Asmodee Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Leuk spel voor 2, Splendor Duel! | Review

Leuk spel voor 2, Splendor Duel! | Review 7 januari 2023Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Splendor Duel

Sommigen van jullie kennen misschien het spel Splendor wel. Een tof bordspel van Asmodee, dat al even bestaat en in 2015 nog een Nederlandse Spellenprijs won in de categorie familie. Nu is er ook de tweespeler-variant Splendor Duel. Het principe van het spel blijft hetzelfde; je verzamelt stenen en koopt kaarten zodat je daarmee nog meer kaarten kunt kopen. Uiteindelijk scoor je punten met kaarten en win je als je er genoeg hebt. Duel heeft wel wat andere elementen dan Splendor en is daardoor een leuke nieuwe variant. Hij is op zichzelf te spelen.

Dit zit er in de doos

  • 1 overwinningstegel
  • 67 juweelkaarten, verdeeld in drie niveaus
  • 1 zak
  • 3 privilege-rollen
  • 25 fiches
  • 1 spelbord
  • 4 kroonkaarten

Zo speel je het Splendor Duel

Eerst tref je wat voorbereidingen. Je legt drie stapels kaarten neer per niveau. Dus niveau één, twee en drie. Van elk niveau leg je kaarten open. Drie van niveau drie, vier van niveau twee en vijf van niveau één. Zo ontstaat er een kaartenpiramide. Daarna leg je een speelbord in het midden van de tafel en leg je er willekeurig de 25 fiches op.

Vervolgens komen naast het bord nog de drie privilege-rollen te staan en vier kroonkaarten liggen aan de zijkant. Vervolgens wordt er een startspeler aangewezen. De andere speler krijgt alvast één privilege-rol.

Het bord van Splendor Duel ziet er dan zo uit:

Optionele acties en verplichte acties

De speler die aan de beurt is, kan eerst een ‘optionele actie’ uitvoeren:

  1. Hij zet een privilege-rol in. In ruil daarvoor mag hij van het bord een edelsteen of parel naar keuze pakken (maar geen goud).
  2. Hij vult het spelbord aan als er lege plekken op het bord zijn en geeft zijn tegenstander een privilege-rol (als er op dat moment geen privilege meer is, mag je die van je tegenstander afpakken).

Daarnaast zijn er tijdens een beurt ‘verplichte acties’, namelijk:

  1. Je neemt maximaal drie fiches van het bord (die moeten horizontaal, verticaal of diagonaal aan elkaar liggen). Als je daarbij drie van dezelfde kleurt pakt of twee parels, krijgt de tegenstander een privilege-rol. Goud pakken is niet toegestaan.
  2. Je neemt een goudfiche en reserveert een juweelkaart uit de piramide. Die leg je vervolgens op de kop naast je neer en kan je later in het spel aanschaffen. Na het reserveren vul je de kaartenpiramide weer aan.
  3. Je koopt een juweelkaart. Zo’n kaart is of één of meerdere juwelen waard, geeft soms punten of kroontjes of het heeft een eigenschap. Op de kaart staat wat je ervoor moet betalen. Dat kun je doen door de kaarten die je eerder verzamelt hebt of met fiches die je eerder hebt gepakt. Goudfiches zijn een joker en dus een edelsteen of parel naar keuze. De kaart legt je voor je neer.

Op de kaarten die je koopt staan soms ook eigenschappen. Zo kun je een extra beurt krijgen of een privilege-rol. De eigenschap op de kaart moet je direct uitvoeren:

Op de kaarten staan ook kroontjes. Als je er drie hebt verzamelt, mag je een kroonkaart pakken die naast het spelbord ligt. Ook daar staan weer bovenstaande eigenschappen op die je gelijk kunt inzetten. Bij zes kronen geldt hetzelfde en mag je weer een kroonkaart pakken. De kaarten kunnen ook punten opleveren.

De kroonkaart

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je drie dingen verzamelt en als je van één van die dingen voldoende hebt, eindigt Splendor Duel en win je!

Namelijk:

  1. Je hebt op je kaarten 20 of meer punten
  2. Je hebt 10 of meer kronen op je kaarten staan
  3. Je hebt 10 of meer punten op kaarten van dezelfde soort

Dit vind ik ervan

Splendor Duel is een leuk, simpel en tactisch spelletje. Je leest de spelregels eenmaal door en je kunt het gelijk spelen. Dat kost je nog geen 15 minuten. Ik vind dat het goed evenwichtig in elkaar zit. Zo kost een duurdere kaart je vaak meerdere beurten, maar heb je er op termijn weer meer aan. En als je ervoor kiest om de pot aan te vullen en daardoor een voordeel te hebben, krijgt de ander een privilege-rol en heeft daardoor ook weer iets van voordeel.

Je moet niet alleen op je eigen spel letten, maar ook op dat van je tegenstander en ik kan mij voorstellen dat als je het vaker speelt je elkaar ook dwars kunt gaan zitten. Je kan dan bijvoorbeeld een kaart reserveren waar de ander voor aan het sparen is om die speler dwars te zitten. Maar je kunt het ook gezellig houden en elkaar niet dwars zitten 😉

Ik vind het spelmateriaal ook erg mooi. Vooral de munten. Die zijn verzwaard en mooi gemaakt, dit materiaal ken ik niet zo van andere spellen. Tussen alle leuke bordspellen op de markt weet dit spel zich toch weer te onderscheiden!

Omdat de kaartenpiramide bij elk spel anders is en de keuze van spelers ook, is het elke pot weer anders en kun je niet altijd voor dezelfde tactiek gaan. Dat maakt het spel goed herspeelbaar! Leuk om weer eens een nieuw spel voor twee spelers te hebben, voor een prima prijs!

Meer bordspellen? Lees hier onze review van Dodo.

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.