Wij doen het al jaren en kunnen het jullie allemaal aanbevelen! Zeker in de lockdown is het het ideale uitje als je even lekker buiten wilt uitwaaien. We hebben het over geocaching! En zoals onze kinderen het noemen: schatzoeken. Voor ons de manier om onze mooie Nederland nog beter te leren kennen. Geocaching neemt je mee naar plekken waar je anders wellicht nooit zult komen!
Wat is geocaching?
Geocaching is een zoektocht waarbij je op zoek gaat naar de cache (schat) op basis van GPS coördinaten. Dit kan je doen met een GPS maar ook heel simpel met je eigen smartphone. Wat je gaat zoeken en gaat vinden is een raadsel, maar dat maakt het extra spannend en uitdagend! Klinkt makkelijk hé, dat is het vaak ook! We leggen je uit hoe het werkt.
Hoe werkt de Geocaching app?
Als je voor het eerst kennis wilt maken met geocaching dan kan je prima starten met je eigen smartphone en de Geocaching app. Hier hoef je helemaal nog geen (dure) GPS voor aan te schaffen. We leggen je in een aantal stappen uit, hoe je snel en eenvoudig kunt beginnen!
1. Download de Geocaching app
De officiële Geocaching app is van Groundspeak. Je kunt deze gratis downloaden op je smartphone. De app is zowel geschikt voor Android als Apple, dus iedereen kan aan de slag!
2. Maak een account aan en log in
Voordat je begint moet je een account aanmaken. Dit kan op verschillende manieren, door in te loggen via Facebook of te registreren met je e-mailadres. Kies een gebruikersnaam en je bent klaar om te beginnen.
3. Kies een geocache
Nu wordt het wat lastiger, want je krijgt een scherm voor je, maar wat moet je doen? Je krijgt een kaartje te zien met diverse symbolen als je premium lid bent, met een gratis account zijn het er waarschijnlijk minder.
De symbolen laten verschillende geocaches zien:
De Traditional
De meest voorkomende cache is een traditional. Dit groene symbooltje geeft exact weer op welke locatie een cache is te vinden. Je hoeft hier niets extra’s voor te doen, bezoek de locatie en zoek de schat!
De Multicache
De Multicache is een stuk uitdagender. Deze cache bestaat vaak uit meerdere caches, eigenlijk is het een soort speurtocht. Je loopt tijdens een multi naar verschillende GPS locaties en aangekomen op de locatie beantwoord je een vraag. Vaak geven de antwoorden je extra informatie die je nodig hebt om de echte schat te vinden.
Het Mysterie
Blauwe vraagtekens op de kaart geven een Mysterie cache weer. De cache is niet te vinden op de kaart waar het vraagteken staan, je zal eerst een puzzel moeten oplossen om de juiste coördinaten te achterhalen.
De Eartcache
De Earthcache is een bijzonder type cache. Het is een educatieve plaats waar je een unieke geologische omgeving kan bewonderen. Er is geen cache met logboekje te vinden (hier later meer over), maar in de tekst staan meestal opdrachten. Op de locatie moet een foto gemaakt worden om aan te tonen dat je er bent geweest.
Er zijn nog meer caches te zien op de kaart, maar dit zijn de meest voorkomende. Als je voor het eerst aan geocaching gaat doen adviseren wij om te beginnen met de Traditionals, dus de groene symbolen op de kaart.
4. Lees alle informatie over de gekozen cache
Als je op een groen symbooltje klikt krijg je meer informatie over een cache te zien. We nemen de informatie kort met je door:
Moeilijkheid, terrein & formaat
Allereerst zie je in de app informatie over de moeilijkheid, het terrein en het formaat. Op een schaal van 1 tot 5 krijgen deze punten een score. Hoe moeilijk is het om de cache te vinden, is het terrein goed begaanbaar en wat is het formaat van de cache. Hoe kleiner de cache hoe lastiger te vinden.
De omschrijving
Lees altijd eerst de omschrijving voor belangrijke informatie. Hier staat belangrijke informatie, kan je bijvoorbeeld ergens parkeren. Mag je op elk moment van de dag de cache bezoeken, etc. Maar daarnaast staat er vaak ook interessante informatie over de locatie die je gaat bezoeken.
De eigenschappen
Ga je met een kinderwagen op pad dan is het wel fijn om te weten of dit ook mogelijk is. Of wil je een route lopen van max. 5 km? Bij de eigenschappen vind je allerlei extra informatie om te zien of een cache voor jullie haalbaar is. Lees de eigenschappen ook altijd even door!
Aan de hand van de bovenstaande informatie is goed te achterhalen of een cache voor jou geschikt is. Lees dit dus goed door.
5. Start met geocaching!
Nu je alle informatie hebt gelezen kan je op zoek naar je eerste cache. Misschien zit er eentje vlak bij huis, misschien moet je even op pad. Gebruik hiervoor de Geocaching app. Deze app laat je zien welke kant je op moet door gebruik te maken van de kaart of het kompas volg de oranje kant van de pijl):
Zodra je binnen 30 meter afstand van de cache komt hoor je een geluidje of voel je een trilling, je bent in de buurt! Nu is het even goed zoeken. Een cache kan verschillende formaten hebben, let even goed op waar je naar zoekt. Micro en nano formaat zijn soms wat lastiger te vinden.
Tip: kan je de cache echt niet vinden, lees dan de hint op de informatiepagina.
Heb je de cache gevonden, dan mag je jouw Geocaching naam en de datum in het boekje schrijven. En vervolgens geef je ook in de app aan dat je de cache gevonden hebt:
Je kan er een leuk bericht bij schrijven, dat wordt altijd gewaardeerd door de makers van de cache. Een gevonden cache verschijnt later op de kaart als smiley, zo weet je altijd welke je al een keer gevonden hebt!
Wat maakt geocaching zo leuk?
Wij zijn heel wat jaar geleden in aanraking gekomen met geocaching. En in eerste instantie dachten we nog, wat is hier leuk aan. Na de tweede gevonden cache waren we om, wat ontzettend leuk is dit! Gewoon een rondje wandelen is niet voor ons weggelegd, dat vinden we saai. Maar op zoek naar schatten, dat vinden we fantastisch!
Creatieve geocaches
Mocht je je afvragen wie de geocaches neerleggen/ Dat zijn mensen zoals jij en ik! Deze mensen zijn aangestoken met het virus en maken zelf de leukste caches. Zo bleek één van onze eerste caches niet zo eenvoudig. Op de aangewezen plek vonden wij alleen een sleutel, later bleek dat je een kastje open moest maken en de cache uit een boom naar beneden moest laten zakken, hoe vet! Helaas bestaat deze cache niet meer. Maar dit is een klein voorbeeld van alle creatieve caches die te vinden zijn.
Je kan overal geocachen
Een groot voordeel van geocaching is dat dit overal te doen is! Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld liggen caches verstopt. Tijdens een weekendje CenterParcs in België hebben wij op het park zelf ook caches gevonden om maar een voorbeeld te geven. En ook op vakantie in Duitsland hebben wij een aantal caches kunnen loggen. Je kan het zo gek niet verzinnen of je kan schatten vinden. Sommige caches zijn te vinden op het water, waar je een boot voor nodig hebt.
Hier kom je anders niet snel
Wij komen regelmatig op plekken terecht waar we anders nooit waren gekomen. Wij zoeken vaak een rondje met Traditional caches, die lopen vaak door een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Onlangs kwamen we in een natuurgebied terecht waar paarden los liepen. Een plek waar we regelmatig in de buurt zijn geweest, maar niet van het bestaan wisten.
Misschien ken je ook wel het fenomeen Lost Places. Op verlaten plekken liggen ook caches verstopt, bij een verlaten tankstation, maar zo lag er ook een cache in het Land van Ooit (verlaten pretpark). Helaas is ook deze gearchiveerd voordat wij daarheen konden. Maar om maar even aan te geven, geocachen brengt je naar zoveel bijzondere plekken!
Trackables op reis sturen
We gooien er nog even een nieuwe term in: trackables! Het kan zijn dat je in een cache een trackable tegenkomt. Een trackable bevat een code, dit kan zijn op een munt of een soort metalen plaatje. Als je deze opzoekt via de Geocaching App dan zie je dat een trackable vaak een doel heeft. Zo hebben wij in 2010 Betty Boop op reis gestuurd. Haar doel was om terug te reizen naar haar geboorteplaats: New York. Deze trackable haal je uit een cache en plaats je weer in een andere cache.
Het heeft 5 jaar geduurd, maar uiteindelijk is Betty Boop op haar eindbestemming aangekomen. De hele reis van Betty is terug te zien op Google Earth.
Alle gele lijnen zijn afstanden die Betty heeft afgelegd. Zo kwam ze tijdens haar reis in allerlei landen waaronder België, Duitsland, Engeland, De Verenigde Staten en zelfs op Hawaï! Meer dan 62.000 km heeft ze afgelegd.
Let op: de trackable een onderdeel van geocaching en het is dus niet de bedoeling dat je deze houdt en niet verder laat reizen.
Zoals je wellicht hebt gemerkt zijn wij heel enthousiast. Zeker nu in de lockdown gaan wij bijna elk weekend wel op pad. Gewoon even lekker eruit, op zoek naar de schatten en genieten van de natuur!
Wil je dichterbij huis op pad, dan is Huisnummer Bingo wellicht ook wat voor jou!
Wat leuk dat jullie hier aandacht aan geven! Mijn man heeft het er al vaker over gehad, maar nu zie ik het pas zitten. Mede vanwege jullie uitleg mbt “de beperkingen” en keuzes, denk aan afstand en moeilijkheid. Ik wil niet voor de verrassing komen te staan dat iets ineens verder lopen is dan bijv half uur.
Wat leuk om te lezen! Vooraf je even goed inlezen scheelt een hele hoop. Zo liepen we deze zomer nog per ongeluk een route van 10km ipv 5km. Verkeerde kleur route gelopen, want we hadden niet goed gelezen 🙈
Ik wil toch wel heel sterk benadrukken dat geocaching een SPEL is en geen wedstrijd. Je krijgt voor elke gevonden cache een punt en je kunt er verder niks mee winnen, krijgen, verdienen. Dus ga dan a.u.b. ook geen caches vernielen, slopen, kwijt maken etc. als het niet lukt om bij het logboekje of logrolletje te komen en probeer het een volgende keer of het dan wel lukt. Je kunt iook filteren op alleen maar kindercaches b.v. en daarvoor moet je goed de eigenschappen bekijken. En nog een tip: zoek contact met andere geocachers in jouw buurt/omgeving om zo gezamenlijk op pad te gaan (is gezelliger) en om b.v. samen puzzels op te lossen.