In 2023 was Akropolis van Geronimo Games een van de winnaars van de Speelgoed van het Jaar verkiezing. Nu, bijna een jaar later, wordt het tijd om te kijken of dit tactische tegel-leg-spel nog steeds overeind staat.
Inhoud
In de doos bevinden zich stapels met driehoekige tegels die zelf opgebouwd zijn uit zeshoekige vakjes. Er is een leuke houten pilaar die aangeeft wie de startspeler is en je krijgt een handjevol grijze steengroeveblokjes. De spelregels zijn zeer helder geschreven en alleen de puntentelling moet je goed op je in laten werken. Het gaat natuurlijk om wie het meeste scoort en dat gebeurt bij Akropolis op verschillende manieren.
Hoe speel je Akropolis?
Pak een tegel uit het aanbod. Leg hem aan in je stad. Zo simpel is het. Althans, zo werkt een speelbeurt. Wélke tegel je pakt en wáár je hem aanlegt is de kunst. Je wilt natuurlijk jouw stad zo efficiënt mogelijk laten scoren. Daarbij kijk je met een schuin oog naar je tegenstander, want die heeft het misschien wel gemunt op hetzelfde type tegel als jij.
Pakken…
In het midden van de tafel ligt een aanbod van een aantal tegels. Wil je de eerste tegel in de rij pakken dan kan dat gratis, maar verderop in de rij kost je dat blokjes steen uit de steengroeve.
De tegel die je kiest, moet natuurlijk passen bij jouw bouwplannen in je eigen stad. Wat we al snel merkten, was dat het soms nog belangrijker is om een tegel weg te nemen die voor de ander waardevol is. Omdat je met elke tegel op zich wel iets kan, komt dit hopelijk niet te gemeen over.
… en aanleggen.
En dan komt het aanleggen in de eigen stad. Dit mag je aangrenzend aan andere tegels doen of er bovenop. Je stad krijgt daarmee een leuk 3D effect.
Er zijn zes kleuren vakjes op de tegels. Op de meeste staan afbeeldingen van zogenoemde ‘districten’ en ze hebben allemaal een eigen functie.
- Grijs – Steengroeven. Voor elke steengroeve die je bedekt, krijg je een steen.
- Blauw – Huizen. De grootste groep aaneengesloten huizen telt.
- Geel – Bazaars. Deze marktplaatsen scoren juist als ze niet aaneengesloten liggen.
- Paars – Tempels. De typische Griekse zuilengangen moeten volledig omringd zijn.
- Rood – Barakken. Deze verdedigingswerken scoren aan de rand van je stad.
- Groen – Parken. Deze scoren gewoon altijd, maar zijn schaars.
Op sommige tegels staan sterren. Dit zijn de zogenoemde ‘pleinen’. Deze zijn belangrijk, want per kleur bereken je het aantal tegels maal het aantal sterren in je stad.
Als de stapels op zijn, telt iedereen de punten en de speler met de meeste punten wint. Gelukkig zit er een handig scoreblokje in de doos, want het is best even rekenen.
Varianten
Naast een solovariant kun je ook met iets uitgebreidere regels spelen. Voor elk type district kan je score van sommige tegels verdubbelen als er aan bepaalde thematische voorwaarden wordt voldaan. Zo scoren bijvoorbeeld tempels die op een verhoging liggen dubbel en het zelfde geldt voor bazaars aan die aan een bijbehorend plein liggen. Dit werkt letterlijk exponentieel en het is daarmee nog belangrijker om tactisch te puzzelen waar welke tegel moet.
Wat vonden wij ervan?
Akropolis is een echt familiespel dat vanaf een jaar of acht tot tien al prima meegespeeld kan worden. Het simpele spelmechanisme van pakken en aanleggen werkt gewoon voortreffelijk. Toch ervaar ik zelf genoeg diepgang om ook met de wat meer ervaren gamers de bouwwedstrijd aan te gaan.
De speelduur is ook echt top. Met z’n tweeën ben je echt in een half uurtje klaar en met vier spelers duurt het misschien krap een uurtje.
Het spelmateriaal is zeer stevig en ziet er gewoon leuk uit. Wat ons betref blijven de Griekse bouwwerken van Akropolis dus zeker overeind en zal het nog vaak op tafel komen.