Speelgoed van het Jaar 2018 Spellen en Puzzels

Paco Sako: Een nieuwe manier van schaken

Paco Sako: Een nieuwe manier van schaken 27 oktober 20184 Comments

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Paco Sako

Bij Alles Over Speelgoed besteden we nog steeds volop aandacht aan de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2018. Genomineerd in de categorie 18+ is het spel Paco Sako. Dit is een soort schaken, maar toch ook weer totaal anders! En wij mogen een exemplaar van dit bijzondere spel weggeven. En we hebben ook nog eens de ontwerper, de Nederlandse kunstenaar en vader Felix Albers, mogen interviewen! Lees snel verder!

Paco Sako

Paco Sako

Wat is Paco Sako precies voor een spel?

Paco Sako is een nieuwe vorm van schaken. In de basis hetzelfde, maar uiteindelijk heel anders. Het is om verschillende redenen erg leuk, toegankelijk, creatief en verrassend voor beide spelers.

Waarin verschilt het van regulier schaken?

Je hebt dezelfde stukken, hetzelfde bord en de stukken hebben dezelfde bewegingen. Maar vanaf het moment van slaan wordt hier een “omarming” gemaakt. En vanaf dat moment neemt het spel een andere richting. Het is eigenlijk niet meer te vergelijken met het traditionele schaken, maar echt heel mooi! Mooie balansen, patronen, trucjes, snelheid en dynamiek. Daarnaast behoud je allebei al je stukken en daarmee waarde op het bord, iets wat het spel tot de laatste zet voor beiden levendig houdt.

Waar komt het idee voor Paco Sako vandaan?

Paco SakoIk kreeg een kind en dacht erover wat ik hem straks allemaal zou leren in zijn leven. Schaken was een van die dingen, maar mijn gevoel neigde naar een omarming wanneer ik dit zou gaan spelen met hem. Daarmee kon ik een andere expressie op het schaakbord tonen en wellicht een andere ideologie meegeven. Het ligt een beetje in het verlengde van mijn kunstenaars bestaan. Daarnaast heb ik schaken geleerd van mijn vader en die zou dit ook wel heel mooi gevonden hebben.

Is het spel toegankelijk voor iedereen? Of best lastig?

Het is toegankelijk. Wanneer mensen het voor het eerst zien, dan denken ze dat het nog moeilijker is dan schaken, maar dat is niet zo. Het is anders en er zitten een paar hele toegankelijke aspecten aan. Je verliest geen stukken, je kan vrijuit spelen en om te beginnen op kleine patroontjes gaan letten. Dat haalt soms zelfs het moeilijke vooruitdenken er een beetje uit. Daarnaast is de laatste set een omarming dus geen vrees. 🙂 Je moet de swung van het spelletje even gaan zien. Er zit uiteindelijk ook echt wel diepgang in en partijen kunnen heel interessant worden, maar over het algemeen is het goed te leren.

Vanaf welke leeftijd kan het gespeeld worden?

We hebben kinderen van 9 en 10 jaar gehad die het zo oppakken. Mijn zoon is nu bijna 4 en doet alsof hij speelt. Hij speelt al een poosje met de stukken, ook zonder bord en kent de namen en opstelling. Ik ga binnenkort eens zien of hij per stuk de stappen kan gaan begrijpen. Over het algemeen moeten 7-jarigen het wel kunnen gaan leren. Het is echt een spel voor het leven, voor alle leeftijden en niveaus. Wat mij betreft begint het spelen met de kennismaking met de stukken, nog zonder bord.

Nu dus genomineerd voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar. Een mooie erkenning ?

Ja fantastisch! Je stapt een wereld van het gesettelde schaken in. Dat lijkt een afgebakend gebied, maar Paco Sako is zo anders, vernieuwend en verfrissend dat het echt een eigen plekje heeft veroverd. Dit is dan een enorme blijk aan het publiek dat het goed is. Dat het werkt en leuk is. Ik denk zelfs dat er een mogelijkheid is dat mensen die niet of nooit hebben geschaakt hier juist wel een uitdaging in zien. En mooi om te zien is dat goede schakers het spel ook al omarmen met goede kritieken. De nominatie is een enorme erkenning.

Paco Sako

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

4 comments

  1. het spel Pako Saco is het perfekte cadeau voor mijn oudste kleindochter
    verras haar maar met dit prachtige exemplaar

  2. Ik ben na het lezen toch wel erg nieuwsgierig! Ik zie het nog niet helemaal voor me, maar dat komt vast goed. Ik denk dat mijn zoon dit ook wel leuk zal vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.