Asmodee Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Challengers! | Vlaggenroof op de keukentafel

Challengers! | Vlaggenroof op de keukentafel 25 januari 2023Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Challengers!

Een clown gaat aan de haal met de vlag, maar wordt al snel overmeesterd door een T-rex. Dan verschijnt er een mega rubberen eend in een botsauto en neemt het stokje weer over. Dit is een doodnormale situatie in Challengers! van Asmodee. Dit spel bootst een vlaggenrooftoernooi na met wel heel bijzondere teams. Je kunt het met tot wel acht spelers tegelijk spelen en dat hebben we dan ook uitgetest.

Inhoud:

Challengers! is een bijzonder spel dat, helaas voor de Nederlandse markt, alleen nog maar beschikbaar is in het Engels. De doos zit volgepakt met meer dan 300 verschillende kaarten, vier houten vlag-schijven, fiches en vier originele kleurrijk vormgegeven playmats gemaakt van neopreen. Dit is hetzelfde materiaal als zo’n stevige muismat. De kaarten zijn allemaal verschillend en zijn onder te verdelen in zogenoemde ‘decks’.

  • 8 starterdecks
  • 1 robot deck
  • 7 thematische decks variërend van ‘Middeleeuwen’ en ‘Filmstudio’ tot ‘Zeelui’ en ‘Sci-Fi’.

Voor elke speler is er ook een kaartje met een toernooischema.

Hoe speel je Challengers?

In Challengers! speel je een wedstrijdje vlaggenroof na, compleet met vlag, bos en twee teams. De teams bestaan aan het begin voor iedereen uit zes ‘spelers’ die uit je eigen stad komen. Zo heb je een drietal nieuwkomers (kracht 1), een speler met meer talent (kracht 2) en een kampioen (kracht 4). Er zit zelfs een hond (kracht 3) in je beginploeg.

Deck Fase

Dan mag je vóór elk wedstijdje nieuwe teamleden bij je team voegen. Hoe verder je in het toernooi komt, hoe sterker de spelers worden die zich bij je team aansluiten. In de eerste ronde kies je bijvoorbeeld uit een A-stapel twee nieuwe teamleden. Dit zijn vaak betere en krachtigere spelers dan dat je in je startteam had.

Deze nieuwe spelers hebben vaak niet alleen meer kracht, maar ook speciale acties. Na twee ronden mag je ook nieuwe vlaggenrovers toevoegen uit de b-stapel en aan het eind van het toernooitje ook uit de c-stapel.

De verse krachten komen uit de door elkaar geschudde themadecks. Zo zullen de lichtgroene filmstudiokaarten vooral acteurs en regisseurs krachtiger maken en dat geldt ook voor een paarse zeerover en een paarse scheepskok.

Wedstrijdfase

Een wedstrijdje speelt vervolgens vrij eenvoudig. Je schudt je stapeltje kaarten en trekt de bovenste kaart. Dit karakter verovert de vlag en plaatst de houden speelfiguur met de vlag er op. Dan trekt de tegenstander een voor een kaarten totdat het totaal aantal krachtpunten overeenkomt met jouw punten (of meer). Dan wordt de vlag overgenomen. De teamleden die de vlag daarmee verliezen worden op de zogenoemde bank geplaatst naast het speelveld.

Het team dat als laatste de vlag in bezit heeft, wint. Ook win je als de bank van de tegenstander vol is. Je ontvangt dan een ‘trophy’ met daarop een aantal punten. De zogenoemde fans. Daarna wordt er op het toernooischema gekeken wie je volgende tegenstander is.

Robots

Bij een oneven aantal spelers heeft een speler natuurlijk geen tegenstander. Deze speelt dan tegen een standaard robot deck dat elke ronde sterker wordt. Deze dummyspeler is behoorlijk goed gebalanceerd. Verder doen de robots natuurlijk niet mee voor de eindoverwinning.

Toernooi

Een van de dingen die Challengers! een bijzonder spel maakt, is dat het eigenlijk een toernooi is. In totaal speel je zeven potjes tegen steeds verschillende spelers. Soms speel je twee wedstijdjes achter elkaar in het rode bos en moet je dan verkassen naar het groene bos. Je neemt dan echt je stapeltje kaarten mee en speelt daar een nieuw wedstijdje. Omdat je allemaal tegelijk speelt geeft dit een vrolijke bedrijvigheid aan de speeltafel. De twee spelers die na zeven ronden de meeste fans hebben verzameld, spelen nog een finale tegen elkaar.

Wat vonden we ervan?

Het moet gezegd worden: jammer dat dit spel nog niet in het Nederlands is verschenen. Er is best wat tekst aanwezig, dus als je Engels een beetje ‘rusty’ is, dan wordt het wat lastiger.

Allereerst was ik onder de indruk van de inhoud van de doos. Het aantal kaarten dat je krijgt is enorm. Wat ook meteen opvalt, zijn de prachtige speelmatten. Het materiaal is gewoon erg goed en je krijgt dus waar voor je geld.

De gameplay is ook origineel. Ik was wat huiverig voor het simpele systeem van ‘de hoogste kaart, wint’, maar het werk gewoon erg goed. De overwinning zit hem dan ook evenveel in je teamsamenstelling als in hoe je jouw kaarten uitspeelt. Het toernooi zit perfect in elkaar en het spelersaantal maakt werkelijk niet uit.

Zelf ben ik niet zo’n fan van het themadeck ‘horror’, maar omdat je van de zeven thema-decks er zes door de stapels schudt, maakt dit niet uit.

Ik heb het nu gespeeld met mijn tiener-kids, in het buurthuis en met ooms en tantes en elke keer was het een dikke hit. Challengers! is een origineel spel dat een bijzonder plekje in mijn spellenkast verdient.

Meer spellen? Lees hier onze review van Koala Kart

Challengers!

+/- 40,-
8

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Speelplezier

8.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Pros

  • Speelbaar tot 8 spelers
  • Originele gameplay
  • Prachtig materiaal

Cons

  • Alleen in het Engels

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.