Vroeger vond ik het echt ontzettend leuk om samen met mijn ouders of broers en zussen een spel te spelen. Bij ons was de absolute favoriet Hotel. Toen ik ouder was heb ik dat spel een keer voor mijn verjaardag gevraagd, alleen al vanwege de nostalgie haha. Hoe leuk is dat ik nu zelf ook zulke herinneringen kan maken met mijn eigen kinderen. Lekker aan tafel samen een spel spelen. Het Squla familie bordspel is hier heel geschikt voor. Het is voor kinderen vanaf groep vier en duurt ongeveer 30 minuten. Je kan het met 2 tot 4 spelers spelen en het leuke is: je leert er ook nog wat van!
Dit zit er in de doos
- Het speelbord
- 2 dobbelstenen
- 4 Squla pionnen
- 15 vragenkaarten per groep (4,5,6,7,8 en ‘ouders’)
- Nakijkkaart
- 4 scoreboekjes
- Fiches
- Boogdelen
- De spelregels
- Een code zodat je Squla online kan uitproberen voor 30 dagen!
Zo werkt het spel!
Het doel van Squla familie bordspel is om zoveel mogelijk punten te verdienen. Dat doe je door het beantwoorden van vragen. Je kiest voordat het spel begint het stapeltje kaarten dat past bij de groep van je kind. Als je meerdere kinderen hebt, pak je per beurt het juiste stapeltje kaarten. Zo heb je vragen die passen bij het juiste niveau. Vervolgens schud je alle fiches en leg je ze met de punten naar beneden op het speelbord. Alle fiches die overblijven leg je naast het bord. Dat is de pot.
Alle boogdelen leg je ook naast het bord. Vervolgens kiest elke speler een gekleurde pion en ziet die op een plek op het veld. De jongste speler mag beginnen!
De speler gooit de dobbelstenen en mag na de worp kiezen of hij/zij één dobbelsteen gebruikt of allebei. Je hebt dan dus een keuze op welk vakje je uitkomt. De kleuren van de vakjes op het veld geven de categorieën aan: aardrijkskunde, natuur & techniek, taal, rekenen en geschiedenis.
Als er op het vakje waar je komt te staan een fiche ligt, pakt de speler rechts van je een vragenkaart en leest de vraag hardop voor. Heb je antwoord gegeven? Dan controleert de speler met de nakijkkaart of dat het juiste antwoord was.
Als je het antwoord fout hebt of als er geen fiche op het vakje ligt gebeurt er niks. Ligt er wel een fiche? Dan mag je het na het goede antwoord oppakken en bekijken. Als het een actiefiche is voer je de actie uit en leg je het fiche op zijn kop in je scoreblok.
Als het een puntenfiche is leg je hem ook op zijn kop in je scoreblok en zorg je ervoor dat andere spelers niet zien of het 1,2 of 3 punten zijn. Daarnaast mag je een boogdeel in de kleur van het vakje waar je op staat in je scoreblok leggen als je die kleur nog niet hebt.
Nadat je dit gedaan hebt leg je de vragenkaart onder de stapel en leg je een nieuw fiche op het vakje waar je staat neer. De volgende speler is aan de beurt!
Als één van de spelers het scoreboekje vol heeft met fiches eindigt het spel direct en worden de punten geteld. Bij een complete boog krijg je nog eens tien punten extra! De speler met de meeste punten heeft gewonnen!
Dit vinden wij van het spel!
Het Squla familie bordspel is bij mijn dochter van 7 ontzettend in de smaak gevallen. Zij houdt wel echt van leerzame spelletjes en het beantwoorden van vragen. Ze zit nog in groep 3, dus soms was het nog net even te moeilijk voor haar. Omdat ze zelf de vragen moet voorlezen is het belangrijk dat je kindje al wel kan lezen. Wij moesten nu nog wel helpen bij het lezen van moeilijke woorden.
De spelopzet is makkelijk te begrijpen, het spel heeft originele vragen en is ook lekker competitief door de fiches. Dat maakt het wel heel dynamisch. Het doet me een beetje denken aan Trivia en is zeker een aanrader als je kinderen in de basisschool leeftijd hebt!
Nog meer spellen van Squla: de Flitsquiz
Naast het familie bordspel, heeft Squla ook nog andere spelletjes. Zoals de Flitsquiz! Het idee is simpel: op elk kaartje staat een quizvraag. Als ouder lees je die vraag voor aan je kind. Voor elk goed antwoord, krijgt je kind een flitsmuntje. Het is de bedoeling dat je kind na vijf vragen drie of meerdere muntjes heeft verzameld. Lukt dat niet? Dan speel je gewoon een extra vraag totdat je kind drie muntjes heeft.
Je kunt het spelletje ook met meerdere kinderen spelen. Alle spelers krijgen dan twee muntjes. De spelleider leest de vraag voor en de kinderen geven antwoord. Na twaalf vragen tel je wie de meeste muntjes heeft en die speler wint!
Er zijn drie FlitsQuiz spellen gemaakt voor de groepen 1 t/m 3, 4 – 5 en 6 t/m 8. De vragen zijn erg origineel en zo leert je kind ook handige weetjes! Zoals wat wij vieren op 4 oktober en welke groente familie is van de paddestoel.
Meer Squla? Ken je het Squla Zomerboek & Squla spelen leren al?