Dagje uit

Oude Ambachten & Speelgoed Museum | Uittip!

Oude Ambachten & Speelgoed Museum | Uittip! 5 juli 2020Leave a comment

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Wij zijn gek op dagjes weg! Toen we onlangs werden uitgenodigd om langs te komen bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in het Gelderse Terschuur, vonden we dat dan ook een hartstikke goed idee. Spencer (5) en ik trokken op een mooie zaterdag naar het dorpje vlakbij Barneveld. Vandaag lees je onze bevindingen.

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Het museum is een uit de hand gelopen hobby van Kees Bakker. Hij begon 30 jaar geleden met het sparen van allerlei spullen. Ook runde hij een veehouderij, op het erf van zijn ouders, die een kaasmakerij/boerderij. Maar de gemeente had andere plannen met het terrein en Bakker besloot zijn boerenleven vaarwel te zeggen en zich te richten op zijn verzameling. Dit werd uiteindelijk zelfs een museum dat vandaag de dag nog bestaat: Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Jaarlijks trekt het museum 35.000 bezoekers. De totale collectie bestaat uit 1 miljoen (!!) items. Je kunt er 160 ambachten zien. Ook is er een deel met speelgoed, een speelkamer en een buitendeel waar onder meer Oud-Hollandse spellen gespeeld kunnen worden.

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Onze bevindingen

Ambachten

We werden hartelijk ontvangen door Kees Bakker en kregen uitleg over het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen. Wat ons gelijk opviel is de enorme hoeveelheid spullen. Werkelijk overal staan spulletjes, waar je ook kijkt. Je moet dan ook jassen en tassen in de auto laten, zodat je niets om kunt gooien. Spencer bleef gelukkig netjes van alle breekbare spullen af en onze tocht kon beginnen. Je maakt een wandeling langs kamertjes/winkeltjes. Daarin staan allerlei spullen uitgestald die met dat thema te maken hebben. Zo kwamen we langs een hoedenwinkel, een schoenmaker, een boer en nog véél meer.

Leuk daarin is dat er ook veel machines staan en dat vond Spencer prachtig. Vrijwel niets staat achter een hek of dergelijke, dus de kinderen kunnen veel aanraken en uitproberen. De machines vond Spencer heel erg cool. Ik vind het altijd zo jammer als je in een museum bent met kinderen en de kids werkelijk niets mogen aanraken, maar dat is hier dus zeker niet het geval. Pluspunt!!

Ik denk dat voor veel mensen van mijn ouders generatie het een feest der herkenning is! Ik had dat zelf voornamelijk met het speelgoed gedeelte. Onder de foto meer daarover!

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Speelgoed

Naast ontzettend veel ambachten, is het ook een speelgoedmuseum in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. En dat zag Spencer wel zitten natuurlijk. Ik ook, want dat was wel een feest der herkenning! Ik zag LEGO waar ik vroeger zelf nog mee heb gespeeld en nog veel meer. Het speelgoed staat meer in kasten en achter slot en grendel dan de spullen in het andere deel. Maar daar hebben ze iets slims op gevonden; op veel plekken kunnen kinderen op een knop drukken en dan gaan er bijvoorbeeld auto’s racen, treinen rijden, helikopters vliegen of een grote robot praten. Spencer was helemáál verliefd op de treinenbanen. Snap ik ook wel, je kon geloof ik vijf treinen tegelijk laten rijden. Dat is natuurlijk ook heel tof. Zelf vond ik onderstaand K’NEX reuzenrad erg gaaf. Deze mocht je overigens (heel begrijpelijk) niet aanraken.

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Speelkamer

Er is ook een speelkamer in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Hier mogen de kinderen hun gang gaan en mag alles aangeraakt worden. Er is van alles te doen; LEGO bouwen, sjoelen, knikkeren, er staat zelfs een wipwap en er is een ballenbak. Echt heel leuk gedaan en Spencer heeft zich daar uitstekend vermaakt!

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Buitendeel

Naast een terras buiten, is er ook een deel met Oud-Hollandse spellen bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Je krijgt een scorekaart mee en dan kun je aan de slag. Ook kun je buiten nog allerlei werktuigen bekijken. Wij hebben ons vermaakt met ringwerpen, blik gooien en de rest van de spellen! Bij ieder spel staat een uitleg en een puntentelling (voor de scorekaart). Gelukkig hadden we mazzel met het weer, dus we hebben alle tijd genomen met de spellen.

Oude Ambachten & Speelgoed Museumv

Oh ja en tot slot nog een nieuwtje! Vanaf 1 juli is er een Barbie expositie te zien in het museum!

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Wil je ook het museum bezoeken? Dat kan uiteraard. Volwassenen betalen 10.95. Kinderen van 5 tot 14 jaar 8,95. Kinderen t/m 4 jaar zijn gratis. Helaas is de Museumjaarkaart er niet geldig.

Wij hebben ons dik twee uur vermaakt in het museum. Met iets oudere kinderen weet ik zeker dat je je er langer kunt vermaken, maar voor een kind van vijf is dit prima. Het museum is een goede tip voor in de zomervakantie!!

Leestip: 8x het leukste buitenspeelgoed

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

8.8

Speelplezier

9.5/10

Prijs

8.0/10

Pros

  • Heel veel te zien en te doen
  • Kinderen mogen veel aanraken en zelf doen
  • Voor volwassenen een feest der herkenning

Cons

  • Museumjaarkaart niet geldig

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.