Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Point City | Punten sparen met stapelkorting

Point City | Punten sparen met stapelkorting 5 december 2023Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (11). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Point City

Wie houdt er niet van korting sparen? In Point City van White Goblin Games is dat precies wat je aan het doen bent. Steeds meer ontwikkelt je stadje zich tot een ware metropool en stapelt de korting zich letterlijk op voor nieuwe aankopen. Point City maakt gebruik van een van mijn meest favoriete spelsystemen: het bouwen van een ‘stapelkortingmachine’.

Inhoud

Point City is een familiespel voor twee tot vier spelers en in de spelregels is ook een solovariant te vinden. De vormgeving van de kaarten is erg kleurrijk en vrolijk. Point City wordt geleverd in een stevig en handzaam doosje.

Je krijgt een flinke stapel van 160 kaarten. Elke kaart heeft een voorkant met daarop een grondstof en een achterkant met een gebouw. Ook zijn er meer dan twintig fiches waarop bonusopdrachtjes staan voor extra punten. Grondstoffen in Point City zijn eigenlijk belangrijke elementen die je nodig hebt om een stad draaiende te houden. Deze worden weergegeven in vijf kleuren: Paars (Maatschappij), Roze (Techniek), Groen (Ecologie), Geel (Economie) en Oranje (Energie).

Hoe speel je Point City?

Dit spel deed me meteen denken aan een van mijn favoriete spellen: Splendor. Een goede balans in punten sprokkelen en tegelijkertijd korting opsparen is erg belangrijk.

De speelbeurt

In je beurt pak je altijd precies twee kaarten. Dit mag direct van de trekstapel of uit het openliggende aanbod van 16 kaarten. Bij het pakken uit het open aanbod moet je er wel op letten dat je eventuele gebouwen ook kunt betalen. De kaarten die je pakt moeten direct naast elkaar of onder elkaar liggen.

Grondstoffen en gebouwen

Nadat je grondstoffen hebt gepakt, leg je deze voor je in je verzameling. Eventuele jokers tellen voor een willekeurige grondstof en al snel zul je een gebouw kunnen betalen. Dit mag ook met een zojuist verkregen grondstof. Op de plaats van een grondstof wordt nu een gebouw gedraaid en op de plaats van een gebouw komt weer een grondstof. Hierdoor verandert het aanbod steeds en is het puzzelen hoe je aan je gebouwtjes komt.

Korting sparen

Het leukste aan Point City vind ik het sparen van korting. De kosten van de gebouwen staan onderin de kaart vermeld met heldere icoontjes. Eventuele punten voor de eindscore staan rechtsboven. Veel gebouwen hebben linksboven ook een grondstofsymbool staan. Hiermee krijg je korting op een volgende aankoop.

Wat mij betreft had het ook Discount City mogen heten. Punten sparen is leuk, maar als rechtgeaard Nederlander is er niets beter dan minder te betalen voor het zelfde. Voor een gebouw dat normaal drie ‘geld’ kost, ben je nu soms maar één gele kaart kwijt. Dit systeem werk erg soepel en bijna verslavend, want naarmate het spel vordert, worden gebouwen wel steeds duurder.

Bonuspunten

Dan zijn er ook speciale openbare gebouwen. Deze kosten wat meer grondstoffen dan andere gebouwen, maar kunnen veel punten opleveren. Bij het spelen van zo’n gebouw (met een gebouw-icoontje) mag je een bonusfiche pakken. Deze zijn vooral handig als je veel gebouwen hebt van een bepaalde soort.

Wie wint?

Voordat het spel begint, worden er een kaarten uit het spel genomen op basis van het aantal spelers. Hierdoor krijgen alle spelers evenveel beurten en is er dus geen startspelervoordeel of -nadeel. Point City eindigt als de trekstapel leeg is. Degene die met al zijn gebouwtjes en bonusfiches de meeste punten bij elkaar heeft verzamelt, wint.

Wat vonden wij ervan?

Je kunt Point City binnen vijf minuten uitleggen en daarna kan iedereen meteen aan de gang. Wel is het duidelijk dat je niet te snel alleen voor de punten moet gaan, want het gebrek aan korting gaat je zeker opbreken in een later stadium.

Een klein minpunt is de gedekte trekstapel. Misschien zijn er gezinnen of andere spelersgroepen waarbij alles constant kaarsecht uitgelijnd wordt. Bij ons is dat niet het geval en de trekstapel verandert vaak al snel in een vrolijke toren van Pisa. Het probleem is dat de tweede kaart van de stapel dan zichtbaar wordt. Dit is geen drama, maar als het een joker is of net de kleur die je zoekt, dan voelt het een beetje als valsspelen als je besluit van de stapel te trekken.

Een van de beste graadmeters voor een leuk spel is om te kijken of het vaak op tafel komt. Bij Point City is dat zeker het geval. De kleurrijke vormgeving, soepele gameplay en een flinke dosis korting sparen, maken Point City tot een zeer geslaagd familiespel.

Point City

+/- 25 euro
7.7

Prijs/kwaliteit

7.0/10

Speelplezier

8.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Pros

  • Soepele gameplay
  • Kleurrijk en overzichtelijk
  • Stevig materiaal

Cons

  • Beetje prijzig
  • Spiekbaar stapeltje 🙂

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (11). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.