Binnen een tijdslot van 75 minuten puzzels en raadsel oplossen zodat je de cijfercode van de deur vindt. Dat is waar het in De Verlaten Bibliotheek om draait! Dus houd je net als ik van puzzels en raadsels en vind je het niet erg om onder tijdsdruk te presteren? Lees dan vooral verder!
SPOILER ALERT: Het is natuurlijk heel moeilijk om over een spel te schrijven waarvan de inhoud op de kaarten geheim is. Ik zal in deze review geen raadsels verklappen, maar wil je nou niks van het spel zien? Lees dan niet verder en vertrouw mij er maar op dat het een leuk spel is! 😉

De inhoud van de doos
- De spelregels
- 18 opdrachtkaarten
- 18 puzzelkaarten
- 2 exitkaarten
- 46 kaarten met hints
- Een aantal kaarten om de stapels af te schermen

Zo speel je De Verlaten Bibliotheek
Allereerst pak je twee stapels kaarten uit de doos. Namelijk de puzzelkaarten en de stapel met hints. Het is belangrijk dat je vooral niet naar de achterkant van de kaarten kijkt.
De stapel puzzelkaarten bestaat uit 18 opdrachtkaarten en 18 puzzelkaarten. De opdrachtkaarten leg je als één stapel voor je op tafel en de puzzelkaarten leg je alle 18 open op tafel. Op elke opdrachtkaart is een slot te zien, die te openen is met een cijfercode. Dat slot geeft ook aan hoeveel cijfers je nodig hebt voor de code. De code krijg je door een puzzel te maken. Elke opdrachtkaart is gekoppeld aan een puzzelkaart. Als je de puzzel hebt opgelost, staat de oplossing als het goed is op de achterkant.

Tijdens het spel liggen vier opdrachtkaarten geopend. Je kunt dus aan vier puzzels werken. Er komt pas een nieuwe opdrachtkaart bij, als je een puzzel hebt opgelost.
Kom je er echt niet uit? Dan kun je een hint pakken. Hoe moeilijker de opdracht, hoe meer hints er in het spel zitten. Per opdracht kun je minimaal 1 hint pakken en bij de moeilijkere opdrachten maximaal 4 hints. Je krijgt hiervoor geen minpunten!
Wanneer je een puzzel hebt opgelost, bewaar je het kaartje met het witte vlakje achterop. Uiteindelijk vormen al die kaartjes samen een puzzel en dat is de oplossing die je nodig hebt om de escape room uit te komen!

Dit vonden wij ervan!
Mijn man en ik houden van programma’s als Wie is de Mol en Expeditie Robinson, omdat daar ook altijd van die toffe puzzels in zitten. Daarom wisten we van tevoren al dat dit erg leuk zou worden. Met pen en papier in de aanslag, gingen we vol moede moed van start met De Verlaten Bibliotheek.
We merkten dat er nogal een verschil zit in het niveau van de puzzels. Sommige losten we echt zo op, maar bij sommige opdrachten liepen we vast. We besloten vanwege de tijd om de puzzels afzonderlijk van elkaar te maken. Als één van ons er niet uitkwam, konden we samen even overleggen. Als het dan nog niet lukte, pakten we een hint.
We hebben er uiteindelijk 90 minuten over gedaan. We kregen daarnaast ook nog 5 minuten straftijd omdat we de eindoplossing helaas in de verkeerde volgorde neerlegden. Op puzzelniveau valt dus nog wat winst voor ons te behalen haha. Achteraf hadden we het misschien beter met vier personen kunnen spelen zodat je meer mensen hebt om na te denken, of we hadden meer hints moeten pakken. Maar dat voelde een beetje als falen. 😉
Als ik nog eens een soortgelijk spel speel, zet ik twee klokken. Nu had ik de timer lopen tot 75 minuten, maar als je hem bijvoorbeeld ook bij 60 minuten zet heb je tijdens het spel een reminder dat je nog 15 minuten hebt. Extra druk!
Wat ik jammer vind aan een escaperoom spel is dat je het maar één keer kunt spelen, maar bij deze versie hoef je niet in de kaarten te knippen. We kunnen hem dus gewoon doorgeven aan vrienden! Ook leuk toch!
Eens wat anders? Heb je al eens een escape boek geprobeerd?