Reviews Speelgoed van het Jaar 2020 Speelgoed verkiezingen Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Herrlof – Word koning van de Vikingen

Herrlof – Word koning van de Vikingen 7 januari 2020Leave a comment

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Herrlof

Vandaag delen we een heel bijzonder project met jullie! We mochten namelijk een spel testen, waarvan vandaag de crowdfunding live gaat: Herrlof. Dit is een spel van Jolly Dutch.

Over Jolly Dutch

Jolly Dutch is een bijzonder bedrijf dat eind 2017 werd opgericht. Zelf zegt het bedrijf dat de spellen die het uitbrengt vrolijk (Jolly) zijn, niet te lang duren en niet te gecompliceerd zijn. Het eerste spel dat het bedrijf lanceerde is Chartered: The Golden Age. Het team lanceerde in oktober 2018 hiervoor de crowdfunding. En dat was (na een eerdere mislukte poging), een enorm succes. Binnen 24 uur was het geld al bij elkaar. Het spel is inmiddels af en te spelen.

Binnenkort kun je er bij Alles Over Speelgoed ook alles over lezen, maar dit artikel van NRC is ook zeker een aanrader, als je alvast meer wilt weten. Daarna kwam Boogie Beasts. Ook dit spel is inmiddels te koop. En vandaag lanceert Jolly Dutch zijn derde project: Herrlof. Ook hiervoor wil de spellenmaker het geld bij elkaar verzamelen via Kickstarter.

Herrlof

Herrlof

En wat ik echt héél gaaf vond; wij mochten het alvast spelen. Het spel dat je op de foto’s ziet is nog niet helemaal het definitieve spel. Zo lijken sommige kleuren te veel op elkaar en is er nog geen Nederlandse handleiding. Dit is in de versie die jij eventueel koopt, aangepast. Herrlof is een spel dat je met twee personen moet spelen (er is ook een optie voor drie personen). Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk slagen binnenhaalt. Alles draait om Vikingen. Met je tegenstander vecht je om de titel van koning.

Herrlof

Hoe gaat het spel in z’n werk?

Je speelt het spel in rondes. Elke ronde volgt dezelfde stappen. Iedere speler krijg 15 kaarten in zijn of haar hand. De overige 12 kaarten leg je op een stapel op tafel. De bovenste kaart leg je ernaast en draai je open. Deze kaart is de troef. Bekijk je kaarten en schat in hoeveel slagen jij kunt winnen deze ronde. Dit vul je in op jouw scoreformulier. Jouw voorspelling houd je geheim voor de tegenstander. Heb je aan het einde van de ronde inderdaad zoveel slagen gewonnen als je had voorspeld? Dan krijg je 10 punten extra. En daarna ga je aan de bak en is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk slagen wint. Of juist niet natuurlijk; als jij hebt voorspeld dat je maar weinig slagen wint, kan het juist van belang zijn voor je om de tegenstander slagen te laten pakken.

Herrlof

Hoe win je dan een slag? Beide spelers leggen één kaart neer. Zijn ze dezelfde kleur? Dan wint het hoogste nummer. Hebben ze verschillende kleuren? Dan wint degene die de troefkleur heeft. Ook zijn er speciale krachten. Zo is er een kaart die de hele slag kan vernietigen. En sommige nummers hebben ook weer hun eigen speciale krachten. Win je bijvoorbeeld met een negen? Dan win je dus wel de slag, maar mag de tegenstander de volgende slag beginnen.

Herrlof

Aan het eind van de ronde krijg je een punt voor elke slag die je hebt gewonnen. Was jouw voorspelling juist? Tien punten erbij. Heb je maar 3, 4 of 5 slagen gewonnen? Dan krijg je vijf bonuspunten. En zo speel je de rondes verder. Heeft iemand (meer dan) 50 punten? Dan heeft diegene gewonnen!

Herrlof

Wat vonden wij van Herrlof?

Mijn man en ik vonden het echt ontzettend leuk! Kevin begint meestal al te mopperen als ik met een nieuw spel aan kom, omdat hij het dan te ingewikkeld vindt en te lang vindt duren. Ik ben nogal ongeduldig en heb ook niet het geduld voor een spel dat uren duurt. Daarom zijn kaartspellen bij ons thuis heel populair. We vonden allebei de vormgeving gelijk erg mooi. Het lezen van de spelregels ging prima en we besloten al vrij snel aan de slag te gaan.

Herrlof

In het begin was het even zoeken en wisten we niet zo goed wat we moesten voorspellen. Want hoe weet je nou hoeveel slagen je binnen gaat halen? Maar na een paar rondes hadden we het door en pasten we onze tactiek aan op de voorspellingen. Ik was vooral bezig met het halen van mijn voorspelling (hoe eerder bij 50 hoe beter toch!?), maar Kevin had dat vaak snel door en probeerde me allemaal slagen in mijn mik te duwen. Zo ontstond al snel een heel leuk en vooral heel tactisch spel. Want je moet met zoveel dingen rekening houden. Wat voorspel je? Ga je proberen die voorspelling elke keer te halen, of wil je gewoon zoveel mogelijk slagen winnen? En welke kaarten gooi je dan op? Heb je speciale kaarten? Wanneer zet je die in? Echt heel erg leuk!

Herrlof

We kunnen dan ook niet anders dan hopen dat Jolly Dutch ook voor Herrlof het geld snel bij elkaar heeft, zodat dit spel op de markt komt. Want nogmaals; het is echt een aanrader!

Leestip: Boogie Beasts van Jolly Dutch

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.