Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Bye bye Monopoly, hello Chartered: The Golden Age!

Bye bye Monopoly, hello Chartered: The Golden Age! 15 januari 2020Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Chartered: The Golden Age

Iedereen die mij kent, weet dat ik van bordspellen houd. Toen we onlangs verhuisden, had ik acht of negen verhuisdozen vol met spellenplezier. Ik dacht aan ontspullen, maar kreeg de wijze tip: koop een grotere kast.

Mijn collectie is onlangs uitgebreid met het nieuwe spel: Chartered: The Golden Age van Jolly Dutch Productions. Een spel voor twee tot zes spelers, waarin je je onderdompelt in de gouden eeuw van Amsterdam. Je wordt uitgedaagd door te bouwen, te handelen en de rijkste koopman van Amsterdam te worden.

Jarenlang is er gewerkt aan het spel met testen in Zwitserland, Engeland, Duitsland en Nederland. Na enige feedback zijn er aanpassingen geweest en is het spel geworden zoals het nu is. Een echte aanrader en ook een lust voor het oog door de toffe spelmaterialen.

Hoe werkt Chartered: The Golden Age?

Amsterdam groeit hard en jij wilt hieraan deelnemen. Je bent een koopman en kunt winst maken door in de juiste bedrijven te investeren. Maar maak je de juiste beslissingen? Je richt de eerste bedrijven in de geschiedenis op met verhandelbare aandelen. Denk bijvoorbeeld aan peper, zilver, buskruit, koffie en thee.

Je bouwt ook mee aan bestaande bedrijven. Dat kan soms leiden tot een grote fusie waardoor sommige van je aandelen vervallen, maar andere mega veel waard worden.

Het spel eindigt als alle pakhuizen zijn gebouwd. Je verkoopt dan al je aandelen aan de bank voor de huidige waarde van het bedrijf en de speler met het meeste geld is de rijkste koopman van Amsterdam en wint Chartered: The Golden Age.

Vrienden die samen een spel uitbrengen

Wat ik zo tof vind aan de uitgever, zijn de personen die erachter zitten. Arnold en Alexander hebben allebei heel wat dagen en avonden aan de bordspellentafel doorgebracht. Zij wilden hun steentje bijdragen aan de bordspellenwereld en zetten zich in om spellen uit te brengen die vrolijk (Jolly) zijn, niet te lang duren en niet te moeilijk zijn. Ze werden bij Chartered geholpen door Henk-Jan, die de vormgeving op zich nam.

Hoe cool is het als je samen spelletjes speelt en bedenkt om een spel uit te brengen. De mannen zijn begin 2018 een crowdfunding gestart om het te realiseren en bijna 1400 mensen hebben dit gesteund. Het spel, een afstammeling van Wolfgang Kramer’s Big Boss, ligt nu in de winkels en is te koop via Bol.com. Ondertussen werken de mannen alweer hard aan twee uitbreidingen van Chartered. Ik kan niet wachten!

Wat vind ik van het spel?

Zelf houd ik niet van de spellen waar geluk een te grote factor heeft, maar speel ik het liefst de spellen die iets meer tact vragen. Dat vind je zeker terug in Chartered. Je moet goed nadenken waar je in investeert, waar je bouwt en ook waar je niet bouwt.

Het spel is makkelijk uit te leggen zodat je het snel pakt als je met mensen bent die het nog niet kennen. Het duurt niet te lang en is elke keer verschillend door de mogelijke fusies.

Het deed mij in eerste instantie een beetje denken aan de spellen Hoogspanning, Hotel en Monopoly. Van elk spel heeft het kleine elementen, maar toch is het weer heel anders en op zichzelf staand. Het is bovendien minder langdradig dan Monopoly, makkelijker dan Hoogspannig en spannender dan Hotel.

Wat ik ook leuk vind aan het spel is de vormgeving. Het is ook echt ouderwets gemaakt en de benamingen van de kruiden zijn ook ouderwets. Zo is buskruit in het spel bussenkrut en goud is gout.

Ik vind het met 49 euro een prijzig spel, maar de charme dat het zelf uitgegeven is, vind ik ook wel wat waard. Je krijgt ook veel leuke spelmaterialen en kunt er jaren mee vooruit. Ga samen naar een pretpark en je bent dit bedrag ook kwijt.

Inmiddels hebben meerdere vrienden het spel geleend en gespeeld, dus kunnen we het binnenkort met hen spelen. Ik heb er nu al zin in!

Chartered: The Golden Age

49
7.5

Speelplezier

9.0/10

Kwaliteit

7.5/10

Prijs

6.0/10

Pros

  • Makkelijk
  • Strategisch

Cons

  • Vrij prijzig

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.