999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Spicy, het kaartspel | Review

Spicy, het kaartspel | Review 28 januari 2022Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Het Spicy kaartspel van 999Games

Kaartspellen in kleine compacte doosjes, hier in huis zijn wij fan! Maar dat geldt natuurlijk niet voor elk spel in een klein doosje, vandaag vertellen we jullie of het wel geldt voor het Spicy kaartspel van 999 Games. Een spel waarbij het draait om 3 grote katten die allemaal de baas willen worden. Het resultaat? Een pittige eetwedstrijd, spannend!

Spicy, het kaartspel

In het Spicy kaartspel draait alles om de strijd om specerijen. Er waren eens drie grote katten die de eeuwige strijd leverden om de baas te worden. Uitgeput besloten ze om te stoppen met vechten en hun 9 levens aangenamer te maken met een pittige eetwedstrijd. Omdat er ook vals gespeeld werd, werd het naast een eetwedstrijd ook een blufspel.

Het Spicy kaartspel van 999Games

De inhoud

Zoals al eerder gezegd: een kaartspel in een compact doosje. In het doosje vind je dan ook niets anders dan kaarten en de spelregels. 100 specerijenkaarten, 3 trofeeënkaarten, 1 ‘einde van de wereld’-kaart en 6 SMAAKMAAK-kaarten.

De inhoud

Hoe werkt het Spicy kaartspel?

Voor je het Spicy kaartspel begint is het van belang dat iedere speler 6 specerijenkaarten (zwart) krijgt. De overige kaarten worden gedekt op tafel gelegd en de ‘einde van de wereld’-kaart wordt daar op de juiste plek ingestoken. Op de rechter onderkant van de kaart staat waar deze kaart in de stapel geschoven moet worden, dit is afhankelijk van het aantal spelers. De trofeeënkaarten (wit) worden naast de gedekte stapel gelegd. De SMAAKKAARTEN mogen in eerste instantie terug de doos in, deze heb je niet nodig voor de standaard variant van het spel.

Startopstelling

Tijd om te beginnen, de jongste speler start het spel! Tijdens het spel mag je drie dingen doen:

  • Een kaart spelen
  • Passen
  • Een kaart uitdagen

Een kaart spelen doe je door een kaart op de specerijenstapel te leggen. Dit is een stapel die de spelers in het midden van hen allen op tafel plaatsen. Wanneer je een kaart neerlegt benoem je het specerij, bijvoorbeeld chili en het getal, bijvoorbeeld 5. De speler legt de kaart gedekt neer en zegt chili 5. Kies je voor een kaart spelen dan is de volgende speler nu aan de beurt. De volgende speler moet een hoger getal zeggen. Als het hoogste getal 10 is gezegd, moet daarna weer 1,2 of 3 van dezelfde specerij worden gezegd.

In plaats van spelen mag je ook passen, in dit geval neem je 1 kaart van de gedekte stapel op hand.

Denk je dat jouw voorganger aan het bluffen is. En dat hij/zij geen oplopend getal heeft neergelegd of een ander specerij heeft gekozen? Dan kan je deze speler uitdagen door je hand op de stapel te leggen en aan te geven wat er niet klopt. Vervolgens draai je de kaart om, is de uitdaging juist dan ontvang je de hele specerijenstapel, deze leg je gedekt voor je neer op tafel. Was het spel geen bluf, dan wint de speler die de laatste kaart op tafel heeft gelegd.

Maar dan de trofeeën, speel jij je laatste kaart van het Spicy kaartspel en wordt deze niet uitgedaagd? Of wordt deze kaart wel uitgedaagd maar is het een juiste kaart? Dan ontvang je een trofeeënkaart! Na het ontvangen van een trofeeënkaart pak je weer 6 specerijkaarten en gaat het spel verder. Tenzij dit je 2e trofee is, dan win je het wel!

Het spel eindigt namelijk wanneer een speler zijn 2e trofee ontvangt of als alle 3 de trofeeën zijn ontvangen. Heeft er niemand 2 trofeeën maar zijn de kaarten wel op? Dan is het een kwestie van kaarten tellen. Een trofeeënkaart staat voor 10 punten, alle overige specerijen kaarten voor 1 punten en alle kaarten op hand trek je van de score af.

Ook leuk om te lezen: Port Royal | Tactisch kaartspel van 999 Games

Wat vinden wij van het spel?

Allereerst moet ik zeggen dat de illustraties op de afbeeldingen al heel leuk zijn om naar te kijken, wat we ook eigenlijk wel gewend zijn van 999 Games. De kwaliteit van het spel is prima en ook de doorlooptijd van een potje, gemiddeld 15 tot 20 minuten is ideaal. Misschien kan je het wel al merken aan de eerste twee zinnen, wij zijn enthousiast!

Het Spicy kaartspel van 999Games

Het basisspel is simpel, na één ronde spelen is het voor iedereen direct duidelijk. Na meerdere potjes wordt het ook steeds makkelijker om tactisch te spelen. En het bluffen maakt het Spicy kaartspel extra spannend. Lukt het om weg te komen met je bluf of speel je hierdoor punten in de handen van je tegenstanders? Wij hebben om het bluffen enorm veel lol gehad, probeer maar eens te spelen met een pokerface als je nooit poker speelt 😉

Dan ook nog even terug naar de SMAAKKAARTEN. Het standaard spel is leuk, maar de 6 SMAAKKAARTEN zorgen voor 6 extra spelvarianten die het spel net even iets lastiger maken. Zo is er een kaart die de regel ‘Draai het om’ toevoegt aan het spel. Hierbij mag een speler een 6 als een 9 beschouwen. En de regel ‘Manipuleer je geluk’ zorgt ervoor dat bij het melden van een 5, 2 kaarten uit de hand onder de specerijenstapel van de speler mogen worden gelegd.

Extra spelopties

Nog veel meer variaties die het spel dus extra leuk maken. Voor iedereen die van snelle, tactische en spelletjes vol bluf houden raad ik het Spicy kaartspel zeker aan!

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.