Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels Verlopen winacties

Detective Club | Gezocht: creatieve speurneuzen

Detective Club | Gezocht: creatieve speurneuzen 30 september 202010 Comments

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (11). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Detective Club

Een groep detectives probeert te achterhalen wie de handlanger is van de verdachte. Kleurrijke en fantasievolle aanwijzingen worden door de speurneuzen uitgespeeld en besproken. Er is alleen een probleem: de gezochte handlanger is een van de detectives. Wie weet deze samenzweerder te ontmaskeren in het spel Detective Club van Jumping Turtle Games?

Detective Club is een partygame voor vier tot acht spelers en speelt in ongeveer een uurtje. De minimale speelleeftijd is acht jaar. Qua design doet Detective Club denken aan een ander bekend bordspel met kleurrijke aanwijzingen genaamd Dixit. Speur gauw verder om te ontdekken of Detective Club iets voor jou is!

Inhoud

Detective Club wordt geleverd in een zogenaamde ‘tin’, een kleurrijke blikken doos. Persoonlijk ben ik fan van deze extra luxe vormgeving maar niet iedereen is daar even blij mee. Bij vervoer kunnen er namelijk deukjes ontstaan.

In de doos bevinden zich 168 prachtig geïllustreerde bewijskaarten, 68 puntenfiches, 8 houten vergrootglazen, 8 bewijsbordjes, 7 notitieboekjes en een potlood. 

Hoe speel je Detective Club?

De aanwijzing

Elke speler krijgt zes bewijskaarten in de hand. Op deze kaarten zijn mysterieuze droombeelden te zien met verschillende thema’s en gebeurtenissen. De actieve speler kiest daar twee kaarten uit en bedenkt een aanwijzing die de twee kaarten met elkaar verbindt. Deze hint moet bestaan uit één woord. Vervolgens speelt hij een van deze twee kaarten open op tafel.

De kleurrijke bewijskaarten bieden veel mogelijkheden voor creatieve hints.

Alle spelers proberen vanaf dat moment al te bedenken wat de hint zou kunnen zijn en bestuderen de eigen kaarten. Misschien hebben ze bewijskaarten met een vergelijkbaar thema?

In de tussentijd schrijft de actieve speler de hint in de notitieboekjes. Bij vijf spelers wordt er in vier boekjes de aanwijzing geschreven. In één van de vier boekjes wordt er alleen een streepje gezet. Vervolgens worden de boekjes geschud en verdeeld over de detectives. Degene die het boekje met het streepje krijgt, heeft geen idee wat de aanwijzing is. Dat wordt opletten dus.

De detective club is aan zet

Dan begint het echte detectivewerk. De speler links van de actieve speler speelt een kaart die past bij de aanwijzing. Vervolgens de speler die daarnaast zit, etc. Als alle spelers hun eerste kaart hebben uitgespeeld, toont de actieve speler de tweede bewijskaart. De rest van de groep speelt ook nu om de beurt de tweede kaart.

Er wordt natuurlijk goed opgelet door iedereen. De detectives proberen namelijk te bespeuren wie een afwijkende kaart oplegt. De samenzweerder bekijkt op zijn beurt weer goed wat voor type kaarten er op tafel liggen en probeert daarbij thematisch aan te sluiten.

In dit geval was ‘strijder’ de geheime aanwijzing.

Als alle kaarten uitgespeeld zijn, vertelt de actieve speler welk woord in de boekjes stond. Vervolgens legt hij uit wat het woord met zijn kaarten te maken had. Dan is de speler links van de actieve speler aan de beurt om toe te lichten waarom hij voor zijn bewijskaarten gekozen heeft. Het kan gebeuren dat je geen kaarten hebt die precies bij het thema passen. Dan komt het aan op goed kunnen kletsen en anderen overtuigen met sterke verhalen. Dit gaat zo door tot alle spelers geweest zijn. Maar let goed op: er is natuurlijk één speler die niet van tevoren wist wat het woord was.

Dan volgt er een stemronde. De speler links van de actieve speler plaatst zijn houten vergrootglas bij degene met het meest verdachte verhaal. Elke speler, op de actieve speler na, heeft dus een stem.

De ontmaskering

Als alle verdenkingen zijn uitgespeeld tonen de detectives het woord in hun boekjes. Hierbij wordt meteen duidelijk wie de samenzweerder is. Meestal springen enkele spelers juichend op omdat ze goed zaten met hun verdenking, maar het kan ook de samenzweerder zijn die iedereen te slim af was.

Elke goede stem levert drie punten op. Als de samenzweerder maar één of zelfs geen stemmen heeft gekregen, krijgt hij daarvoor vijf punten. In dat geval krijgt ook de actieve speler vier punten. Samen hebben ze namelijk voor genoeg verdeeldheid gezorgd.

Een nieuwe ronde wordt gestart. Alle spelers vullen de hand weer aan tot zes bewijskaarten. De speler links van de actieve speler krijgt het nu voor het zeggen en mag de aanwijzing verzinnen. Dit gaat zo door tot alle spelers een keer aan de beurt geweest zijn. De detective die aan het eind van het spel de meeste punten heeft verzameld, wint.

Wat vonden wij ervan?

Detective Club kan zorgen voor een geweldige spelervaring. Zeker een mix van oudere en jongere spelers zorgt vaak voor verrassende ontknopingen. Bij ons thuis zijn we groot fan van het tv-programma ‘Wie Is De Mol?’. Onze kinderen hadden dan ook meteen door hoe ze door vage associaties en linkjes toch een goed verhaal konden verzinnen bij een codewoord. Na het eerste spel te hebben gewonnen, omdat ik mijn kinderen door leek te hebben, verloor ik het tweede kansloos. Vol verbazing zag ik hoe mijn jongste dochter trots een leeg boekje toonde terwijl ze nul stemmen had. Ook met vrienden hadden we een geweldige tijd en werd er veel gelachen en gejuicht.

Toch is dit niet een spel voor iedereen. Sommige mensen hebben niet zoveel fantasie en kunnen zonder de goede kaarten gewoon geen link verzinnen met het codewoord. Detective Club is dan ook alleen bedoeld voor een creatieve spelersgroep die zin heeft om lekker te lachen, vaag te kletsen en met een stalen gezicht elkaar te bedriegen. Ook zullen sommige kinderen niet goed om kunnen gaan met de rol van samenzweerder omdat het aardig wat acteerwerk vraagt.

De vormgeving van Detective Club is prachtig en met een prijs van rond de dertig euro heb je redelijk waar voor je geld.

Hoewel je Detective Club kunt spelen vanaf vier spelers, leent het spel zich meer voor een grotere groep. Hoe meer spelers, hoe groter de kans op vergezochte verklaringen, vage verhalen en spannende ontknopingen.

30,-
8

Kwaliteit

8.0/10

Prijs

7.0/10

Speelplezier

9.0/10

Pros

  • Plezier voor meerdere leeftijden
  • Speelbaar tot wel acht spelers
  • Prachtige artwork

Cons

  • Het leukst in een grote groep
  • Alleen voor creatieve denkers

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (11). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

10 comments

  1. Gisteravond gespeeld op onze gezelschapspellenavond. Ik vond het een superleuk spel en vooral leuk om met een grotere groep te spelen. Het is mooi hoe je misleid wordt door de verhalen die ieder er van maakt en dat het heel persoonsafhankelijk is hoe je die verhalen moet interpreteren. Ik hoop dat we het nog eens vaker spelen! Bedankt Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.