Buitenspeelgoed Reviews Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar

Mölkky, een leuk buitenspel voor jong en oud!

Mölkky, een leuk buitenspel voor jong en oud! 15 juli 2022Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Mölkky

Onlangs was ik met een aantal vrienden op het strand en ik had Mölkky meegenomen. Binnen twee minuten was het spel uitgelegd en stond ik met twee mannen en een tiener het Finse werpspel te spelen. Ondanks dat het principe van het buitenspel simpel is, is het heerlijk competitief. Maar het zorgt ook voor een gezellige sfeer en je bent toch even op een andere manier samen dan dat je alleen op een kleedje zit te kletsen bijvoorbeeld. Het leuke is ook dat het voor iedereen toegankelijk is. Je hoeft echt niet slim, sterk of snel te zijn. En je leeftijd is ook niet belangrijk. Ik leg het aan je uit!

First things first. Waar bestaat het Mölkky uit?

De Mölkky speelset bestaat uit 12 genummerde paaltjes en een ongenummerde werpstok die de Mölkky heet. Ik kreeg de set in een mooi houten kistje en er zaten ook spelregels bij. Je kunt de set ook in een zakje kopen. Lekker makkelijk om mee te nemen!

Je kunt om de score bij te houden zelf een kladblok en pen meenemen, maar je kunt het ook bijhouden in een kladblok app op je telefoon.

De spelregels

Je zet de paaltjes eerst neer zoals hierboven op de foto. Vervolgens ga je vier meter van de paaltjes vandaan staan. Het is handig om bijvoorbeeld even een streep te trekken op de grond zodat je allemaal van dezelfde afstand gooit. Het is vervolgens de bedoeling dat je de paaltjes omver werpt. Je telt het aantal punten op dat je hebt omgegooid. De paaltjes zet je na het tellen weer rechtop, op de plaats waar de paaltjes terecht zijn gekomen. Wie als eerste 50 punten heeft, heeft gewonnen!

Maar let op: als je over de 50 punten gooit, ga je terug naar 25 punten. Je moet dus goed tellen en zorgen dat je niet op 51 of een ander geval boven de 50 uitkomt. Daarnaast is het belangrijk dat je raak gooit, want als je drie keer geen paaltje om gooit ben je af.

Een iets lastigere variant

Je kunt het spel ook een leuke twist geven. Als je tijdens het gooien slechts één paaltje omgooit, dan krijg je het aantal punten dat op het paaltje staat aangegeven. Dus gooi je de acht om? Dan krijg je acht punten.

Gooi je meerdere paaltjes om? Dan krijg je een punt per omgegooid paaltje. Dus gooi je bijvoorbeeld de 7, 2 en 10 om? Dan krijg je niet de 19 punten, maar drie. Deze variant maakt het soms net iets lastiger als getallen dicht bij elkaar staan en je precies een bepaald getal nodig hebt.

Nu geldt ook: niet over de 50 gooien en ook niet drie keer achter elkaar missen!

Dit vind ik ervan

Eigenlijk was ik gelijk enthousiast over het spel. Logisch, ik won gelijk de eerste keer van drie mannen haha. Maar los daarvan is het ook leuk dat het gemakkelijk is en dat je het mee kunt nemen naar gelegenheden buiten. Een familiedag, een picknick of bijvoorbeeld op vakantie. Daarnaast kun je Mölkky natuurlijk ook gewoon in de tuin spelen.

Mijn kinderen (8, 6 en 4) zijn ook blij met het spel. Ze vinden het soms nog wel lastig om de tweede variant te spelen, maar de simpele versie gaat prima. Heerlijk hoe competitief ze worden en hoe hard ze kunnen juichen als ze weer een paar paaltjes hebben omgegooid.

Ik kan het zeker aanraden en voor ongeveer 28 euro is het qua aanschaf ook goed te doen. De luxe versie met het kistje is net iets duurder. Maar de berkenhouten paaltjes zijn volgens mij ontzettend hufterproof en ik verwacht dat het spel daardoor super lang meegaat!

Meer buiten? Lees hier de review van Duurzaam tuinieren voor kinderen.

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.