Reviews Spellen en Puzzels

Daxu | Nét winnen is ruim winnen!

Daxu | Nét winnen is ruim winnen! 19 augustus 2021Leave a comment
Daxu

Dit keer mocht ik een spel testen voor twee spelers: Daxu van White Goblin Games. De kunst van dit set-collectie kaartspel is om nét beter te zijn dan je tegenstander. Te goed je best doen en de balans slaat door naar de ander. Dit alles speelt zich af in een sfeervol verlichte winkelstaat in het oude China.

Inhoud

In de doos vind je een speelbord, 54 winkelkaarten, 2 reputatiepionnen en 8 actiekaarten. Ook zijn er voor elke speler twee overzichtskaartjes om goed in de gaten te kunnen houden hoe je punten scoort. Naast het Nederlands zijn de spelregels ook in het Engels, Duits en Frans. In het spel zelf komt namelijk geen tekst voor. De illustraties zijn thematisch en kleurrijk vormgegeven. Het spel ziet er gewoon leuk uit.

Hoe speel je Daxu?

Als handelaar in een klein Chinees dorpje wil je natuurlijk goed geld verdienen. Toch is het ook belangrijk je goede reputatie te behouden. Je wilt de concurrentie daarom niet verpletteren. Een juiste balans vinden in welk type handelswaar je investeert, is daarom erg belangrijk.

Je begint het spel met een aantal handelswaar. Deze worden bij de bijbehorende winkels gelegd en dit geeft een vertrekpunt om verder te spelen. Elke beurt worden er naast het speelbord drie winkelkaarten opengedraaid van de gedekte stapel en dit vormt het aanbod voor die ronde.

Sommige winkelkaarten zijn goed voor de reputatie, sommige slecht. Je ziet dit aan de +1 of -1 lampionnetjes. Beide spelers gaan dan via een ingenieuze steen-papier-schaar-methode bepalen wie het aanbod moet nemen. Dit is waar het hele spel om draait. Hiervoor hebben beide spelers namelijk speciale actiekaarten in de hand.

Er zijn vier soorten acties:

  • Nemen: Als je het aanbod interessant vindt, dan kun je de vuistkaart selecteren om de drie open kaarten te nemen.
  • Geven: Als je ze niet wilt hebben, kun je ze proberen te geven aan de ander met de open-hand-kaart.
  • Samenwerken: Vind je het prima wat je tegenstander beslist dan kun je de kaart spelen waarop de handen worden geschud. Dit is goed voor je reputatie.
  • Ondermijnen: Als laatste heb je de keuze om de tegenstander te slim af te zijn. Kies je de kaart met de gekruiste vingers dan draai je de keuze van de ander juist om. Dit is wel slecht voor je reputatie, maar met een goede timing gebeurt er precies het tegenovergestelde van wat jouw tegenstander wilt. Dat is goed voor de handel natuurlijk.

Beide gekozen acties draai je op hetzelfde moment open, dus het is best spannend wat de uitkomst is. Mochten beide spelers tegelijk willen Geven of Nemen dan maakt het reputatiespoor uit wie de kaarten krijgt. Mochten beide spelers Samenwerken of Ondermijnen kiezen dan bepaalt een gelijkspelkaart wat de uitkomst is. Persoonlijk vind ik dit echt een pareltje van een spelregel.

De gelijkspelkaart start namelijk bij degene die het laatste een potje verloren heeft. Als je de kaart gebruikt, gaat deze simpelweg naar de tegenstander. Probleem opgelost. Echt briljant, want mochten beide spelers aan het eind van het spel op precies hetzelfde aantal punten eindigen, dan wint degene met de gelijkspelkaart.

De puntenverdeling

De winkelkaarten met verschillende handelswaar plaats je bij de winkels van degene die de slag wint en deze worden in een rij gelegd. Nu zijn er twee kanten van de winkelstraat. De donkere kant waar je sneller punten kunt winnen of verliezen en de lichte kant waar het minder snel gaat met de puntenverdeling.

Beide spelers spelen door in Daxu met het verhandelen van de kaarten en tot de stapel op is. Dan volgt de puntentelling en wordt het meteen duidelijk wie er het slimst gespeeld heeft.

Voor elke handelswaar kijk je namelijk wie de meeste kaarten heeft. Heb je precies één kaart meer van een kleur, dan verdien je de maximale punten. Heb je er twee meer dan scoor je ook nog wel, maar minder. Vanaf drie of vier kaarten ga je juist minpunten scoren en je tegenstander krijgt bonuspunten.

Ook wordt er nog een afrekening gehouden van plus- en minpunten op het reputatiespoor. Dit kan soms net de doorslag geven. Degene met de meeste punten is de winnaar van Daxu.

Wat vonden wij ervan?

Eigenlijk is Daxu een perfect spelletje voor tussendoor. Niet te lang, niet te kort. Je bent zo aan het spelen, een potje duurt een kwartier en het is vaak spannend tot de laatste beurt. Daxu ziet er leuk uit en de regels zijn redelijk eenvoudig. Wel moesten we de eerste paar keer het spelregelboekje erbij houden om op te zoeken wie bij gelijkspel nou eigenlijk de kaarten kreeg. Toch leer je op een gegeven moment de symbooltjes wel uit je hoofd.

Er zit helaas wel een foutje in de spelregels. Op het speelbord en de overzichtskaartjes zijn de drie ‘donkere’ en ‘lichte’ handelswaren omgedraaid ten opzichte van de spelregels. Wij hebben gewoon gespeeld met hoe het op het bord stond. Dit was verder geen probleem, maar wel slordig.

Je hebt net als bij steen-papier-schaar natuurlijk wel een dosis geluk nodig en niet iedereen zal dit in een tactisch spelletje leuk vinden. Ik heb daar niet zo’n moeite mee. Het geeft wel echt een kick als je precies voorspeld had wat de ander zou kiezen en jij de goede anti-actie koos.

Van mij persoonlijk krijgt de bedenker van de gelijkspelkaart een standbeeld en +10 reputatiepunten. Deze regel zouden ze in meer spellen moeten gebruiken.

Al met al is Daxu een leuk spelletje dat nog vaak in ons gezin gespeeld zal worden.

Meer White Goblin Games? Ken je Maya al?

Daxu

20,-
7.3

Prijs/Kwaliteit

7.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Speelplezier

7.0/10

Pros

  • DE GELIJKSPELKAART!
  • Perfecte spelduur
  • Ziet er mooi uit

Cons

  • Beetje lucky
  • Foutje in de spelregels

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.