Toegegeven. Het klinkt niet gelijk heel hip; een spel over vogels. Zeker als ik je vertel dat het gaat over de vleugelwijdte van verschillende vogels als de kuifleeuwerik, de oehoe en de Azuurvliegenvanger. Toen het spel hier voor het eerst tafel werd gelegd en er een (neppe) houten vogelhuisje op tafel werd gezet, samen met een hoop gekleurde kleine eieren en stapels vogelkaarten kreeg ik wel een beetje een boswachtervibe. Ik had niet per se het idee dat het een spel voor mij zou zijn. Inmiddels behoort Wingspan tot mijn absolute favorietenlijst en ben ik super enthousiast dat er weer een nieuwe uitbreiding op de markt is, namelijk Azië.

Inhoud
In deze derde uitbreiding Wingspan Azië vind je weer allerlei nieuwe vogels uit Azië. Het is een opzichzelfstaand spel voor 1 speler of 2 spelers, en deze uitgave heeft ook een nieuwe ‘zwermmodus, waarmee de spelers het basisspel met zes of zeven spelers kunnen spelen. De nieuwe vogels van deze Azië-uitbreiding kun je combineren met het basisspel en de andere uitbreidingen.
De rode doos is misschien smal, maar bevat weer een hoop materiaal net zoals de andere uitbreidingen:
- De spelregels
- De appendix (boekje met uitleg van vogeleigenschappen)
- 90 vogelkaarten
- 14 bonuskaarten (3 ter vervanging van die uit het basisspel met actuele lijsten)
- 1 duetplattegrond met doelentableau voor zwermmodus (dubbelzijdig)
- 1 beurtvolgordeschijf voor zwermmodus (dubbelzijdig)
- 6 doeltegels voor duetmodus
- 30 duetfiches (15 per speler)
- 5 voedseldobbelstenen
- 1 tableau ”vogelhuisje”
- 1 vogelhouder
- 2 spelertableaus (dubbelzijdig)
- 16 actiestenen (8 per kleur)
- 30 eiminiateuren
- 81 voedselfiches
- 1 overzichtstegel (dubbelzijdig)
- 1 scoreblok
- 1 startspelerfiche
- 2 snelstarts voor duetmodus (2 spelers)

Wingspan het basisspel kort uitgelegd
Om de uitbreiding te kunnen begrijpen is het belangrijk om Wingspan van 999 Games te snappen. Het is een spel voor 1 tot 5 spelers. Elke speler heeft een eigen spelerstableau met daarop drie verschillende gebieden, namelijk water, weiland en bos. Je kan tijdens je beurt verschillende acties uitvoeren om zo vogels in die gebieden neer te leggen. Die vogels zijn kaarten die je in je hand hebt, maar je moet er wel kosten voor betalen. Het kan zijn dat je die kosten (voedsel of eieren) al hebt of dat je die nog moet verzamelen door acties uit te voeren.
Soms is het zo dat je andere vogels wilt hebben dan die je op hand hebt, dan kun je als actie andere vogels kiezen. Verder heeft het spel nog een ander element. Op de kaarten staat een bruine balk en die houdt in dat je een extra ‘actie’ krijgt als je die vogelkaart activeert. Zo kun je bijvoorbeeld extra voedsel krijgen. Het geeft elke speler extra acties en daardoor heeft elke speler als het ware een eigen spel en kun je je eigen tactiek kiezen.
Alle spelers spelen tegelijkertijd ook nog voor een zelfde aantal doelen. Die liggen open op tafel. Per ronde is duidelijk wat het doel is en hoeveel punten je er mee kunt verdienen. Voorbeeld: je krijgt de meeste punten als je aan het eind van de ronde van alle spelers de meeste vogels in het bosgebied hebt liggen.
In totaal zijn er vier rondes. Aan het eind van het spel wordt gekeken wie de meeste punten heeft verdiend.

Dan de uitbreiding Azië!
Deze uitbreiding geeft zoals eerder uitgelegd verschillende opties. Je kunt een solovariant spelen, een duetmodus voor 2 spelers, je kunt hem gebruiken voor 3-5 spelers of je kunt gebruiken als ‘zwermmodus’. Dan voeg je hem toe aan het basisspel en kun je die nu met 6-7 spelers spelen.
Laat ik beginnen met de normale variant van 3-5 spelers, daarvoor verandert er namelijk niet zo heel veel. De regels blijven grotendeels gelijk. Alleen er zijn gave, nieuwe vogeleigenschappen bijgekomen.
Ik zal een paar voorbeelden geven. Zo zegt de Indische Gier: Imiteer 1 bonuskaart van de speler rechts van je alsof het je eigen kaart zou zijn (scoor deze op basis van je eigen vogels)” en wat dacht je van de Purperreiger. Die zegt: ”Als geactiveerd: kies twee dobbelstenen. Werp die ten hoogste drie keer. Elke keer at je ten minste 1 worm of 1 vis werpt, bewaar je er hier 1. Zo niet, stop dan en geef al het deze beurt hier bewaarde voedsel terug.”

Dan geeft Azie ook nog de duetmodus voor 2 spelers:
Bij die variant komt er in het midden van het spel een duetplattegrond te liggen met daarop de bekende doeltegels om punten te behalen. Beide spelers krijgen op hun tableau op elk veld (dus 15) een duetfiche neergelegd.
Elke keer dat de speler een vogel speelt, zal dit fiche op de plattegrond in het midden van de tafel worden neergelegd. Het moet worden neergelegd op een veld dat correspondeert met de juist gespeelde vogel. Dat houdt in:
- Het veld moet in hetzelfde gebied liggen (dus ook in het water, bos of weiland)
- Het voedsel dat betaald is voor de vogel moet overeenkomen met het voedsel dat staat afgebeeld op de plattegrond in het midden
En zo is er nog een aantal voorwaarden als de vleugelwijdte, de nestsoort etc.

Uiteindelijk leveren deze fiches aan het einde van het spel extra punten op. Iedere speler zoekt zijn grootste groep aaneengesloten groep duetfiches op de duetplattegrond. Voor elk van zijn fiches erin krijgt hij 1 punt. Twee velden zijn aaneengesloten als ze op de duetplattegrond in een lijn met elkaar zijn verbonden.
Een handige tip: de makers van het spel hebben speciaal voor beginners vogelkaarten gemarkeerd met rode hoekjes. Een ‘snelstart’ noemen ze dat. Als je die kaarten gebruikt, heb je de makkelijke kaarten te pakken en kun je het spel een eerste keer goed leren met z’n tweeën. Dat is aan te raden!

In de doos is er ook een solovariant voor de fanatiekeling die het alleen wil spelen. Om die te kunnen doen, moet je wel de basisregels van Wingspan al kennen. Je speelt als het ware bij dit spel tegen een kunstmatige tegenspeler, waarbij jij de basisregels volgt. Maar die zogeheten ‘Automa’ doet dat niet.
Daarnaast zit er in de doos dus de zwermmodus zodat je Wingspan voortaan met een grotere groep kunt spelen. Dan heb je ook het basisspel nodig, omdat je anders niet voldoende spelmateriaal hebt. Je maakt dan gebruik van de beurtvolgordeschijf. De twee spelers waar de beurtvolgordeschijf naar wijst, zijn de actieve spelers. Zij voeren hun beurt tegelijk uit. Als ze klaar zijn, dan wordt de schijf met de klok meegedraaid en dan zijn er twee anderen aan de beurt.

Dit vind ik ervan
Wingspan behoort al een poosje tot mijn favorieten. Dat komt omdat ik het zo leuk vind dat je het als speler zelf goed in de hand hebt voor welke tactiek je kunt gaan. Ga je voor de algemene doelen, of ga je voor vogelpunten, eieren of voor van alles een beetje? Natuurlijk ben je ook afhankelijk van de kaarten die je krijgt en van die van je medespelers. Maar je hebt zelf invloed op het spel en dat vind ik altijd een leuk element aan spellen.
Ik vind het leuk dat je met Azië weer nieuwe kaarten hebt en dus ook weer toffe nieuwe mogelijkheden. Daarnaast is deze duetmodus echt weer heel anders dan de normale tweespeler variant. Dus dat geeft echt weer een heel ander spel. Ik heb helaas nog niet de mogelijkheid gehad om met 6-7 spelers de zwermmodus te spelen, omdat ik niet vaak met zulke grote gezelschappen speel. Ik kan mij wel voorstellen dat dat leuk is in groepsverbanden als je bijvoorbeeld een weekendje weg bent met vrienden en dit al een gezamenlijke favoriet is.
Ik vind Wingspan van zichzelf al goed herspeelbaar, maar vind je het net als ik leuk om nieuwe acties uit te proberen dan is deze uitbreiding een leuke aanwinst. En dus ook zonder het basisspel op zichzelf staand.