999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Review | Chronicles Of Crime – 1900

Review | Chronicles Of Crime – 1900 8 augustus 2021Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Chronicles Of Crime - 1900

In Chronicles Of Crime van 999 Games ben je de jonge en ambitieuze misdaadjournalist Victor Lavel. Je leeft in 1900 en werkt voor een uitgeverij in Parijs. Het is aan jou om moorden, ontvoeringen en berovingen op te lossen. Dit spel kun je in je eentje spelen of samen met drie anderen. Je speelt niet tegen elkaar, maar mét elkaar. Een coöperatief spel dus, waarbij je gebruik maakt van een app. Door QR-codes te scannen krijg je hulp, hints en uitleg. Eigenschappen die hierbij belangrijk zijn: alles observeren, zaken onthouden en raadsels oplossen!

Dit zit er in de doos

  • De spelregels
  • 30 karakterkaarten
  • 15 ‘bijzonder voorwerp’ – kaarten
  • 28 bewijscategoriekaarten
  • 7 dubbelzijdige locatietableaus
  • 1 bewijzentableau
  • 1 locatietableau ‘uitgeverij’
  • 20 raadselkaarten

De voorbereidingen: download de app!

Om het spel te kunnen spelen, heb je de app Chronicles Of Crime nodig. Die kun je downloaden op je telefoon of tablet. Dat hoeft maar één speler te doen. Vervolgens leg je alles op tafel klaar.

In het midden van de tafel komt het grote bewijzentableau te liggen. Verder komt het uitgeverij locatietableau op tafel te liggen met onderin karakterkaart Charlotte (01).

De andere locatietableaus komen ook op tafel te liggen, net als de karakter- en bijzondere voorwerp-kaarten. Die twee stapels komen gedekt te liggen. Net als de stapel met raadselkaarten.

Er is ook een stapel die open op tafel komt te liggen, namelijk de bewijscategoriekaarten. Tijdens het spel mag je die allemaal zien en er vrij doorheen kijken.

Zo werkt het spel!

Eigenlijk wijst Chronicles Of Crime zich vanzelf. Je start een scenario in de app en scant de eerste QR code waar om wordt gevraagd. Dat kan bijvoorbeeld het starttableau zijn met de uitgeverij waar je voor werkt. Je krijgt van je hoofdredacteur een opdracht waar je aan moet werken.

Je kunt vervolgens verschillende dingen scannen:

  • Een locatietableau: op die manier ga je naar die locatie toe
  • Een karakterkaart: als je die scant kan je deze persoon ondervragen en ga je naar de ‘ondervraagmodus’. Dit karakter kan vragen over andere karakters, bewijsmateriaal of raadselkaarten beantwoorden. Je moet die andere kaarten dan scannen als je in de ‘ondervraagmodus’ zit. Als je klaar bent met ondervragen klik je op ’tot ziens’.
  • Een bewijscategoriekaart: als je denkt een bewijs te hebben gevonden scan je de kaart en geeft de app aan of dit inderdaad een bewijskaart is. Dan mag je hem op je bewijzentableau leggen.

Tijdens het spel zijn er verschillende kaarten die je kunt omdraaien, dat wordt in de app aangegeven.

Een voorbeeld:

Als dit op je scherm staat, moet je het volgende doen:

  • Je zoekt karakter nummer 17 en legt hem bij locatietableau E.
  • Je zoekt karakter nummer 14 en legt hem onderaan het grote bewijzentableau. Hij komt daar te liggen omdat hij nog niet ‘gelokaliseerd’ is. Hierboven staat dat nummer 17 echt op plek E is, maar nummer 14 wordt niet toegekend aan een plaats. Dat volgt dan waarschijnlijk later.
  • Je pakt bewijscategoriekaart nummer 12 en legt hem op het blauwe veld van het bewijzentableau. Het blauwe deel is voor kaartjes waarover is gesproken, maar die nog niet in je bezit zijn. Het rode veld is voor kaartjes die je in je bezit zijn. Dus bewijzen die je hebt gevonden.

Het spelbord ziet er in dit voorbeeld zo uit:

Dan zijn er ook nog de raadselkaarten. Soms kan de app aangeven dat je een bepaald raadsel moet omdraaien. Je haalt die kaart uit de gedekte stapel en legt hem open op tafel. De kaarten bevatten tekst, symbolen of illustraties die nodig zijn om verschillende raadsels op te lossen. Ze hebben meestal ook een QR-code, dus je kunt karakters er op dezelfde manier naar vragen als naar bewijzen.

Als je moeite hebt met het oplossen van een raadsel, kun je je collega Charlotte om hulp vragen. Zij is meestal in de uitgeverij. Het kost je wel punten voor elke hint die ze geeft en nog eens extra punten als ze de oplossing geeft.

Op sommige locaties (zoals op een plaats delict) is het nodig om naar bewijsmateriaal te zoeken. Je klikt dan in de app op ‘onderzoek plaats delict’ om de zoekmodus te starten. Je komt vervolgens in een kamer of plek terecht waar je 360 graden kunt rondkijken op je telefoon. Dat kan 40 seconden lang. Je moet vervolgens alles opslaan wat je ziet omdat je na het zoeken de juiste bewijscategoriekaarten moet zoeken.

Stel je voor je komt op een plaats delict waar een lichaam met bloed en een mes te zien is, dan kies je de kaarten wapens en bloed. Die scan je vervolgens om te kijken of ze relevant zijn voor je zaak. Als dat zo is leg je ze vervolgens op de rode plekken op je bewijzentableau en kun je er later karakters naar vragen.

Puntentelling

In de wereld van Chronicles Of Crime is tijd erg belangrijk. Je kunt dit rechts bovenin je scherm aflezen. Elke keer als je een voorwerp scant, een karakter ondervraagt of een plaats delict bestudeert, verbruik je vijf minuten speeltijd. Elke keer dat je van de ene naar de andere locatie afreist, kost dat 20 minuten. De verbruikte speeltijd heeft invloed op je eindscore. Hoe sneller je de casus oplost, hoe hoger je score.

Als je denkt dat je de casus hebt opgelost ga je naar de uitgeverij en tik je op ‘casus oplossen’. Je krijgt dan een serie vragen. Om die te beantwoorden scan je de kaarten die jouw ondervindingen ondersteunen. Dus bijvoorbeeld karakters of bewijscategoriekaarten. Na het ontvangen van de score kun je de oplossing lezen.

Een aanrader?

Zeker! Vooral als je van spellen als Cluedo en Escape Rooms houdt, kun je je hart helemaal ophalen met Chronicles Of Crime. Het is ontzettend leuk om op zoek te gaan naar hints en de app maakt het echt anders dan andere spellen in dit genre.

Het is daardoor interactief en vernieuwend en het maakt ook dat alles heel erg uitgediept wordt. De karakters, bewijzen en plaats delicten zijn ontzettend gedetailleerd. In de app hoor je ook geluiden die er goed bij passen. Als je bijvoorbeeld in de uitgeverij bent, hoor je typmachines. Dat maakt het allemaal net wat leuker.

Vooral de plaats delicten zijn ontzettend gaaf gemaakt. Dat je dus met je telefoon de hele kamer door kunt kijken en alles in je op moet nemen voelt echt een beetje als ‘echt’ detectivewerk. Ook worden er ontzettend veel hints en details gegeven die je moet onthouden, dus het is echt wel opletten. In de app zit overigens ook een tutorial die je kunt spelen zodat je het spel leert snappen. Dat is erg handig.

Het enige wat ik jammer vind aan het spel is dat het beperkt te spelen is. Het spel heeft in de app vier scenario’s. Dus je kunt het vier keer spelen. Tenzij je het niet erg vindt om een scenario nogmaals te spelen, met alle kennis die je al hebt. Daardoor is de prijs van 28 euro best veel, want er zijn ook genoeg spellen met die prijs die je onbeperkt kunt spelen. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, het is zo wel een leuk doorgeef-spel. Je hoeft niks te verknippen zoals bij bepaalde Escape Rooms, dus je kunt hem compleet doorgeven aan een vriend of vriendin. Ook leuk toch?

Meer 999 Games? Ken je Coyote al?

Chronicles of crime - 1900

€ 27,99
7

Kwaliteit

7.0/10

Prijs

6.5/10

Speelplezier

7.5/10

Pros

  • Origineel
  • Multimediaal
  • Mooi gemaakt

Cons

  • Beperkte speelbaarheid

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.