Is de wereld van de tabletop games verzadigd geraakt met escaperoom spelletjes? Identity Games is nu uitgekomen met Escape Room The Game: Challenge. In deze variant moeten we zo veel mogelijk puzzels proberen op te lossen om te ontkomen aan een mysterieuze genie. Op de verpakking staat een speelduur van maar tien minuten! Weten mijn zoontje en ik in zo’n korte tijd te ontsnappen? Of wachten we na afloop nog steeds op de ontknoping?
Op zoek naar het verhaal…
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: de enige verwijzing naar iets van een verhaallijn staat op de achterkant van het doosje. Zowel op de bijgevoegde regelkaart als op elk van de 24 opdrachtkaarten was niets te vinden van ook maar iets van het verhaal. Geen mysterieuze genie die ons zou hebben opgesloten. Geen beschreven of afgebeelde dreiging waarom we het na tien minuten niet zouden overleven. Niets. Voor mij is dat geen goed begin van het Escaperoomgevoel, maar laten we eens kijken naar de gameplay zelf.
Hoe speel je Escape Room The Game: Challenge
Bij het openen van het doosje valt meteen de antwoord-decoder op met de doorzichtige rode balk. Deze gebruik je om de antwoorden te checken van de 48 challenges. Het doel is namelijk om in je eentje of met twee of drie anderen zo veel mogelijk goede antwoorden te vinden binnen tien minuten. Op de doos staat overigens 16+, maar ik heb niets aangetroffen dat schokkend zou zijn voor jonge kinderen. De puzzeltjes zijn korte breinbrekers en de meeste antwoorden hadden mijn tienjarige zoon en ik al snel gevonden, maar dat is ook de bedoeling natuurlijk. Je mag pen en papier gebruiken, dus dat kan handig zijn voor snelle aantekeningen of sommetjes. Alle spelers starten tegelijk met een challenge, lossen deze op en noemen het antwoord A, B, of C hardop. Dan controleer je de uitkomst met de decoder en ga je snel door naar de volgende opdracht.
Verwarring
Tijdens het spel had ik niet echt een idee of het goed ging met mijn teamgenoot, maar we puzzelden stevig in stilte door. Er was dus geen overleg. De regelkaart meldt dan dat als de stapel kaarten op is, je deze omdraait van blauw naar groen. De 24 kaarten zijn namelijk dubbelzijdig. De grap is alleen dat je op dat moment niet meer een stapel hebt maar twee! Het is echt onduidelijk wat er bedoeld werd, want opdrachten die goed gelukt waren moesten ‘links’ van je neer worden gelegd. Foute antwoorden moesten ‘rechts’ worden neergelegd of doorgegeven aan een medespeler. Tja, mijn medespeler zat tegenover mij. Maar zelfs al zat hij naast mij: waar moeten die kaarten heen en welke stapel draai je precies om?
Ontsnapping
Na tien minuten tel je hoeveel antwoorden je gezamenlijk goed had. De tranen schieten werkelijk in mijn spellen-liefhebbende ziel als ik dan in de regels lees dat je dit spel nog een keer kan herhalen om een betere score te halen. Even voor de goede orde: met dezelfde puzzels dus. Dat slaat echt nergens op: je kent de antwoorden al! Je kunt ook iemand anders dit laten proberen en de scores vergelijken. Dat lijkt me beter.
Nu wil ik niet al te kritisch overkomen en waardeer het idee van challenges wel. Ook de decoder werkte prima, maar ik heb niet echt een leuke tijd gehad. Het lijkt erop dat dit spel niet goed is doordacht. Ik blijk met mijn zoontje te zijn ontsnapt aan iemand en heb ‘het’ blijkbaar overleefd met zo’n 30 punten. Toch ben ik nu nog steeds bezig met de grootste puzzel van Escape Room The Game Challenge: Wat is er gebeurd met de verhaallijn?
Lees hier onze reviews van andere Escape Room The Game spellen
Ik vind spellen die je voor uitdagingen laten staan ook erg leuk op dit moment! Daarnaast ben ik ook een groot fan van escape rooms. Het puzzelen met een tijdslimiet spreekt mij erg aan en de spanning maakt het extra leuk!