Reviews Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Match de kleuren bij Tantrix

Match de kleuren bij Tantrix 28 oktober 2021Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Tantrix

Houd je van puzzelen of van spelletjes die om snelheid draaien? Dan is Tantrix echt wat voor jou! Je kunt het in je eentje spelen, maar ook met vijf anderen. Het is al goed te snappen vanaf vijf a zes jaar en daardoor kun je het ook leuk met je kind(eren) spelen. Het principe is simpel: match de kleuren!

Wat zit er in de doos van Tantrix?

In deze Tantrix pocket set zitten 56 tegels, met daarop lijnen in verschillende kleuren. Geen één tegel is hetzelfde en met alle tegels kan er op verschillende manieren gespeeld worden.

De tegels zitten in een zwart zakje en in het doosje zitten natuurlijk ook de spelregels.

Wat is Tantrix?

Tantrix is bedacht door een man uit Nieuw-Zeeland. Hij was als kind altijd gek van Monopoly, schaken en mahjong. Later werd hij backgammon kampioen van zijn land. Hij had uiteindelijk een eigen spellenwinkel en bedacht Tantrix toen hij aan het backpacken was door Chili. Grappig detail: er kwam in 1988 een online wereldkampioenschap Tantrix en de maker deed elk jaar mee maar won pas in 2007.

Je kunt met de tegels drie dingen doen, namelijk puzzelen, spelen of puzzelspellen spelen.

Bij puzzelen kun je aan de hand van verschillende opdrachten met de tegels breinbrekers puzzelen, van makkelijk tot moeilijk. Bij spelen speel je tegen elkaar en bij puzzelspellen combineer je het puzzelen met de spelelementen.

Er zijn een paar basisbegrippen binnen het spel:

  • Match: De kleuren van de tegels moeten in elkaar overlopen. Je sluit dus groen op groen aan, rood op rood, geel op geel etc. Het voorbeeld op onderstaande foto mag dus niet:
  • Gobble: Dat is een ruimte die omringt wordt door drie of meer Tantrix tegels, een open gat als het ware.
  • Lus: Een lijn van dezelfde kleur loopt over meerdere tegels en komt uiteindelijk weer op het beginpunt uit. Het hoeft geen perfecte cirkel te zijn en hij mag alle kanten op slingeren.
  • De Tantrix: Dat is eigenlijk het speelveld. Dus de tegels die tegen elkaar aanliggen.
  • Verschillen in lijnen: De lijnen op de tegels zijn per tegel verschillend en hebben verschillende kleuren. Maar er zijn ook verschillende soorten lijnen. Je hebt korte lijnen, rechte lijnen en een lange bocht.

Verschillende soorten spelletjes

Tantrix kun je op allerlei manieren spelen. In de spelregels worden zes varianten uitgelegd. Namelijk:

  • Discovery
  • Gobble
  • Familiespel
  • Tantrix Sollitaire
  • Regenboogpuzzels
  • Tangle-puzzels

Ik zal ze niet allemaal per stuk uitleggen, maar ik wil er wel twee uitlichten. Als je het spel nog niet kent, is het het handigst om te beginnen met Tantrix Discovery.

Tantrix Discovery:

Allereerst leg je alle tegels omgekeerd op tafel neer zodat de getallen zichtbaar zijn. Je zoekt tegels 1,2 en 3. Deze vormen de eerste Discovery puzzel. Je draait de tegels om en omdat tegel drie een gele achterkant heeft, maak je een gele lus.

Als dit gelukt is, pak je de tegel met het nummer vier erop. Die tegel is rood. Daarom maak je nu een rode lus van de vier tegels. Dit blijf je elke keer herhalen met een hoger nummer.

Het is niet toegestaan om gaten in de Tantrix te hebben en alle kleuren moeten goed op elkaar uitkomen.

In totaal kun je dit spel met 30 tegels spelen. Vanaf tegel vijftien wordt het iets lastiger en komt er een vierde kleur op de tegels bij.

Tantrix Gobble

Dit spelletje bestaat er in twee varianten. Namelijk een variant voor één speler of voor twee tot zes spelers. Je kunt het spelen vanaf 5 jaar oud en het duurt ongeveer 10 minuten. Dit spelletje draait eigenlijk vooral om snelheid en niet om strategie en is daarom erg leuk om even tussendoor te doen.

Bij dit spel is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk al je tegels aanlegt. Als je een nieuwe tegel neerlegt moet hij minimaal twee andere tegels raken en natuurlijk weer matchen met de kleuren. Je krijgt ook punten als je een Gobble opvult. Dat is een open ruimte. Op onderstaande foto zie je bij A en B de open ruimtes die Gobbles genoemd worden.

In de enkele speler variant stop je alle tegels in de zak en je schudt ze door elkaar. Je pakt twee willekeurige tegels uit de zak en legt ze midden op tafel tegen elkaar aan. Vervolgens pak je steeds een nieuwe tegel en leg je hem bij de Tantrix aan. Elke nieuwe tegel die je pakt, maar je niet kwijt kunt in de Tantrix, mag je met de lijnen naar boven op een aparte stapel leggen. Dat is de aflegstapel. Elke keer als je een Gobble (zoals hierboven bij A) weet te vullen, mag je de bovenste tegel van de aflegstapel terug in de zak stoppen of bij de Tantrix aanleggen. Het spel eindigt als de tegels in de zak op zijn. Je probeert te eindigen met zo min mogelijk tegels op de aflegstapel.

Bij de variant met meerdere spelers speel je tegelijk. Twee tegels worden weer in het midden gelegd en de rest verdeel je onder de spelers. Eén speler roept NU en daarna legt iedereen tegelijkertijd een tegel aan. Als een speler een Gobble weet te vullen roept hij GOBBLE en mag deze speler een tegel aan een andere speler geven. Een Gobble is normaal een gat omringd door 3 tegels, maar als een speler een gat omringd door vier of meer tegels weet te vullen dan geldt het als een dubbele Gobble en mag hij twee tegels weggeven. Spelers roepen KLAAR als ze hun laatste tegel hebben aangelegd. De speler die als eerste al zijn tegels kwijt is, wint.

Hierboven heb ik twee spelvarianten uitgelegd, maar je kunt dus ook allerlei puzzels maken. In het spelregelboekje staan allerlei opdrachten die je zelf kunt uitvoeren.

Zo kun je bijvoorbeeld met tien tegels een piramidevorm neerleggen met daarop een blauwe lus. Of een piramide van vijftien tegels met een rode lijn bijvoorbeeld.

Dit vinden we van het spel

Tantrix is een spelletje dat ik al wel van naam kende en vaak voorbij had zien komen, maar zelf nog nooit had gespeeld. Het fijne is dat het ontzettend gemakkelijk te snappen is.

Maar hoewel het principe simpel is, kun je toch alle kanten op met het spel omdat er zoveel verschillende spelvarianten zijn. Je kunt lekker in je eentje een paar breinbrekers puzzelen of je kunt een snelheid spelletje doen met meerdere personen of je kinderen.

Ik heb het spelletje nu een aantal keer gespeeld met mijn dochter van zeven en ze vindt het ontzettend leuk om samen te puzzelen. Het is uitdagend voor haar, maar wel heel goed te begrijpen.

Ik denk niet dat ik het snel met vrienden zou spelen omdat we dan toch sneller een groter spel pakken, maar ik heb het de afgelopen weken er wel heel vaak bij gepakt met de kinderen en dat was een groot succes. Zeker een aanrader dus!

Meer Tucker’s Fun Factory? Ken je Beam me up al?

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.