Afgelopen week schreven we voor het eerst over de TSNUKBOX. Een creatieve doos met daarin allerlei kunstzinnige opdrachten voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Ideaal als je graag creatief wil zijn, maar je niet weet waar je de ideeën vandaan moet halen. Via een flexibel abonnement, krijg je maandelijks drie opdrachten thuisgestuurd. En als je het handig vindt, kan je er ook alle benodigde knutselspullen erbij bestellen.
De doos is deze maand gevuld met allerlei opdrachten die te maken hebben met de kunststroming kubisme. Zo maakten Vayèn en ik vorige week samen een Drieluik genaamd ‘De Boom’. Kubisme is vooral bekend geworden door kunstenaar Pablo Picasso. Hij maakte ook veel kubistische portretten. Die kun je herkennen omdat alle ledematen niet in de juiste verhoudingen en op de juiste plek lijken geplaatst. Wij maken vandaag ook zo’n kubistisch portret. Wat het extra leuk maakt, is dat we ook de TSNUKBOX daar zelf voor mogen gebruiken.
De opdracht
Je vouwt de TSNUKBOX helemaal open en aan de binnenkant van de doos teken je allerlei onderdelen van het gezicht. Dus je begint met het hoofd, daarna oren, mond, ogen, oogbollen en neus. Daarna knip je alle onderdelen uit. Als je dat gedaan hebt, pak je de verf en de roller erbij. Je bestrijkt het hoofd met een laagje verf. En de natte kant druk je op het tekenpapier. Die laat je drogen en daarna kan je verder.
Daarna doe je hetzelfde met de andere onderdelen. Je kan ieder lichaamsdeel een ander kleurtje geven. Het is de bedoeling dat je juist niet de onderdelen op een plek legt waar ze horen. Zo deden wij de mond aan de zijkant van het gezicht en het ook waar eigenlijk een kin hoort te zitten.
Wij deden de opdracht voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar. Maar oudere kinderen (7 tot en met 9 jaar) maken ook een kubistisch portret. Zij schetsen een echt portret na, met hoekige vormen en meerdere aangezichten. Dat portret wordt overgetrokken op carbonpapier en dat carbonpapier leg je op een linosnede. Al de lijnen van je schets, trek je over. Als de tekening op de lino staat, neem je een schuts (een soort van hol mesje) en ga je de ruimtes tussen de lijntjes weggutsen. De linosnede bestrijk je uiteindelijk met inkt en op die manier komt je portret van de linosnede op het tekenpapier
De opdracht voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar komt overeen met die van kinderen van 7 tot en met 9 jaar. Er is wel een extra challenge; namelijk door de lino voor een tweede keer in een andere kleur over de eerste lino heen te leggen.
Wat vonden we ervan?
In grote lijnen zijn we allebei weer superenthousiast over de opdracht. Deze was een stuk uitdagender dan de vorige. En het was ook leuk dat we nu ook meer knutselspullen konden gebruiken. Vayèn keek vooral uit naar het verf rollen.
Maar er waren wel een paar dingen waar we van te voren geen rekening mee hadden gehouden. En daarom geef ik jullie nu tips, zodat jullie daar niet mee te maken krijgen. De kinderen moeten veel geduld opbrengen. Als je eenmaal het hoofd op het tekenpapier hebt gestenseld, moet je eigenlijk wachten tot het droog is voordat je bijvoorbeeld een oog kunt afdrukken. Dat duurde Vayèn allemaal te lang en daarom hield ze het dan ook vlot voor gezien. Mijn tip? Pak de haardroger erbij omdat proces te versnellen.
Daarnaast is de TSNUKBOX superstevig. Mooi natuurlijk omdat de spullen die erin zitten daardoor heel blijven. Maar het maakt het verrekte lastig om alle ledematen uit te knippen. Daarom mijn tip, teken op de uiteinden van de kartonnen doos en niet zoals wij, in het midden
In het begin gaat het moeizaam, maar oefening baart kunst. Op een gegeven moment weet je hoeveel verf je op het karton moet rollen om een goede afdruk te maken. Ik was eerst de hele tijd de verfroller aan het afspoelen om er daarna een nieuwe kleur op te doen. Maar dat neemt alleen maar veel tijd in beslag. Mijn tip: pak naast de roller ook twee of drie kwasten. Dat scheelt heel veel schoonmaken.
Uiteindelijk kreeg ook Vayèn de smaak te pakken en ging naast blauw, rood en geel ook kleuren mengen zodat we ook met groen aan de slag konden en maakten we twee superleuke kubistische portretten. Handtekening eronder en klaar is kees. Misschien ga ik ze wel inlijsten en ophangen!
De volgende keer ga ik trouwens zelf aan de slag met een opdracht voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Ik maak dan een Kubistisch Stilleven! Tot dan!
Wat je ook kan doen om je roller schoon te maken is een los papier ernaast te leggen, en daar de overige verf op uit te rollen.