Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Santa Fe kaartspel | Review

Santa Fe kaartspel | Review 24 juni 2020Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Santa Fe van White Goblin Games

Het kaartspel Santa Fe neemt je mee naar een rustig dorpje. Maar de rust wordt al snel verstoord wanneer het dorpje wordt geteisterd door bandieten. De dorpelingen houden zich schuil en de sheriff gaat op pad. Welke bandiet haalt als eerst de trekker over en wint het duel?

Santa Fe van White Goblin Games

Santa Fe is een nieuw kaartspel van White Goblin Games! Het is de bedoeling dat je in 7 rondes zoveel mogelijk slagen probeert te winnen om punten te verzamelen. Naast het spelen van slagen kan je ook met andere spelers duelleren. Dit kaartspel neemt je echt mee terug in de tijd. Kruip in de huid van een bandiet en win het spel!

Kaartspel Santa Fe - White Goblin Games

De inhoud

Het kaartspel Santa Fe zit verpakt in een klein doosje, heel handig om mee te nemen. En natuurlijk vrij logisch, want het is een kaartspel. Het doosje bevat 58 nummerkaarten (inclusief 3 promokaarten), 1 startspelerskaart, 1 sherrifkaart en de spelregels.

Santa Fe - de inhoud

Hoe werkt het spel?

Santa Fe is een eenvoudig kaartspel wat je vrij snel onder de knie hebt. Het is de bedoeling dat je in 7 rondes zoveel mogelijk punten gaat verdienen. Hoe je dat doet? Dat gaan we je nu uitleggen!

We beginnen met de voorbereiding. Alle kaarten worden geschud en elke speler krijgt 11 kaarten op hand. Iedere speler kiest één kaart uit zijn hand en geeft deze aan de speler links van hem. Er moet even pen en papier gepakt worden (voor de puntentelling) en er wordt een startspeler gekozen.

Kaartspel - Santa Fe

De speler met de sherifkaart op hand kiest ervoor om een dappere sheriff of een slappe sheriff te spelen. In het eerste geval maakt hij dit kenbaar door ‘Ik ben de wet’ te roepen. Een slappe sheriff houdt zich stil.

Tijd om te beginnen!

Zijn de voorbereidingen getroffen dan kan Santa Fe beginnen. Er worden 7 rondes gespeeld van maximaal 11 slagen. Je mag tijdens een beurt één of meerdere kaarten spelen en dit kan op twee manieren.

Startkaart: speel een enkele kaart als startkaart. Spelers die na jou volgen mogen ook een enkele kaart spelen of een duel starten.

Duelleren: startspelers mogen geen duel starten maar alle volgende spelers wel. Start je in het kaartspel Sante Fe een duel dan leg je meerdere kaarten met dezelfde waarde op tafel, bijvoorbeeld 2x een 8. Nu is het aan de medespelers om het duel aan te gaan of te passen. Ga je het duel aan dan speel je ook meerdere kaarten met dezelfde waarden. Dit kan 2x een 5 zijn, maar mag ook 3x een 6 zijn. Het duel eindigt als alle spelers hebben gepast.

Duelleren
In dit geval begon de startspeler met de kaart met nummer 2. De volgende speler startte een duel met 3×8 en een andere speler plaatste 4x een 6. Je zou nu denken dat het laagste getal wint, maar in dit geval gaat het duel voor en wint de speler met 4×6!

Wanneer win je een slag of scoor je punten?

Maar wanneer win je dan een slag of scoor je punten in het kaartspel Santa Fe? Hierbij moeten de volgende regels nageleefd worden:

  • lage nummerkaarten zijn sterker dan hoge nummerkaarten
  • duelkaarten winnen het altijd van startkaarten
  • lage nummerkaarten winnen van hoge nummerkaarten in een duel
  • later gespeelde kaarten met dezelfde waarde winnen van een eerder gespeelde nummerkaart
  • meer duelkaarten (bijv. 3 tegen 2) winnen van een lager aantal
  • je mag slechts één duelkaart meer spelen dan de speler voor je heeft gelegd

Als je alle bovenstaande punten naleeft dan krijg je uiteindelijk een winnaar van de slag of het duel. Deze speler mag de gewonnen kaarten bij zich neerleggen. Deze zijn belangrijk voor de puntentelling later.

De puntentelling

De puntentelling in het kaartspel Sante Fe wordt bepaald door het aantal slagen dat je in een beurt hebt gewonnen. Hier kan je punten op scoren of verliezen. Maar daarnaast kan je punten scoren voor de dappere of slappe sheriff, Mr. Dynamite en de bandieten. Deze punten worden aan het eind van de ronde opgeteld (of afgetrokken). Wie na 7 rondes de meeste punten heeft wint het spel. Het is handig om voor de volledige puntentelling de spelregels er op na te slaan!

De puntentelling
De speler links heeft maar één slag gewonnen en krijgt -25 punten, voor de 5 hulpsheriffs krijgt hij 100 punten. De speler rechts heeft 5 slagen gewonnen en krijgt 50 punten en nog 3x 10 punten voor de bandieten en tot slot 25 punten voor de sheriff.

Tot slot!

In het spel Santa Fe zitten nog drie extra (zwarte) kaarten met de corrupte sheriff, tien wolven en Mario ‘De zwarte schorpioen’. Deze kaarten zijn er om extra spelvarianten te spelen die nog net even voor wat extra uitdaging zorgen!

Kaartspel - Santa Fe - extra spelopties

Ook leuk om te lezen: Alles over het kaartspel Mopsen

Kaartspel Santa Fe – onze ervaring

Het kaartspel Santa Fe van White Goblin Games is er weer eentje om aan onze verzameling kaartspellen toe te voegen! Het is even goed de spelregels doorlezen en een aantal potjes oefenen om in te komen. Maar als je eenmaal de regels door hebt is het tijd voor tactisch spel!

En dat is soms lastiger dan je denkt, want wat doet je tegenspeler? Start hij of zij een duel terwijl je dat niet ziet zitten. Of weet iemand toch een duel te winnen waarvan jij zeker was dat jij zou winnen. Speel je de slappe of de dappere sheriff. Allemaal vragen die gedurende het spel voorbij komen. Dit maakt het spel elke ronde weer anders, nooit hetzelfde!

Goed om te weten

  • Santa Fe is geschikt voor 3 tot 5 spelers
  • Eén spelletje duurt ongeveer 30 minuten
  • Het kaartspel is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar oud
  • Dit spel wordt nog verwacht

Wil je meer weten over Santa Fe? Je leest er meer over op de website van White Goblin Games.

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.