Dagje uit Spellen en Puzzels

Spellenspektakel 2022 | Veel gezien, veel gespeeld

Spellenspektakel 2022 | Veel gezien, veel gespeeld 17 november 2022Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Op 5 november mocht ik samen met mijn jongste zoon Timo (12) het Spellenspektakel 2022 in de Jaarbeurs Utrecht bezoeken. Ook dit jaar was het weer een drukte van jewelste rond alle stands en speeltafels. Met meer dan 20.000 bezoekers in twee dagen mag Spellenspektakel zich met recht de grootste spellenbeurs van Nederland noemen. Hoe bezoek je eigenlijk zo’n mega event? Dit keer benader ik het als tactische gamer. Soms ga je voor de handelsstrategie, soms voor de directe punten. De ene keer ga je voor prestige, de andere keer voor die ene coole combo. Keuzes maken dus!

Alleen of met je gezin?

Dat hangt er maar net vanaf. We speelden een potje Cascadia met een kersverse vader die even een uitje voor zichzelf nodig leek te hebben. Ook kwam ik een oude schoolvriend tegen die lekker met z’n vrouw en twee jonge tieners rond liepen en af en toe een spelletje speelden. Er is een afgezet speelparkje waar oppas is voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Dus mocht je even zelf een rondje willen lopen dan kan dat. De kosten voor een volwassene waren 17,50 euro per persoon. Voor een gezinskaart voor twee volwassenen en drie kinderen bleef het bij 36,50 euro totaal. Voor elk wat wils dus.

Kijken of Kopen?

Heb je thuis al gigantische stapel spellen, dan is er een 2e hands verkoop. Jouw oude spellen worden dan door budgetspelen.nl verkocht. Een klein percentage gaat het goede doel, de rest is voor jou. De spellen die niet verkocht worden, krijg je aan het eind van de dag natuurlijk weer mee naar huis. Axis and Allies iemand? ?

De beurs is behoorlijk uitgebreid en je kunt zomaar uren rondlopen terwijl je alleen maar je ogen uit kijkt. Toch zou ik aanraden gewoon eens een praatje te maken met de standhouders. Je zult er snel achter komen dat ze dezelfde passie voor gezelschapsspellen hebben als jij. Hoe leuk is het dan om hun eigen creatie daar live te kunnen spelen! Het is wel even zoeken naar een tafeltje, maar vaak is het snel raak. Heb je iets leuks ontdekt dan kun je het meestal kopen in een van de kraampjes.

Boterham of foodtruck?

Er waren er ook diverse hippe foodtrucks en bistro’s in de hal waar je heerlijk eten en drinken kon bestellen. Van pizza’s tot poffertjes, van smoothie tot cappuccino, de keuze was reuze. Zelf hadden we genoeg aan de boterhammen met pindakaas en rol koekjes in de rugtas. Een flesje water hebben we natuurlijk altijd bij ons. Zorg wel dat je tas groot genoeg is voor alle leuke dingen die op de beurs hebt gekocht.

Ga je één of twee dagen?

Zelf zijn we de zaterdag gegaan en dit bleek meteen de drukste dag. Toen wij aankwamen zagen we dat er voor zondag nog kaartjes waren, maar dat de zaterdag was uitverkocht. Gelukkig hadden wij de tickets al in de pocket. In principe heb je echt genoeg aan een dag. Kom dan wel op tijd want de rij voor de ingang is vaak behoorlijk lang. Zeker als je nog spellen wilt afleveren voor de 2e hands verkoop is het raadzaam om minimaal een half uurtje eerder te komen. Nog even een tip: parkeren is vrij prijzig, dus gebruik lekker de tram vanaf het transferium als je met de auto komt. Het geld dat je uitspaart, kun je op de beurs vast beter besteden!

2023?

Wat ons betreft was het een lange, maar zeer geslaagde dag. In totaal hebben we wel tien spellen gespeeld en dat is voor een beurs een goede score. Persoonlijk heb ik het meest genoten van hoe Timo zijn favoriete spel Memoir ’44 zat te spelen tegen een onbekende andere enthousiasteling. Ook het spreken met de designers en het tegen komen van oude bekenden was erg leuk. Wat een spektakel!

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.