Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Oertaal | Oega, Boega, Bouw!

Oertaal | Oega, Boega, Bouw! 3 januari 2023Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Oertaal

WOKI BURU VLUN. Ik bedoel: ‘Pak het groene wiel en leg hem plat!’ Hoe moet je een bouwwerk bouwen als oermens? Wat als je elkaar niet goed begrijpt? In Oertaal van Megableu commandeert de ene Neanderthaler de andere, om zo snel mogelijk een bouwwerk neer te zetten. Het probleem is alleen dat je ook nog het begrip ‘taal’ aan het ontdekken bent. Als dat maar goed gaat!

Inhoud

In de doos bevinden zich:

  • 18 houten bouwstenen in 3 kleuren
  • 30 bouwkaarten
  • 23 dubbelzijdige woordkaarten met oertaal
  • 19 beschrijvingskaarten

Als je de doos open doet, staat je een vreemde verrassing te wachten, maar daarover later meer. Je kunt Oertaal spelen met twee spelers als race tegen de klok of met meer dan vier spelers. In dat geval speel je in twee teams voor punten. Kinderen vanaf een jaar of acht kunnen prima mee doen met dit spel.

Hoe speel je Oertaal?

Spelvoorbereiding

Allereerst bepaal je het niveau van je groep. Selecteer voor beginners de groene kaarten met de simpelste bouwwerken en geef de bouwers drie groene speelstukken. Vervolgens creëer je een soort woordenlijst door kaartjes neer te leggen met oertaal-beschrijvingen. Voor meer gevorderde spelers neem je ook de blauwe kaarten en speelstukken erbij. Ga je echt voor een uitdaging dan kun je ook nog complexe bouwwerken proberen te maken die bestaan uit zowel groene, blauwe als rode speelstukken.

Bouwen maar!

Dan trekken de bouwmeesters een bouwkaart. Alleen zij weten dus hoe het prehistorische meesterwerk er uit moet komen te zien. Wat er dan gebeurt, kan ik het beste vergelijken met een van mijn favoriete bezigheden in het leven: Rustig voor m’n caravan zitten, terwijl ik kijk naar stellen die gefrustreerd een tent in elkaar proberen te zetten. Echt hilarisch hoe sommige weldenkende, intelligente mensen langzaamaan kunnen veranderen in prehistorische holbewoners. Hadden ze maar vaker Oertaal gespeeld!

Woordenlijst

Het is erg belangrijk om als team een duidelijke communicatie op gang te brengen. Het vocabulaire (om maar eens een moeilijk woord te gebruiken) wordt simpel weergegeven met de beschrijvingskaarten en al snel heb je door dat je het stokje (MURU) bovenop (FLEK) het vierkant (BLUB) moet worden geplaatst.

Als het bouwwerk af is dan roept die bouwmeester: ‘Oega, Boega, Bouw!’ Speel je met z’n tweeën, dan stopt de tijd. Speel je in teams, dan krijgt het team met het juiste bouwsel de kaart. Het eerste team dat vijf bouwkaarten heeft, wint.

Wat vonden wij ervan?

Oertaal van Megableu is een leuke activiteit met veel oer-frustraties en juich-momenten. Ik heb het gespeeld met m’n eigen kids, maar ook met volwassenen. Iedereen had een leuke tijd en vaak wisten de teams al snel de belangrijkste aanwijzingen onder de knie te krijgen. De twee-spelers versie is prima time-challenge, maar vanaf vier spelers komt de campingsfeer pas echt los.

Schrik alleen niet als je de doos open doet! Ik was werkelijk geschokt over de indeling. Dat is namelijk alles wat het is: een indeling. De kaartenstapel was met een papieren bandje in een hoekje gedrukt en de houten figuren lagen in een ander hoekje in een niet-hersluitbaar plastic zakje. De rest is karton en lucht.

Als je het spel hebt uitgepakt, lijkt het onzinnig de kartonnen insert te behouden. Ze hadden daar wel wat zip-lock zakjes bij mogen leveren. Ook had de doos dus zeker drie keer zo klein gemogen. Ondanks deze bouwkundige misser blijft Oertaal een erg leuk spel en zal het vaker op tafel verschijnen.

Meer Megableu? Lees hier onze review van De Stinkies

Oertaal

+/- 20,-
8

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Speelplezier

8.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Pros

  • Gegarandeerde fun
  • Kleurrijk materiaal
  • Verschillende niveaus

Cons

  • Indeling van de doos
  • Niet voor wiebelhanden

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.