Reviews Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Waan je een handelaar met de Hansa Teutonica big box!

Waan je een handelaar met de Hansa Teutonica big box! 11 februari 2021Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Hansa Teutonica big box

We gaan bij het spelen van dit spel terug naar de Duitse Hanze (in het Latijn: Hansa Teutonica). Dat was tijdens de middeleeuwen een verbond tussen handelaren en steden. In Nederland hadden we 22 van deze Hanzesteden; zoals Zutphen, Zwolle, Nijmegen en Kampen. De spelers van dit spel proberen als handelaren hun aanzien binnen de Hanze te vergroten. Dat doen ze onder meer door handelskantoren te openen in zoveel mogelijk steden en zo een netwerk van steden te vormen. Het draait in dit spel van White Goblin Games vooral om strategie!

Wat zit er dan in die Hansa Teutonica big box?

Het heet natuurlijk niet voor niets een big box, want er zit echt mega veel materiaal in!

Namelijk allereerst drie speelborden!
– De Hanze (de voorkant is voor 4-5 spelers en de achterkant is voor 3 spelers)
– De Oosterlijke Hanze
– Britannia (de voorkant is voor 4-5 spelers en de achterkant is voor 3 spelers)

Verder in de big box:

– 5 schrijftablets (de spelersborden)
– Een scoreblok
– 20 groothandelaren (houten schijven, vier per spelerskleur)
– 35 koopmannen (de houten blokjes, 27 per spelerskleur)
– 1 zwart houten blokje
– 15 bonusfiches, waarvan 3 gouden
– blanco bonusfiches
– 6 gunst van de keizer-fiches (die in de vorm van een wapperend vlaggetje) – 9 opdrachtkaarten
– De spelregels

Zo speel je het Hansa Teutonica!

In het midden van de tafel komt een speelbord uit de Hansa Teutonica big box naar keuze te liggen met daarop drie gouden bonusfiches en links bovenaan een zwart blokje op het zogeheten stedenspoor. Daarnaast krijgt elke speler een eigen schrijftafel. Elke speler plaatst op zijn schrijftafel drie groothandelaren (de ronde schijfjes) en 15 koopmannen. Het meest linkse veld blijft elke keer open.

Daarna krijgt iedereen ook nog een eigen voorraad met koopmannen en één groothandelaar.

Daarna begint Hansa Teutonica. Een speler kan in zijn beurt telkens uit 5 acties kiezen. Aan het begin van het spel zijn dat nog twee acties, maar je kan dit uitbreiden naar maximaal 5 acties per beurt. De acties mogen in elke gewenste volgorde gespeeld worden.

De acties waaruit je kan kiezen:

A. Inkomen
Hierbij mag de speler handelaren uit de algemene voorraad toevoegen aan zijn persoonlijke voorraad.

B. Plaats een handelaar
Je mag een handelaar uit je eigen voorraad op een beschikbaar verbindingspunt neerzetten. Het maakt niet uit of er op die route al handelaren van andere spelers staan.

Ik kan hier tussen Hinden en Münster een handelaar plaatsen, terwijl er ook al een blauwe staat op de route tussen die twee steden.

C. Verdrijf een handelaar
Verdrijf 1 handelaar naar keuze van een andere speler en plaats er een eigen handelaar uit je eigen voorraad. Als je een koopman verdrijft, kost dat je twee blokjes. Je moet er namelijk één op het bord zetten en daarnaast moet je er één in de algemene voorraad leggen. Het kan ook zijn dat iemand een groothandelaar (het ronde schijfje) op het bord heeft liggen, dan moet je zelfs twee koopmannen in de algemene voorraad terugleggen.

Deze actie is ook voordelig voor de speler van wie je het blokje weghaalt. Hij/zij mag namelijk een koopman (of bij een verwijderde groothandelaar zelfs twee koopmannen) uit de algemene voorraad pakken en die op aangrenzende handelsroutes plaatsen.

D. Verplaats handelaren
Verplaats je eigen handelaren van het ene verbindingspunt naar een ander beschikbaar verbindingspunt. Aan het begin van het spel mag je er maximaal twee verplaatsen, maar je kunt dit aantal upgraden in het spel.

E. Handelsroute opzetten
Als je alle verbindingspunten op een route tussen twee steden bezit kun je een handelsroute opzetten.

Een handelsroute opzetten heeft eigenlijk ook weer een aantal stappen:

1. Prestigepunten toekennen
Je bepaalt dan per stad die aan de route grenst wie de stad controleert. Dat is de speler met de meeste handelskantoren in die stad of bij een gelijke stand de speler met het meest rechtse kantoor in de stad. De speler die de stad controleert krijgt 1 punt. Als hij beide steden aan die route controleert krijgt hij twee punten. Je houdt deze score bij op het scorespoor. Zodra een speler 20 of meer prestigepunten heeft, eindigt het spel direct.

Het scorespoor zie je hier rechts in het rood

2. Een bonusfiche nemen
Als er naast een voltooide handelsroute een bonusfiche ligt. neem je die en leg je die open naast je neer. Je mag die eenmalig in deze of een latere beurt gebruiken zonder dat het je een actie kost.

3a. Een handelskantoor openen
Je haalt al je handelaren van de route en legt ze, op 1 na, terug in de algemene voorraad. De overgebleven handelaren zet je op het meest linker vakje van de stad (zie ook foto hierboven). Dit levert je bij sommige steden ook nog een punt op.

3b. Een handelseigenschap ontwikkelen
Dit is een heel belangrijk onderdeel van het spel. Je kan namelijk je mogelijkheden in het spel uitbreiden. Zo kun je bijvoorbeeld meer acties per beurt krijgen. In plaats van een handelskantoor te openen op een route, ontwikkel je dan een eigenschap waar je later meer profijt van hebt (later hierover meer uitleg)

3c. Speciale prestigepunten
Onderaan het spelbord kun je ook nog extra punten verdienen. Als je tussen de steden Coellen en Warburg namelijk een route hebt, kun je als actie een groothandelaar op 1 van onderstaande velden zetten. Dat levert je dan 7 t/m 11 punten op. Best veel als je je bedenkt dat het spel bij 20 punten eindigt.

Spelen op kleur en eigenschappen uitbreiden

Nu ik Hansa Teutonica in stappen heb uitgelegd, is er nog een paar dingen die belangrijk zijn om te weten. Zoals hierboven uitgelegd (bij 3b) kun je je eigen eigenschappen uitbreiden. Dat wordt bijgehouden op je schrijverstafel.


De stadssleutels geven aan hoeveel punten je aan het eind van het spel per per handelskantoor krijgt (in je grootste netwerk). Dus als je zes kantoren grenzend aan elkaar hebt krijg je per kantoor punten als je de baas van die stad bent. Als je deze eigenschap ontwikkelt kan dat oplopen tot vier punten per handelaar.

Privilegium geeft aan op welke kantoren je mag bouwen. Bij elke stad zie je kleurtjes staan. Vanaf het begin mag je alleen op witte vakjes bouwen, maar je kunt hier ook andere kleuren vrijspelen. De speler die het meest rechts bouwt heeft altijd controle over eens stad, dus het kan interessant zijn om privilegium uit te breiden.

Actiones geeft aan hoeveel acties je per beurt hebt.

Liber Sophiae in het midden geeft aan hoeveel handelaren je mag verplaatsen bij de actie ‘handelaren verplaatsen’.

En de zakjes geld geven aan hoeveel handelaren je bij de actie inkomen uit je eigen voorraad mag pakken.

Het is dus belangrijk om deze eigenschappen gedurende het spel te upgraden. Dat kan als je bij die vaandel bent aanbelandt. In plaats van een handelskantoor te openen, upgrade je je eigenschap die op de vaandel staat afgebeeld.

Met dit vaandel kun je je privilegium upgraden als je de route onder het vaandel compleet hebt.

Het spel eindigt als een speler 20 of meer punten op het scorebord heeft, als de voorraad met bonusfiches op is of als er een tiende stad wordt volgebouwd.

Naast die 20 punten die in het spel zijn verdiend, komen er aan het eind nog extra punten bij. Namelijk voor ontwikkelde eigenschappen, voor verzamelde bonusfiches, voor elke stad die je controleert en nog punten voor je grootste stedennetwerk. Ook kun je punten verzamelen door een bepaalde route op de kaart te maken, van links naar rechts.

De speler met de meeste prestigepunten wint het spel!

Extra uitbreidingen in de box

Naast bovenstaand basisspel zijn er ook nog allerlei varianten mogelijk met het spelmateriaal in deze big box. Als je het basisspel onder de knie hebt kun je het daardoor steeds een stapje uitbreiden. Genoeg mogelijkheden dus voor veel speelplezier!

Omdat het spel vrij veel regels heeft, heb ik het in grote lijnen proberen uit te leggen en kies ik er bewust voor om de uitbreidingen niet ook nog stuk voor stuk uit te leggen.

Dit vinden wij ervan!

Hansa Teutonica is goed uitgedacht en in balans. Het spel heeft ontzettend veel opties en er is niet één winnende tactiek. Je bent namelijk afhankelijk van de keuzes van je tegenstander en daar moet je je eigen tactiek op aanpassen. Dat maakt dat het spel elke keer weer anders en vernieuwend is.

Het spel kent ontzettend veel regels en ook nog veel uitzonderingsregels. Dat zorgt ervoor dat het een eerste keer heel erg onoverzichtelijk spelen is. Ik heb de spelregels er continu bij moeten houden. Toch denk ik niet dat je je daardoor moet laten weerhouden. Op Youtube zijn veel filmpjes te vinden met een uitgebreide uitleg van het spel en kun je ook zien hoe anderen het spelen (een playthrough). Uiteindelijk geldt voor dit soort spellen gewoon dat je het vaak moet herhalen en dan krijg je het vanzelf onder de knie.

Het spel is mega strategisch en je hebt ook veel interactie omdat je afhankelijk bent van de keuzes van je medespelers. Soms zorgt het ook voor minder leuke interactie omdat je elkaar kunt blokken 😉 Maar goed dat is part of the game haha.

Op de doos staat dat het vanaf 12 jaar is en dat een potje tussen de 45 en 90 minuten duurt. Ik zou zelf zeggen vanaf 60 minuten want korter dan dat is ons nog niet gelukt.

Ik snap dat Hansa Teutonica big box veel prijzen heeft gewonnen, maar ik moet het zelf de komende tijd nog wat vaker spelen om het goed onder de knie te krijgen. Als je het eenmaal doorhebt, is het volgens mij zeker een topper. Niet voor niets natuurlijk dat er al meerdere uitbreidingen zijn uitgegeven!

Klein minpuntje vind ik nog dat het spel geen overzichtskaartjes heeft. Per actie kun je uit zoveel dingen kiezen dat het volgens mij beter was geweest als elke speler de opties even op een klein kaartje had staan.

Liever lekker puzzelen? Lees onze review van Escape Room The Game Puzzel – Secret Of The Scientist

Hansa Teutonica Big Box

€59,95
7.8

Mogelijkheden

9.0/10

Originaliteit

8.5/10

Vormgeving

7.5/10

Instapbaarheid

6.0/10

Pros

  • Mogelijkheden
  • Zit goed in elkaar
  • Originaliteit

Cons

  • Instapbaarheid
  • Overzichtskaartjes

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.