Reviews Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Spyfall 2 – Ontmasker de spion!

Spyfall 2 – Ontmasker de spion! 1 februari 2020Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Spyfall 2 Jumping Turtle Games

Ben je op zoek naar een spel voor kinderen vanaf 14 jaar oud? Dan heb je met Spyfall 2 een echt partyspel in handen. Het is de opvolger van Spyfall maar nu nog leuker! Weet jij de spion in jullie midden te ontmaskeren?

Spyfall 2 – het partyspel

Als je Spyfall kent dan ben je al bekend met het doel van dit spel: de spion ontmaskeren! Ook in Spyfall 2 ben je hier druk mee bezig. In dit spel probeer je met dubbelzinnige antwoorden de vragen van je tegenstanders te beantwoorden. Ontdek jij wie die spion is en wie jouw medespelers zijn?

De inhoud

Spyfall 2 zit in een redelijk compact doosje, wat wat ons betreft makkelijk mee te nemen is (bijvoorbeeld op vakantie). Het spel bevat 240 kaarten (20 sets van 12 kaarten), 20 spionkaarten, 20 ziplock zakjes, een poster en de spelregels. Je hebt voor dit spel dus enkel kaarten nodig!

Spyfall 2 - de inhoud

De 20 sets van 12 locatiekaarten zijn superleuk om eens te bekijken. Ben jij tijdens het spel bijvoorbeeld een klant in de Chocoladefabriek, ben je een veiligheidsinspecteur in een Koolmijn of ben je een scheidsrechter in het stadion?

Hoe werkt het?

Voordat je begint moeten alle kaarten worden uitgezocht. Er zijn 20 verschillende locaties en op elke locatie kan je 12 rollen vervullen. Sorteer de kaarten en maak ze klaar om in het ziplock zakje te stoppen. Hiervoor heb je bijvoorbeeld de 12 Bejaardentehuis kaarten nodig, een spionkaart en een ziplock zakje. Schud de kaarten en leg er een spionkaart onder. Stop het stapeltje zo in het zakje dat je niet meer kunt zien om welke locatie het gaat.

Spyfall 2 - het partyspel

Je hebt dus uiteindelijk 20 zakjes met locaties op tafel liggen, de locaties zijn echter niet zichtbaar (zie de afbeelding hieronder). Leg daar de poster naast en je bent klaar om te beginnen! Aan het begin van het spel bespreek je of je met één of twee spionnen gaat spelen. Als er 6 of minder spelers zijn wordt er geadviseerd om met één spion te spelen.

Uit de stapel ziplock zakjes wordt een zakje kaarten getrokken en één van de spelers haalt deze voorzichtig uit het zakje, pakt het benodigde aantal kaarten en schud de spionkaart hier tussen. Vervolgens worden de kaarten uitgedeeld en weet iedere speler zijn rol!

Spyfall 2 - startopstelling

Nu is het de bedoeling van de spion om undercover te blijven tot het einde van de rond of de spion moet de locatie raden. Elke ronde duurt een aantal minuten, speel je het met 4 spelers dan duurt de ronde 6 minuten. Tijdens deze 6 minuten moeten de overige spelers proberen de spion in hun midden te ontmaskeren. Hoe je dat doet? Door vragen te stellen! En dit gebeurt om de beurt. De speler die de kaarten heeft verdeeld mag beginnen en stelt een vraag aan speler 2, vervolgens stelt speler 2 een vraag aan speler 4, etc. De rond eindigt op 3 manieren:

  1. De tijd is om
  2. Een speler wordt unaniem aangewezen als spion
  3. Op verzoek van de spion

De tijd is om spreekt voor zich, maar het ontmaskeren van een spion is wat lastiger. Elke speler mag de timer één keer per ronde stopzetten om iemand te beschuldigen en een stemming te laten plaatsvinden. Als iedereen (op de spion na) op de spion stemt is het spel voorbij, de speler die de spion beschuldigde krijgt een extra punt. Is er geen unanieme beslissing, dan gaat de rond verder. Zet de spion de timer stil en raadt hij de locatie, dan verdient hij een extra punt! Heb jij aan het eind van de (vooraf) afgesproken rondes de meeste punten? Dan ben jij de winnaar!

Het verschil met Spyfall

Heb je de eerste editie Spyfall in huis? Geen probleem! Deze is namelijk te combineren met Spyfall 2. Dus je doet sowieso geen miskoop! Verder zijn er een aantal kleine verschillen, zo is Spyfall 2 met meer spelers te spelen, maximaal 12 spelers (in plaats van 8) en er zitten meer locaties in het spel.

Wat vinden wij van Spyfall 2?

Wij hadden nog niet eerder een spel als Spyfall 2 gespeeld. We waren dus heel nieuwsgierig! En de kaarten en locaties alleen al zien er erg leuk uit! De kaarten zijn mooi vormgegeven en de locaties zijn origineel evenals de bijbehorende rollen. Dus onze eerste indruk was zeker goed!

Spyfall 2

De handleiding is prima te volgen en na het klaarleggen van het spel kan je aan de slag. In principe hoef je maar eenmaal de kaarten uit te zoeken, daarna kan je ze in de zakjes laten zitten.

De eerste rondes van het spel Spyfall 2 waren voor ons even wennen. Welke vragen stel je? Hoe verraad je niet dat je de spion bent? En terwijl je daarover nadenkt moet je ook goed luisteren naar wat anderen vragen en zeggen. Best even wennen dus!

Spyfall 2 - review

Wij speelden het spel met zijn vieren, maar volgens mij wordt het nog veel leuker als je dit met een grotere groep speelt. Dan wordt het nog een stuk lastiger! Speel dit spel overigens wel met spelers die een pokerface hebben, anders is de spion achterhalen misschien wel heel makkelijk!

Kennen jullie het spel Spyfall 2 van Jumping Turtle Games al?

Spyfall 2

€23,95
8.8

Kwaliteit

8.5/10

Prijs

8.5/10

Speelplezier

9.5/10

Pros

  • Je kunt het met een grote groep spelen (max. 12 spelers)
  • Ideaal tijdens een spelletjesavond

Cons

  • Af en toe wat gepruts om de kaarten in de zakjes te krijgen

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.