Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels Verlopen winacties

Etenstijd! van Daffan Games

Etenstijd! van Daffan Games 28 juni 202012 Comments

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Kaartspel Etenstijd! van Daffan Games

Vandaag vertellen we jullie over het kaartspel Etenstijd! van Daffan Games! Dit spel is pas sinds een aantel weken te kopen en wij mochten het voor jullie testen. En wij hebben wel zin in een bordje eten. Lees je mee?

Etenstijd! van Daffan Games

Tijdens het kaartspel Etenstijd! draait alles om eten! Dit eten moet alleen nog wel even bereid worden en op tafel gezet worden. Tijdens de spel zet je in korte tijd de lekkerste gerechten op tafel maar let je wel op dat het niet aangebrand op tafel staat. En houd je medespelers in de gaten want voordat je het weet missen er ingrediënten!

Etenstijd! van Daffan Games (5)

De inhoud

We zeiden het natuurlijk al, Etenstijd! van Daffan Games is een kaartspel. Dit spel wordt dan ook geleverd in een klein doosje. Het spel bevat 48 ingrediëntkaarten, 12 pestkaarten en 6 jokerkaarten.

De inhoud
De speelkaarten

Hoe werkt het?

Dan de vraag hoe werkt dit kaartspel? En dat is eigenlijk heel eenvoudig. Als je eenmaal de spelregels doorleest dan snap je de regels direct. We gaan het kort aan je uit proberen te leggen! Het is in dit spel de bedoeling dat je verschillende gerechten gaat bereiden: noodles, taco’s, hamburgers of pizza. Al deze gerechten bestaan uit 4 soorten ingrediënten: de basis, groente, vlees en saus. Om een volledig gerecht te bereiden heb je dus 4 verschillende kaarten nodig.

Start van het spel

Om het kaartspel Etenstijd! te spelen heb je naast de speelkaarten ook pen en papier nodig. Hierop wordt een weekplanning geschreven:

De puntentelling

Vervolgens worden de kaarten geschud en krijgt iedere speler 4 kaarten op hand. De overgebleven kaarten gaan in een gedekte stapel op tafel. Heeft een speler pestkaarten op hand dan worden deze op de open aflegstapel gelegd. Voor elke pestkaart wordt daarna meteen een nieuwe kaart gepakt. Net zo lang totdat iedereen alleen ingrediënten of jokers op hand heeft.

Kaartspel Etenstijd! - startopstelling

De spelregels

Nu is het tijd om te gaan spelen. Elke keer als je aan de beurt bent volg je de volgende twee stappen:

 • Je pakt een kaart van de gedekte stapel op tafel en bekijkt deze of je pakt een kaart van de openstapel (dit mag geen pestkaart zijn) en voegt deze toe aan je hand.
 • Je legt een kaart uit je hand (of de kaart die je hebt gepakt) op de aflegstapel.

Ten allen tijden heb je maar maximaal 4 kaarten op hand. Heb jij de bovenste twee stappen doorlopen? Dan is de volgende speler aan de beurt. Op deze manier probeer je jouw gerecht compleet te krijgen om punten te scoren. Denk jij dat je de meeste punten op hand hebt dan roep je ‘Etenstijd!’. Alle medespelers krijgen nog één beurt voordat het spel stopt.

Addertje onder het gras!

Is het spel zo simpel? Nee, natuurlijk niet! Weet je nog de joker- en pestkaarten waar we het eerder over hadden? Op het moment dat jij een pestkaart van de gedekte stapel trekt moet je deze meteen spelen en dat kan grote gevolgen hebben! Trek je de pestkaart ‘aangebrand’ dan moeten alle 4 jouw kaarten onderaan de gedekte stapel gelegd worden.

Etenstijd! - de pestkaarten

Trek je de kaart ‘Vorkje meeprikken’ dan mag jij blind een kaart uit de hand van één van je tegenspelers trekken. Je geeft daar ook een kaart voor terug, zodat jullie allebei 4 kaarten op hand houden. En trek je de pestkaart ‘Bordendans’ dan moet iedereen zijn kaarten doorgeven aan de speler rechts van hem. Voordat je het weet heb je dus weer hele andere kaarten op hand!

De puntentelling

Iedereen kan dus op elk moment roepen dat het etenstijd is. De punten worden dan geteld, maar wanneer scoor je punten? Dat ligt aan de kaarten in je hand. Heb je een gerecht compleet, dus vier verschillende ingredienten van hetzelfde gerecht (te herkennen aan de kleur rand om de kaart), dan tel je de punten bij elkaar op en verdubbel je deze score.

Maar heb je slechts twee ingrediënten van een gerecht, dan mag je dus alleen de punten van die ingrediënten tellen, tenzij het twee keer hetzelfde ingrediënt is. Bij de puntentelling komen ook de jokerkaarten kijken. Tijdens het spel mag je deze wel op hand houden.

De jokerkaarten hebben verschillende rollen in het spel. Zo heb je de ‘kliekjespan’ met deze kaart mogen alle punten op hand bij elkaar worden opgeteld. De andere jokerkaarten vervangen een bepaald soort ingrediënt, bijvoorbeeld de basis of de saus. Mis je net één kaart van het gerecht, dan kan je deze met de jokerkaart opvullen.

Jokerkaarten

De punten vul je in op de eerder getekende tabel, je speelt dus vijf rondes (maandag t/m vrijdag) en dan is het spel afgelopen. Heb jij de meeste punten gescoord dan ben jij de winnaar van het kaartspel Etenstijd!.

Het kaartspel Etenstijd! – onze ervaring

Voor we vertellen wat wij vinden van het kaartspel Etenstijd! willen we eerst nog even wat vertellen over de oorsprong van het spel. Etenstijd! is namelijk tot stand gekomen door crowdfunding via Kickstarter, hoe leuk is dat! Door het bij elkaar verzamelde bedrag hebben Daphne Akkerman & Stefan van de Wetering het spel kunnen uitbrengen!

En wat voor spel, want wij zijn heel enthousiast! Het spel is heel leuk geïllustreerd en ook nog eens makkelijk om te spelen. De kaarten van het spel zijn heel stevig en van goede kwaliteit. Wij zijn dol op kaartspelletjes dus gingen direct aan de slag. En na één keer de spelregels doornemen begrijp je het spel ook direct (dat is bij andere spellen wel eens anders).

Kaartspel Etenstijd! van Daffan Games

Ook leuk om te lezen: Alles over het kaartspel Mopsen

En dan begin je het spel en wil je het heel tactisch gaan spelen. Maar de pestkaarten in het spel maken het echt heel uitdagend, want zo’n gerecht bij elkaar krijgen is makkelijk gezegd dan gedaan.

Op de verpakking van het kaartspel Etenstijd! staat geen leeftijdsindicatie, maar onze 6- en 8-jarige kunnen dit spel ook prima spelen. Onze 8-jarige zei terecht, het lijkt wel een beetje op kwartetten maar dan anders, want die pestkaarten zijn soms wel echt heel vervelend! Maar die extra twist maakt dit spel juist spannend en ontzettend leuk. Dit spel zullen we hier in huis nog veel vaker gaan spelen!

Etenstijd! van Daffan Games

€14,95
9.3

Kwaliteit

9.5/10

Prijs

9.0/10

Speelplezier

9.5/10

Pros

 • Eenvoudig en snel kaartspel
 • Spannend, geen spelletje is hetzelfde
 • Gemakkelijk mee te nemen

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

12 comments

 1. Van de 4 gerechten eet ik het liefst de taco’s met lekker veel groentes.
  Een leuk spel om met mijn meiden te spelen.

 2. Dat wordt zeker weten PIZZA! Daar zijn we hier allemaal dol op. Het ziet er uit als een leuk spel, we gaan de uitdaging graag aan.

 3. Heel graag zou ik meedoen voor mijn kleinkinderen, maar ik heb geen facebook (Privéredenen).
  Heb wel geliked en geloved op Bloglovin.
  Hoop mee te mogen doen. Maak me blij in quarantainetijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.