Boeken, School en Vrije tijd

Pinkeltje in Madurodam

Pinkeltje in Madurodam 26 oktober 2018Leave a comment

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Zijn jullie ook opgegroeid met de boeken van Pinkeltje? Ik had vroeger een hele verzameling. En ook de kinderen van nu kinderen opgroeien met de kinderboekenreeks van de Nederlandse schrijver Dick Laan met in de hoofdrol het gelijknamige personage. Zo is er een volledig herziene versie verkrijgbaar van een eerder verschenen verhaal: Pinkeltje in Madurodam.

Pinkeltje in Madurodam

Pinkeltje in MadurodamNa zijn avonturen in de Efteling, het Rijksmuseum, het Dolfinarium en het Spoorwegmuseum belandt Pinkeltje ditmaal in Madurodam. Als Pinkeltje op bezoek gaat bij de vijf muizenbroers, vertelt Grijshuid hem over een plek waar alles op pinkeltjesformaat is. Pinkeltje kan zijn oren niet geloven. Hij wil niets liever dan er een kijkje gaan nemen! Pinkeltje en Grijshuid stappen samen in een speelgoed-drone en voor ze het weten landen ze in een wel heel bijzondere stad: Madurodam! Pinkeltje brengt er een bezoekje aan de kermis, stapt aan boord van een prachtig schip en sluit vriendschap met Piet Papegaai. En hij ontdekt dat Madurodam in groot gevaar is… Samen met Grijshuid en Piet Papegaai verzint Pinkeltje een gewaagd plan. Zal het ze lukken om Madurodam te redden?

Pinkeltje

Pinkeltje, een mannetje niet groter dan je pink, is te herkennen aan zijn witte baard en zijn blauwe puntmuts. Hoe geliefd Pinkeltje in Nederland is, blijkt ook uit het feit dat tientallen scholen en peuterspeelzalen de naam Pinkeltje, Pinkelotje of Wolkewietje voeren. In meerdere plaatsen zijn zelfs straten naar Dick Laan genoemd.

Dick Laan

Dick Laan (1894-1973) begon zijn loopbaan in de stoomolieslagerij Crok & Laan van zijn vader, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam het bedrijf stil te liggen en wijdde hij zich aan zijn grootste hobby: filmen. Vanaf 1917 maakte hij zo’n 50 speelfilms en documentaires. Daarna begon hij met het schrijven van boeken. In 1939 verscheen De avonturen van Pinkeltje en er volgden nog 30 andere boeken, waarvan de laatste vier én een speelfilm postuum.  Sinds 2014 wordt de reeks weer verder gezet onder het pseudoniem Studio Dick Laan. In totaal verschenen er 34 leesboeken, 38 prentenboeken en een paar omnibussen.

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.