Reviews Spellen en Puzzels

Holmes: een leuk spel om met z’n tweeën te doen!

Holmes: een leuk spel om met z’n tweeën te doen! 18 april 2020Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Holmes

Ben je op zoek naar een leuk spel om samen te doen en houd je van competitieve en tactische elementen in een spel? Dan is Holmes van White Goblin Games echt wat voor jou/jullie!

In het kort komt het erop neer dat je zoveel mogelijk punten moet scoren door het verzamelen van kaarten. Van sommige zijn er meer dan van de andere. Je kunt de kaarten krijgen door jouw drie pionnen op karakters te leggen die er allemaal voor zorgen dat je bepaalde acties kunt uitvoeren. Elk spel is weer anders en daardoor moet je elke keer weer goed nadenken over je tactiek!

De inhoud

Het bordspel wordt geleverd in een compact vierkant doosje. Daarin zitten 52 aanwijzingenkaarten, 10 personenkaarten, 24 invloedsfiches, 1 speelbord, 6 actiemarkers, 2 rolkaarten, 2 overzichtskaarten, 2 Mycroft kaarten en de spelregels.

Hoe werkt Holmes?

Het spel begint met een speelbord met daarop drie vaste personen. Naast de personen op het bord zijn er nog tien personen op kaartjes. Voordat het spel begint krijgen beide spelers twee personenkaarten. Ze kiezen er elk één en leggen deze ook op het spelbord, waardoor er nu vijf personen liggen.

De jongste speler mag vervolgens kiezen of hij Sherlock of Moriarty is. Dus Sherlock de detective of Moriarty die door Sherlock in de films ook wel ‘De Napoleon van de misdaad’ wordt genoemd. Opzich maakt het niet heel veel uit welke rol je hebt in het spel.

Beide spelers krijgen drie actiemarkers (je pionnen) en zes invloedsfiches (de vergrootglasjes). Vervolgens worden er nog vier aanwijzingskaarten opengelegd, dat is het aanbod. De aanwijzingskaarten zijn kaarten met daarop bepaalde voorwerpen zoals een knoop, sigaret of voetafdruk. Alles ligt klaar en het spel kan beginnen!

Het spel heeft zeven rondes en bij elke ronde komt er een nieuwe persoonskaart op het bord bij. Elke persoonskaart heeft zijn eigen mogelijkheden, in dit spel worden die vaardigheden genoemd.

In elke spelronde mag je de vaardigheden van drie verschillende personen gebruiken.

Voorbeelden van vaardigheden:
Mrs. Hudson: pak drie invloedsfiches uit de voorraad
Inspecteur Lestrade: Leg drie invloedsfiches af. Neem daarvoor twee aanwijzingsfiches uit het aanbod.
Von Kramm: Neem een aanwijzing uit het aanbod. Daarna mag je tegenstander voor één invloedsfiche de bovenste aanwijzing van de aanwijzingenstapel nemen en gedekt voor zich leggen.

De vaardigheden staan onderop het kaartje uitgelegd met symbooltjes

Het idee is dat je om en om een persoon kiest en gebruik maakt van die vaardigheden. Daardoor verzamel je aanwijzingskaarten of de vergrootglasjes. Met de aanwijzingskaarten verzamel je punten. De vergrootglasjes zijn eigenlijk gewoon een betaalmiddel.

Aan het eind van het spel wordt gekeken welke aanwijzingskaarten (en jokers) je hebt. Op elke aanwijzingskaart staat hoeveel er van elke soort zijn. De speler met de meeste kaarten van een soort krijgt de punten, maar de kaarten die zijn tegenstander er van heeft worden eerst in mindering gebracht. Als een speler alle kaarten van een soort heeft verzameld krijgt hij drie bonuspunten.

De persoon met de meeste punten wint 🙂

Wat vind ik ervan?

Eerst dacht ik dat het spel een soort Cluedo was waarbij je aanwijzingen moest verzamelen om een strafzaak op te lossen. Maar dat is meer het verhaal van het spelletje en niet waar het om draait. Het gaat hier eigenlijk puur om punten verzamelen door het maken van setjes.

Ik vind het een leuk spelletje. Ik moest er eerst wel even inkomen en bij het eerste potje won ik echt op puur geluk. Niet omdat ik het nou zo goed snapte. Als je het vaker speelt, snap je de dynamiek van het spel beter en kun je ook tactisch spelen.

Het is belangrijk dat je je eigen spel speelt, maar je moet ook goed opletten wat je tegenstander doet. Anders kan hij allerlei setjes verzamelen en punten binnenharken. Je moet echt wel een beetje tegengas geven als je wil winnen. Juist dat laatste element vind ik grappig want ik houd erg van het competitieve element in spellen.

Holmes heeft ook twee extra varianten zodat het spel gevarieerd blijft. Maar opzich is dat het al wel omdat je niet elk keer dezelfde persoonskaarten hebt. Daardoor kun je niet telkens voor dezelfde tactiek gaan.

Het is een leuk spelletje voor twee personen en met een prijs van nog geen 20 euro is het ook goed betaalbaar! Met een speelduur van 30 minuten pak je het er snel even bij.

Oh en het is ook een leuke cadeautip trouwens al je partner gek is van de Sherlock Holmes boeken en films. Mijn man was erg enthousiast over dit spel! 😉

Meer White Goblin Games? Lees hier alles over Point Salad!

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.