. Als monnik
Als je een klooster neerlegt en daarop een meeple zet krijg je een punt voor de tegel met het klooster en elke tegel om het klooster heen. Hij kan dus negen punten opleveren.
4. Als boer
Je kunt je meeple ook als boer inzetten. Dan leg je hem plat op het groene stukje van de tegel die je hebt aangelegd. Aan het einde van het spel levert dit punten op. Als een weide aan het eind van het spel helemaal af is en dus nergens meer open is, is elke stad die eraan grenst drie punten waard.
Als iets tijdens het spel wordt afgerond (dus een weg, stad of klooster) dan krijg je gelijk je meeple terug en tel je de punten erbij op het scorebord. Bij de weide is dat niet zo, dat wordt pas aan het eind geteld.
Soms kan het voorkomen dat je samen de punten moet delen omdat bepaalde stukken weide, stad of weg van twee spelers zijn gekoppeld tijdens het spel. Dan geldt dat degene met de meeste meeples de punten krijgt en bij een gelijke stand worden de punten verdeeld.
Het spel eindigt als een speler geen landtegel meer kan trekken. Dan volgt de eindtelling. De spelers krijgen nog punten voor niet afgebouwde wegen, steden en kloosters. Dat zijn minder punten dan bij afgebouwde projecten.
De extra’s van deze Carcassonne Jubileumeditie
Zoals ik al eerder beschreef is deze Carcassonne Jubileumeditie sowieso al echt extra feestelijk door het mooie spelmateriaal. Maar er zitten ook een aantal uitbreidingen in, die ik kort zal uitleggen.
De Rivier
Het spel heeft 17 tegels met een donkere achterkant. De dubbele tegel is nu de starttegel. Vervolgens worden alle rivierkaarten eerst getrokken en ga je daarna weer verder met de gewone landtegels van het basisspel. De rivier levert geen punten op zoals een weg, maar je mag de meeples wel op de weiden, wegen, steden of kloosters leggen die op de tegels staan.
De Abt
Op sommige van de tegels staan nu ook tuinen afgebeeld. Iedere speler krijgt zijn eigen abt en kan deze op een klooster of tuin leggen. De tuin heeft dezelfde berekening als het klooster en kan dus negen punten opleveren. De abt heeft een speciale eigenschap. Als een speler ergens in het spel geen meeple neerlegt, mag hij ervoor kiezen om de abt terug in zijn voorraad te leggen. Normaal krijg je hem pas terug als de tuin of het klooster helemaal omgeven is door tegels of aan het einde van het spel, maar deze abt kun je dus ook tijdens het spel terugpakken. Je krijgt dan het aantal punten dat hij waard is. Dus in onderstaand voorbeeld zijn dat zes punten.
De Jubileumuitbreiding
Deze uitbreiding bestaat uit vijftien tegels die in drie categorieën zijn opgedeeld. Dat is te zien aan de blauwe symbolen die er op staan. De tegels worden door het basisspel geschud. Zonder nog al te veel extra uitleg te willen geven: de symbolen geven drie verschillende extra’s. Zo mag je bij het ene symbool een extra meeple ergens op zetten waardoor je meer kans op punten maakt, bij het tweede symbool mag je je meeple op een leeg project zetten en bij het laatste symbool krijg je een extra beurt. Het geeft dus net weer een extra aan het spel.
Dit vind ik ervan
Carcassonne is echt een ontzettend leuk spel van zichzelf. Het blijft top omdat je elke keer weer een ander speelbord hebt. Je kunt het op een vriendschappelijke manier spelen door gewoon een mooie landkaart te maken, maar je kunt het ook tactisch doen door elkaar af te leggen met meeples. Ik houd zelf meer van die laatste variant haha.
Er bestaan ontzettend veel uitbreidingen en daardoor kun je het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Mocht je het basisspel nog niet hebben dan kan ik zeker deze Carcassonne Jubileumeditie aanraden want het is gewoon ontzettend mooi gemaakt qua vormgeving. De tekeningen, de opdrukken en zelfs de doos is mooi. Als je het basisspel al wel hebt zou ik zeggen: verkoop hem via Marktplaats en schaf deze nieuwe Carcassonne Jubileumeditie aan! Dan heb je er gelijk een paar uitbreidingen bij en een mooiere versie van het basisspel.