Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Woordbluf | Bedenk de langste woorden of bluf!

Woordbluf | Bedenk de langste woorden of bluf! 21 december 20201 Comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Ben je goed in het maken van lange woorden? Dan is dit echt een spel voor jou. Niet? Dan is er een andere kwaliteit die je goed moet kunnen beheersen, namelijk: je pokerface! De titel van Woordbluf zegt het al: je gaat tijdens dit spel bluffen! Dus gezicht in de plooi, niet in de lach schieten en winnen maar!

De inhoud van de doos

  • 36 letterkaarten
  • 18 spelerkaarten
  • een kladblok met scorevellen
  • een themadobbelsteen
  • de spelregels

Zo verloopt Woordbluf

Het doel van het spel is dat spelers punten verdienen door woorden te maken met de letters die op tafel liggen. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel wint. Het spel heeft twee varianten. Een beginnersvariant en een spel voor experts.

Elke speler krijgt aan het begin van het spel drie verschillende speelkaarten. Dat zijn de kaarten met de pijl, het kruisje en het vinkje. Daarnaast krijgt iedereen een leeg vel van het scoreblok. De letterkaarten komen gedekt in het midden van de tafel te liggen. De bovenste vier kaarten worden omgedraaid. Alle spelers bedenken nu een woord met deze letters.

Voorbeeld: Op tafel liggen de A, E, U en R. Daarmee kun je het woord ‘zwavelzuur’ maken.

Vervolgens moeten alle spelers een spelerkaart op tafel liggen die elk een eigen betekenis heeft:

Het vinkje (done): als je deze neerlegt geef je aan dat je een woord hebt verzonnen en niet verder wilt spelen. Deze leg je ook neer als je wilt bluffen omdat je geen woord kan verzinnen.

Het kruisje (quit): deze leg je neer als je geen woord kunt verzinnen en ook niet meer wilt spelen door bijvoorbeeld te bluffen.

Het pijltje (raise): hiermee geef je aan dat er nog een letter bij mag komen op tafel. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je een heel lang woord hebt of omdat je denkt dat je best een nieuw woord kan maken als er nog een letter komt. Je kan dit ook als bluf spelen en de ander laten denken dat je een woord hebt.

Als raise is gespeeld, wordt er nog een letter open op tafel gelegd . De andere spelers zijn verplicht om mee te spelen, tenzij ze quit hebben neergelegd. Het kan zijn dat de nieuwe letter niet in jouw eerste woord voorkomt, dan moet je dus creatief zijn en een nieuw woord bedenken of bluffen.

Naar aanleiding van de neergelegde spelerkaarten ga je kijken naar de punten. Als je allebei een vinkje hebt neergelegd betekent dat dat je een woord hebt of dat je hebt gebluft. Heb je gebluft en de ander betrapt je niet, dan krijg je 5 punten.

Als je denkt dat de ander bluft dan zeg je dat die persoon bluft. Heb je gelijk dan krijgt die speler 5 minpunten. Heb je ongelijk? Dan krijg je zelf 5 minpunten en de speler die blufte krijgt er 5.

Heb je een woord bedacht? Dan schrijf je het in de vakjes op je scorebord. Aan de hand van de hoeveelheid letters krijg je punten. Variërend tussen de 3 en 50. Daarnaast krijg je aan het eind van het spel ook nog punten voor de hoeveelheid woorden die je hebt. Variërend tussen de 0 en 50 punten.

Het spel eindigt als de kaartenstapel op is.

Heb je deze variant goed door? Dan kun je ook nog het expertniveau spelen. Dan maak je gebruik van de bijgeleverde dobbelsteen. Die geeft aan waar de woorden mee te maken moeten hebben. Categorieën op de dobbelsteen zijn plaatsnamen, flora en fauna, een tastbaar object, sport en gading, eten en hobby & muziek of theater. Dat maakt het spel echt een stuk lastiger omdat je minder woorden kunt gebruiken. Een extra uitdaging dus!

Dit vinden wij ervan:

Woordbluf van Just Games is een spelletje dat goed bij mijn man en mij past. Hij is leraar Nederlands en ik ben journalist. We zijn dus beiden erg van de taal. Mijn man met zijn woordgrappen nog net iets meer dan ik haha. 😉

Het is leuk om zo lang mogelijke woorden te maken en woorden die je niet dagelijks gebruikt. Nog leuker om te kijken of je de ander kan ‘lezen’ bij een blufpoging. Je kan het spel spelen met 2 tot 6 spelers. Ik denk dat het bluffen vooral een toevoeging is als je het met meer spelers speelt.

Woordbluf is gemakkelijk te begrijpen en de speelduur is zo’n 30 minuten per potje. De verschillende niveau’s zorgen ervoor dat je het spel kunt aanpassen aan je eigen woordenschat en puzzelkwaliteiten. Wij vonden het spelen met thema’s vrij ingewikkeld, maar ook wel weer extra uitdagend.

Klein minpuntje: wij vinden de sprong van 20 naar 50 punten te groot. Als iemand een woord heeft dat precies binnen de vakjes op het scoreveld past en daardoor 50 punten krijgt, haal je die persoon echt bijna niet meer in. Zoals hieronder mijn man met het woord krantenbezorger. Mooi gevonden natuurlijk, maar het zorgde bij ons voor een eindstand van 92-27. Aan de andere kant is het ook heel moeilijk om precies een woord met 15 letters te vinden dus dat mag ook best beloond worden, maar de overgang is wat te groot naar ons idee.

Verder is het echt een top spelletje om erbij te pakken en zeker ook vanwege de betaalbare prijs.

Meer spellen? Ken je Keer op Keer al van 999 Games?

Woordbluf van Denksport

€14,95,-
8.2

Speelplezier

8.0/10

Prijs

8.5/10

Begrijpelijkheid

8.0/10

Pros

  • Tactisch
  • Betaalbaar
  • Goed te begrijpen

Cons

  • Puntenovergang van 20 naar 50

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

One comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.